2013-06-16

Hur får vi makten att respektera folket?


För att styra upp verksamheten i vårt samhälle har vi ett antal lagar som bestämmer hur vi förväntas bete oss mot varandra. Och andra som reglerar vårt förhållande till staten.

Nu har det visat sig att just frågan om medborgarnas förhållande till staten innehåller en hel del spänningar, inbyggda motsättningar och filosofiskt intressant stoff. Lagar och regler är inte huggna i sten, utan kan enkelt ändras. Politik handlar om att styra folkets handlingar – med tvång om så krävs. Och till sitt förfogande har den härskande politiska klassen sin väpnade gren – polisen. (Även vi medborgare har överlåtit rätten att använda våld till polisen, i utbyte mot att den hjälper till med att skydda oss människor mot varandra.)

För att det här inte skall gå fel finns det speciella regelverk som styr förhållandet mellan medborgare och stat.

Det finns en grundlag (eller en konstitution) som slår fast reglerna. Denna regelbok skall vara svår att ändra i. Kanske bör det inte vara möjligt alls.

Dessutom har vi de medborgerliga fri- och rättigheterna, som ibland stadfästs i olika typer av konventioner. Samtidigt är dessa fri- och rättigheter accepterade hos en förvånansvärt stor del av befolkningen. De är nämligen inte bara viktiga, utan även intuitiva. Det handlar om fair play. De går att förstå. De är praktiska och ibland nödvändiga att hänvisa till.

Å andra sidan sägs Sovjetunionen ha haft den vackraste, mest demokratiska och humanistiska konstitution som tänkas kan; Plötsligt har folk börjat kalla betald semester och kommunal musikskola för "rättigheter"; Inte sällan leds FN:s olika människorättsorgan av blodtörstiga skurkstater.

Det räcker alltså inte med att snacka om rättigheter eller att kräva "rättigheter". Ett samhälle måste även respektera medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter! Även staten måste följa reglerna.

Och på den punkten är det ju uppenbaligen lite si och så. Rätten till privatliv har åkt ut genom fönstret. Svensk rättssäkerhet är plötsligt ett ämne som börjar kännas så svajigt att till och med media ibland plockar upp tråden. Rätten att fritt sända och ta emot information befinner sig under ständigt krypskytte. Politiska uttalanden av viss karaktär är under vissa förutsättningar förbjudna. Och ibland jagar och fängslar staten dem som om avslöjar sanningar för folket. Den härskande klassen lider av tvångstankar om säkerhet som tar sig skadliga och paranoida uttryck. Politik och särintressen gör upp på egen hand, utan att dra in den demokraiska processen i processen. Den offentliga verksamheten är inte längre transparent, utan blir allt mer opak. Våldsmonopolet blir ibland lite väl entusiastiskt.

Till denna stat blir vi medborgare för varje dag som går allt mer utelämnade. Byråkrater som har samma fel och brister som alla andra håller enskilda människors hela liv i sina händer. Droglagstiftningen har förvandlats till ett frikort för att kunna trakassera precis vem som helst. Den som kommer på kant med skattemyndigheterna måste kunna bevisa sin oskuld. Det är bara ilskna pensionärer som har tid att ta konflikter med kommunens byggnadsnämnd om vad de skall få göra på sin egen egendom. Detta för att nu bara ta några exempel.

Och budskapet om att staten håller ett vakande öga på oss har gått fram med all önskvärd tydlighet...

Staten snokar runt i vår kommunikation och i vår informationsinhämtning. En av diskarna i FRA-shoppen är reserverad för landets politiska ledning. Allt fler myndigheter känner att det vore bra om de kunde få veta vad medborgarna sysslar med. Hur mycket vi verkligen dricker och om det är skattat eller ej skulle säkert vara intressant att veta för Folkhälsoinstitutet, Socialstyrelsen, Tullen och Skatteverket. Våra mobilpositioner är säkert en guldgruva av intressant data för den som planerar kollektivtrafiken i en stad. Allt går att motivera, om bara viljan finns – ner till kameror på muggen. Har man väl börjat, då blir det med något slags automatik bara värre och värre.

Sådant gör att behovet av starka och tydliga mdborgerliga fri- och rättigheter är stort. Speciellt vad gäller att skydda medborgarna från en allt för nyfiken, långsint, inte alltid kompetent, överambitiös och moraliserande stat.

