2013-06-29

Laglig verksamhet stoppas av unken nymoralism


Betalningsföretaget Payson har – med bara tre dagars varsel, inklusive helgen – beslutat att stänga ner sin tjänst för webshopen Oliver&Eva, som säljer sexleksaker. Efter en policyuppdatering har man plötsligt infört restriktioner mot försäljning av sådana produkter.

Läs hela historien hos Frihetssmedjan »

Eventuellt är det inte Payson som är skurken, utan någon av de banker eller kreditkortsföretag som de har avtal med. Så har det i vart fall visat sig vara i andra fall.

Men detta är unken nymoralism – oavsett vem som fattat beslutet.

Nu kan man i och för sig hävda att Payson har rätt att göra affärer med vem de vill. Må så vara. Men de skall inte tro att de kan komma undan med en sådan här sak utan att få kritik.

Finansbranschen skall ge fan i att försöka tvinga på folket något slags neokonservativ, högerkristen eller sexualfientlig "moral".

Här finns ett större problem: Helt laglig verksamhet stoppas av betalningsföretag, som gör en till synes egen bedömning av vilka verksamheter och människor som skall få vara verksamma på internet. Detta är inte rättssäkert. Det skapar osäkerhet och öppnar för godtycke. Det flyttar makten över vad som skall vara tillåtet respektive förbjudet från den demokratiska lagstiftningsprocessen till ängsliga finansbolag.

Vi har sett det tidigare. Det ingår i ett större mönster. Skräckfilmsbutiker, Wikileaks och andra har fått sina betalningskanaler stängda – av privata aktörer som slår till, där lagen inte räcker till när till exempel moraltanter eller stater vill stoppa sådant som de ogillar. (I vissa fall finns ett tydligt sådant samband, i andra fall finns en stark misstanke.)

Som av en händelse har Google också för sig saker just nu. Med tre dagars varsel har de bestämt sig för att radera alla Blogger-bloggar med "adult content" som har annonser som länkar till porrsiter. Läs mer här »

26 kommentarer:

  1. Förvisso avskyvärt, men samtidigt är det farligt om man som Stossel menar Google är ett större hot än den orwellianska övervakningsstaten.

    http://reason.com/archives/2013/06/12/why-libertarians-have-better-things-to-w

    Om Payson och Google startar ett krig mot erotik och porr för att tjäna en puritansk policy låter jag bli att använda dem. FRA och Radiotjänst behöver däremot inte mitt samtycke.

    SvaraRadera
  2. Problemet är att det inte finns någon konkurrens. T.ex när det gäller Wikileaks stängdes alla vettiga betalningsvägar samtidigt, efter amerikanska statens påtryckningar.

    Det är staten som är i farten här också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men därför är väl det decentraliserade och inflationsfria bitcoin en spännande möjlighet och kanske rentav mer revolutionerande än internet?

      http://falkvinge.net/2013/04/03/why-bitcoin-is-poised-to-change-society-much-more-than-the-internet-did/

      Radera
    2. Den ansedde Tom Woods hade en riktigt bra intervju med Erik Voorhees från Bitinstant (ett populärt verktyg att konvertera fiatpengar till bitcoin) som adresserar många av de vanligaste funderingarna och frågorna folk brukar ställa om bitcoin:

      http://www.tomwoods.com/blog/curious-about-bitcoin/

      Radera
    3. Det finns inte underlag för så många betalförmedlare. Då måste jag ju ansluta mig till X antal tjänster för att mina leverantörer är kund hos var sin. Det är dåligt.

      Nej, det bästa sättet att driva det här är faktiskt med ytterligare lagstiftning, närmast genom att utöka EU:s betaltjänstdirektiv med krav på neutralitet och sakliga skäl för att vägra förmedla betalningar.

      Radera
    4. I en fri ekonomi är det kunderna och inte lagstiftarna som avgör hur många det finns underlag för. En betalförmedlare som sviker kunderna och monopoliserar lämnar utrymme för nya uppstickare att konkurrera.

      Radera
    5. Vad är det som är så nytt med denna moralism? Har inte moralistspöket gått vid människans sida i alla tider?

