2013-04-02

Euron: Spännande vecka väntar

Nu är påskhelgen över – och finansvärlden går tillbaka till normala rutiner. Så det lär vara denna vecka som den cypriotiska euro-härdsmältan börjar sjunka in på allvar.

Några länkar i sammanhanget...

Cyprus has finally killed myth that EMU is benign »

Political Fallout Begins: Former Cyprus President Named In Loan Write-Offs Leading To Banking Insolvency »

Oooops... »

Och eurogruppens chef, Jeroen Dijsselbloem, har sagt att han inte utesluter att andra euro-länder i kris kan få samma behandling som Cypern.

Den fria ekonomin fick sin giftspruta redan när euron infördes som valuta i stora delar av EU. Nu offras även äganderätten, rättssäkerheten och själva demokratin på den politiska prestigens altare.

Se även: Falkvinge »

12 kommentarer:

  1. Och vad blir fortsättningen? Mer valutarestriktioner och sedan kanske resebegränsningar?

    SvaraRadera
  2. Har ni en massa pengar på konto ta ut dom och köp guld annars tar stjäl staten dom pengarna från dig när det går dåligt.

    SvaraRadera
  3. Nu har ju folk börjat inse att det inte bara är de "rikas" pengar som ska beslagtas, utan även företagens transferkonton, skattekonton, samt privata besparingar som inte avser förmögenheter, utan framtida pension, barnens uiversitetsutbildning etc, som staten inte täcker på samma sätt som i Sverige. Jag undrar hur det kommer att gå det här?

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Kan du radera denna och ovanstående kommentar, tack.

    SvaraRadera
  6. "Bara stränderna kvar" ... /Merkel, Borg etc. Värre med turismen dock, då många hotel blir av med förskottsinbetalningar av hotelrum etc från researrangörerna.

    SvaraRadera
  7. Och på vilket sätt skiljer sig det som EU har gjort med spararnas pengar på Cypern mot att skapa enorma mängder pengar i centralbankerna och låta den framtida inflationen göra jobbet?

    Annat än att det går något fortare i fallet Cypern?

    SvaraRadera
    Svar
    1. i Cypern fallet skedde det retroaktivt så ingen kunde planera med kända spelregler.

      Radera
  8. Snart slår krisen till på allvar; först i euroländerna men sedan i dem utanför. Att det är vanliga skötsamma medborgare och företag som kommer att få betala för kalaset verkar ju helt klart, nu efter hur man behandlat Cypern. Själv hoppas jag att förnuftiga, inhemska politiker vågar att följa sin övertygelse och vägra underordna sig partitopparna. Det är fullt möjligt att den revolt mot Bryssel som nu syns i bland annat sydeuropa, Italien och Storbritannien också kommer till Sverige.
    Visa gärna ditt stöd för en folkomröstning om EU, också i Sverige.
    http://www.facebook.com/FolkomrostningOmEU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Missnöjet med EU är utbrett i Sverige men ingen journalist vågar skriva om det för då får man sparken.

      Idag skulle till och med ett EU-medlemskap förlora stort i en folkomröstning. Varför tror du grundlagsändringen skedde i det tysta angående EU?

      Radera
  9. Skillnaden mellan denna "räddningsaktion" från de pågående sedelpressarna, är att denna gång så struntade man i rättssäkerheten och "rule of law". Det sätt som man konfiskerar upp till 60% av sparares pengar är rättsvidrigt. Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna ger människor skydd mot de länder där de bor. Det finns vissa, grundläggande, rättigheter som helt enkelt inte får röras, oavsett om man har majoritet i parlament eller ej. Till dem hör religionsfrihet, yttrandefrihet och grundläggande skydd för äganderätten.
    När EU pressar länder att bryta mot de mest grundläggande av rättigheter, visar det åt vilket håll man är på väg - och med den riktningen kommer aldrig EU att klara av kampen mot övriga kontinenter. När de satsar på tillväxt, svarar EU med regleringar, hbt och könsroller. När andra satsar på utveckling är fokus i EU mer musealt.

    SvaraRadera
  10. @urbone

    Nja, det man väl kan säga om euron är att det finns inga euroländer som kan kallas skötsamma. Alla har misskött sig i nån mening. Särskilt gäller detta Tyskland.

    Angela Merkel har hela tiden hanterat eurokrisen på ett sätt som varit bra för Tyskland, men möjligen inte det bästa för att hantera eurokrisen. För i mångt och mycket handlar eurokrisen om att Tyskarna, i stället för att köpa varor och tjänster från Europa i utbyte mot de varor och tjänster man sålt till Europa har lånat ut pengar för att underhålla fortsatt tysk konsumtion.

    Så när Grekland stod inför statsbankrutt, då var Merkels första (och enda?) mål att se till att de tyska finansinstitutionerna inte tog skada, för det skulle betyda att den tyska staten hade varit tvungen att utlösa insättningsgarantin, och det skulle betyda att de tyska folket hade fått inse att sälja saker till andra på krita det kan vara som att jobba gratis. Det hade inte varit kul för tyskarna, det ska medges. Men för euron hade det nog varit bättre om Grekland redan då för fyra år sedan deklarerat statsbankrutt.

    Då kanske Merkel hade insett finurligheten i att låta ECB vara den aktör som kan rädda tyska bankrörelser - inte bankägare men själva bankrörelsen - i stället för att med en dåres envishet hävda att nationalstaten ska ta hand om det genom att låna pengar på marknaden - pengar som inte finns. ECB kan däremot skjuta till så mycket pengar som behövs för att hålla bankrörelsen igång så att man kan ordna med en förnuftig avveckling av dåliga krediter och rekonstruera banken så att den går att sälja på marknaden igen.

    Hade man gjort det 2009, då hade nog krisen varit ett minne blott nu fyra år senare. Vi hade kanske fått levt med en något sämre eurokurs, men de flesta länder i euron skulle bara må bra av det ändå - så även Tyskland.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.