Sedan gäller det som sagt även att respektera dessa rättigheter. Inte säga att tryckfriheten är visserligen viktig, men tänk på barnen. Inte säga att rättssäkerhet är viktig, utom när staten är på jakt efter enskilda medborgare. Inte säga att rätten till privatliv är viktig – och sedan ränna iväg och registrera data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner.

Våra grundläggande fri- och rättigheter får inte kompromissas bort. De utgör den minsta gemensamma nämnaren för ett rimligt samhälle. De medger inga undantag. Man kan inte "skapa en balans mellan X och våra grundläggande rättigheter" – eftersom dessa rättigheter kallas grundläggande helt enkelt på grund av att de sätter gränser som under alla omständigheter måste och skall respekteras.

Men det fungerar irriterande dåligt att bara gnälla över statens slappa förhållningssätt till våra rättigheter. Här måste sättas en positiv bild. Vi måste göra det klart för folk i allmänhet, för media och för den tyckande klassen varför det är viktigt med fri- och rättigheter. Vi måste göra dessa frågor intressanta och angelägna.

Lagstiftarna, den politiska klassen måste uppleva ett yttre tryck vad gäller fri- och rättigheter. De måste uppleva att de har något att vinna på att sluta upp bakom ett öppet, demokratiskt och i politisk mening anständigt samhälle. De måste få vara med sola sig i rättrådighetens glans. (Även om de kanske inte förtjänar det.) De måste börja se dessa frågor som ett sätt att vinna röster och anseende. Då – men först då – kommer makten att acceptera folkets rätt.

Detta är möjligen den enskilt viktigaste uppgiften för oss som brinner för de medborgerliga fri- och rättigheterna, för friheten och för det öppna samhället.

21 kommentarer:

  1. Politik i Sverige handlar om att belöna sina vänner och straffa sina fiender, två vargar och ett får som röstar om middag.

    Varför för du inte upp den liberala idén om secession till diskussion istället HAX?

    http://www.panarchy.org/vonmises/secession.html

    SvaraRadera
  2. Ett problem är att vi har partival och inte personval. Vi vet inte vem som blir utrikes- eller justitieminister när vi lägger vår röst. Och som vi sett kan det bli väldigt fel.

    Ärligt talat, jag tror det är kört. Varken folket eller politikerna inte bryr sig. Den tid efter andra världskriget fram till 9/11 kommer kallas för en frihetstid av historieböckerna -- till motsats mot vad som varit normaltillståndet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade det ärligt talat varit större skillnad med personval och vi fått lov att kasta en bönelapp i en box vart fjärde år?

      Men är de kvadratkilometer som utgör Sveriges politiska gränser heliga som bara en tokdåre skulle vilja ändra på? Kan en politisk enhet aldrig bli så stor att den blir disfunktionell?

      Det är konstigt att svenska liberaler aldrig tycks vilja diskutera dessa saker.

      http://bastiat.mises.org/2012/11/rothbard-on-unlimited-secession/

      Radera
    2. Som vision älskar jag Nozicks "anarki" där man har en mångfald av olika lokala samhällen med olika system och regler - där medborgarna kan rösta med fötterna.

      Dock måst man dock kunna förhålla sig till dagens samhälle som det är, samtidigt.

      Radera
  3. Problemet ligger i att det inte utmäts några straff mot politikerna och byråkraterna när dessa bryter mot grundlagen. Därför är det folkets plikt att bestraffa dessa när rättväsendet vägrar fullgöra sin uppgift.

    SvaraRadera
  4. Skatt är Stöld16 juni, 2013 15:02

    Efter FRA-lagen tappade jag allt hopp.

    Det var en intensiv debatt innan där Advokatsamfundet, Amnesty, de stora tidningarna och massa andra tunga namn och organisationer uttalade sig negativt. Vi hade riksdagen omringad av folk skrikande "stoppa FRA"

    Riksdagsledamöter "mailbombades" i veckor. Det yttre trycket var enormt, frågan är om det någonsin har haft ett högre tryck vid en omröstning, men ändå lyckades vi inte få ens fyra ledamöter att rösta Nej...