      Radera
  3. Tja, i det anarkoliberala samhället är det ju givet att det är så här det funkar. Företag väljer själv sina principer att handla efter, och das Volk får då välja om de vill stödja detta företag eller ej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den korporativa staten har inget med ett anarkoliberalt samhälle att göra.

      Radera
    2. I en fri ekonomi konkurrerar företagen - istället för att som en man följa statens påtryckningar.

      Radera
    3. Men HAX - visst är det en intressant principfråga.
      Säg att alla dominerande betalföretag frivilligt väljer att inte acceptera porr och därmed omöjliggör för "porr-företag" att sälja på nätet. Vad gäller då för en libertarian?

      Antar att svaret är att andra betallösningar kommer täcka behovet?! Men det kan ju ta månader/år att bygga upp dessa (om det ens någonsin går).

      Radera
    4. Porrföretagen går bara liksom så många andra över till bitcoin.

      http://www.spectator.co.uk/columnists/hugo-rifkind/8874321/how-bitcoin-could-destroy-the-state-and-perhaps-make-me-a-bit-of-money/

      Radera
    5. Fast en fri ekonomi har vi ju inte, och lär aldrig få så lite realism är inte fel.

      Radera
    6. @ Johan Tjäder

      Två fel gör ett rätt?

      http://en.m.wikipedia.org/wiki/Two_wrongs_make_a_right

      Radera
    7. @Åke: "så här fungerar det i det anarkoliberala samhället" ...

      Mormors lilla kråka skulle ut å åka, ingen hade han som körde. Än slank han hit, än slank han dit, än slank han ner i diket ...

      Jisses! Verkar behövas en smärre intellektuell uppgradering hos dig om du verkligen menar allvar med en sån där kommentar.

      Radera
  4. Får jag påminna om bonsai-träd, TPB och annat som hamnat i RPS lista? Om man kan slå undan benen för en typ av oönskad verksamhet så är det ganska enkelt att fortsätta med en till. Eller för någon att vinkla det som att en oönskad sajt passar in på reglerna. Som tjeckiska piratpartiet.

    SvaraRadera
  5. Drabbade dessutom tobakshandlare. Kindcigars.com har skrivit om det på sin facebooksida.

    SvaraRadera
  6. Koppla samman detta med det kontantförbud som bankerna vill tvinga på oss och vips har du inte bara ett samhälle där du kan kontrollera och bevaka alla överföringar mellan medborgarna - dessutom får bankerna total kontroll över vilka varor som säljs genom att vägra tillhandahålla betalningstjänster till handlare som säljer varor som av någon anledning anses olämpliga.

    Till exempel kan det bli svårt att köpa VPN-tunnlar, airsoftvapen, porrfilm, sexleksaker, köpa billiga prylar från Kina istället för att betala ockerpriser hos svenska handlare. Bara fantasin som sätter gränserna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så var det kanske för tio år sen. Hur kan staten kontrollera och bevaka bitcoin?

      http://www.bitcoinnotbombs.com/

      Radera
    2. Vilken verksamhet klarar av att vara lönsam med bitcoin som enda betalningsmedel?

      Radera
    3. Bitcoin Store t ex.

      http://bitcoinmagazine.com/bitcoin-store-opens-all-your-electronics-cheaper-with-bitcoins/

      Radera
    4. Ni har någon romantisk bild av hur företag världen över trotsar normaltillståndet och övergår till bitcoin.
      Nej.
      Den dagen bitcoin förbjuds, och den dagen kommer, så kommer inget företag ta emot det. Och de som trotsar drabbas av näringsförbud, razzior och fängelse för de ansvariga.
      Bitcoins svaghet är avsaknad av anonymitet, och sålunda biter lagstiftning väldigt hårt.

      Radera
    5. Det finns lika lite möjlighet för lagstiftare att komma åt bitcoin som fildelning, troll.

      https://en.bitcoin.it/wiki/Anonymity

      Radera
  7. Rationalitetspartiet30 juni, 2013 17:16

    Som vanligt inte ett pip om detta från Söders takvåningar eller TVs-morgonsoffor. Proffstyckarna sitter i knät på makten i demokraturen Sverige

    SvaraRadera
  8. Har nu avslutat mitt Paysonkonto..
    Enda sättet är att "rösta med fötterna" för att få bort dessa dumheter.
    /EH

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.