    Det finns bara ett fredligt sätt, och det är att skicka in ett nytt parti i riksdagen med andra värderingar. Kan Sverigedemokraterna så kan vi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sakfel. Ska stå fyra borgerliga ledamöter. FRA-omröstningen. Riksdagsgrupperna från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet plus en Folkpartist röstade Nej! Om vi hade fått en RödGrön regering 2010 hade det skett ändringar i FRA-lagen. Den frågan gick de RödGröna till val på. I dag är Piratpartiet och Miljöpartiet politiskt sett likvärdiga. Socialdemokraterna har bytt sida i FRA-frågan.

      Radera
    2. Jävligt lätt att tydligen glömma vem som beställde hela skiten! Enda anledningen att sossarna röstade emot sin beställning var att det inte var de som satt vid ratten vid tillfället inget annat!

      Radera
  5. Sitter på Dreamhack och kl. 18 idag händer detta, http://www.dreamhack.se/dhs13/2013/06/12/forelasning-fra/

    Har inte sett röken av en piratflagg, var tusan är ni? Om det är någonstans ni borde vara så är det här... Har vi inte en lokalavdelning i Jönköping?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du nu känner så, varför tar du inte tag i saken då? Hela PP bygger på egna initiativ, plocka upp flaggan och du kommer garanterat få stöd.

      Radera
    2. Tja, hade i varje fall FRA ÅT HELVETE tröjan på mig. Det jag menar är att CUF är här och raggar, vill inte pp synas bland sina trognaste supportrar?

      Radera
  6. Har sett runt om i kommentarsforum på sajter ute i världen att det finns de som redan börjat relativisera den polisstat vi frihetssträvare varnar för och som håller på att byggas upp. Kritiker i USA t.ex. "skall minsann inte likställa den 'övervakning' som NSA bedriver med diktaturer", etc.

    Priset på trygghet kan tydligen aldrig bli för högt när slavarna blivit tillräckligt beroende och blasé.

    SvaraRadera
    Svar


    1. I, for one, welcome our new insect overlords.

      /Kent Brockman



      :D

      Radera
  7. Priset på centralmaktens trygghetsservice ...

    SvaraRadera
  8. En av mina favoritförfattare, Joe Abercrombie, får till det bra i boken Red Country:

    “Evil turned out not to be a grand thing. Not sneering Emperors with their world-conquering designs. Not cackling demons plotting in the darkness beyond the world. It was small men with their small acts and their small reasons. It was selfishness and carelessness and waste. It was bad luck, incompetence, and stupidity. It was violence divorced from conscience or consequence. It was high ideals, even, and low methods.”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just precis, djävulen och hans ondska finns i de små detaljerna.

      Radera
  9. Och om ni tycker det är tufft nu, vänta några (10?) år och ni kommer att längta tillbaka till friheten 2013.

    Vad tror ni händer när oljepriset sticker iväg över 200 USD / fat? Arbetslösheten exploderar till 25-30%, tillväxten blir negativ åratal i följd, infaltion på 10% och alla kalkyler faller. Pensionärernas pengar inflateras bort. Husbykravallerna är en fjärt i vinden i jämförelse.

    Vad tror ni den härskande klassen kommer att göra åt det? Mer batonger, mer övervakning, tuffare tag - allt för att behålla makten / privilegierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer inte bli någon massarbetslöshet om oljepriset fördubblas.

      Det är bara se hur väl vi hanterade den snabba uppgången från 15 till 100 fatet dollar. Snabba och kraftiga prisförändringar kan ge viss ökning av arbetslösheten innan marknaden har anpassat sig, tänk nån enstaka procent, men glöm arbetslöshetssiffror på 25-30%.

      För det ska bli så illa så krävs det statlig centralplanering; fastlåsning av valutakurser, prisstopp, statlig räntepolitik...


      Radera
    2. Eller vänta till nästa större terrorattack. En sådan kommer givetvis förr eller senare (oavsett hur mycket "säkerhet" vi har investerat i), då kommer övervakningen snabbt att utökas rejält.

      Radera
    3. Tja. Vissa länder hanterar ett högre oljepris bättre än andra. Se på länder som Egypten, Spanien, mfl.

      Nu har iofs Sverige en betydande energiproduktion från vattenkraft, så kanske är 30% i översta laget.

      Radera
  10. ”Det finns en grundlag (eller en konstitution) som slår fast reglerna. Denna regelbok skall vara svår att ändra i. Kanske bör det inte vara möjligt alls”

    Medan massmedia är fullt upptagna med att skriva om
    melodifestivalen och fotboll-VM är riksdagen på väg att göra
    omfattande ändringar i Sveriges grundlag som bland att tillåter militär
    att sättas in mot folket. Omröstning skall enligt information från
    riksdagen ske den 2 juni. (2010, min anm.)

    Det är svårt att tro att särskilt många riksdagsledamöter faktiskt har läst den drygt 400 sidor långa
    proposition som de snart röstar om. Detta trots att det är ”omfattande ändringar” i grundlagen det
    rör sig om – och det är justitiedepartementet själva som beskriver ändringarna som just omfattande.
    I sammanfattningen på webben skriver departementet:

    ”I propositionen föreslås omfattande ändringar i regeringsformen. Det föreslås även ändringar i
    vallagen (2005:837) och kommunallagen (1991:900) samt en rad följdändringar i bl.a.
    riksdagsordningen. I regeringsformen föreslås ändringar av bestämmelserna om regeringen,
    riksdagens kontrollmakt, normprövning och domstolarnas ställning.”

    Men regeringen vill även göra ändringar i tryckfrihetsförordningen och i yttrandefrihetsgrundlagen,
    som det skrivits en del om under 2008 i samband med den så kallade grundlagsutredningen. Nu är
    det dock sällsynt många och omfattande förändringar av grundlagarna som skyndas igenom innan
    riksdagen går på sommarledighet och riksdagsvalet hålls i höst.

    Minskad makt för medborgarna
    Flera av förändringarna syftar till att förflytta makt ifrån medborgarna till politikerna. Nivån höjs
    för hur många röstberättigade medborgare som måste kräva en kommunal folkomröstning för att
    den ska genomföras. Andelen höjs från 5% till 10% av de röstberättigande. Samtidigt blir det
    enklare för kommunala politiker att kräva samma sak. Politikerna kan fortfarande vägra att hålla en
    folkomröstning såvida 2/3 av kommunfullmäktige motsätter sig det. Resultatet av folkomröstningen
    är även i fortsättningen enbart ”rådgivande”.

    EU-medlemskapet blir grundlag
    Sveriges EU-medlemskap och Lissabonföredraget blir grundlagsskyddat, ett hårt slag mot de som
    vill ta Sverige ur unionen. Medlemskapet har dock funnits i grundlagen sedan 1995.
    Offentlighetsprincipen ”upphävs”
    Omstridda ”Lex Helene Eduards” blir ny grundlag. Riksdagen ändrar tryckfrihetsförordningen så att
    myndigheters säkerhetskopior inte längre är allmänna handlingar, i syfte att mörklägga vad
    kollegorna i S-regeringen gjorde under tsunamin 2004. Det betyder att myndigheter och politiker
    enkelt kan förstöra, eller som i tsunamifallet, låta offentliga handlingar ”försvinna”, utan att de får
    återskapas och lämnas ut. Grundlagsändringen har kritiserats för att i praktiken upphäva
    offentlighetsprincipen.

    Militären får sättas in mot svenskar
    En annan förändring är villkoren för när statsmakten får sätta in väpnade styrkor på svenskt
    territorium – en förändring som går i strid med vad Försvarsmakten själva vill. Regeringen vill
    utöka möjligheterna för att rikta vapen mot det svenska folket – om så krävs – med lagtillägget ”till
    rikets försvar”.

    I grunden råder en tvist mellan regering och försvarsmakt om vad som menas med
    ”krig och krigsfara”.

    ”Om det anses nödvändigt bör tillämpningsområdet avgränsas till krig eller krigsfara som hotar
    statens existens eller territoriella integritet eller när det i övrigt vid krig eller krigsfara föreligger
    trängande behov”, skriver Försvarsmakten. Den lagändring försvarsmakten motsätter sig medger
    tolkningsutrymme och godtycklighet som i extrema fall innebär att politikerna med vapenmakt kan
    använda militären – och inte polisen som idag – för att skydda sig själva från medborgarna.
    Det har rapporterats om hur svensk militär tränar inför ett tänkt inbördeskrig i Sverige. Samtidigt
    övade amerikanska styrkor för krig mot den s.k. Tea Party-rörelsen, en medborgarrättsrörelse i
    USA.

    http://hesdorf.wordpress.com/2012/01/10/militaren-far-sattas-in-mot-svenskar-offentlighetsprincipen-upphavs/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.