2013-07-09

Nu tas nya steg för att säkra internets frihet


Om man klämmer på ett ställe på en ballong, då sväller den på ett annat.

När övervakningen blir för omfattande och respekten för den personliga integriteten urholkas på vissa delar av internet – då uppstår det andra alternativ.

I dag noterar jag två nyheter på detta område.

Dels är det Peter Sunde & Co som lanserar den crowdfundade meddelandetjänsten Heml.is.

Heml.is är en användarvänlig och säker meddelandetjänst för iOS och Android (fler plattformar kommer). Från hemsidan "We're building a message app where no one can listen in, not even us. We would rather close down the service before letting anyone in. Secrets are only secrets if they are secret."

Detta är ett projekt som finansieras med insamlade pengar (inte genom annonser eller genom att sälja personuppgifter).

Du kan stödja projektet med en slant på dess hemsida... »

Detta kan bli något stort, genomfört av människor som brinner för rätten till fri kommunikation. Var med från början.

Dagens andra nyhet är att en av The Pirate Bays tidiga förgrundsgestalter säger att det börjar bli dags att stänga ner TPB.

Skälet, som Tobias Andersson anför, är att det kommer att behövas något bättre, effektivare och säkrare inför nästa rond i fildelningskriget. Något som inte kan tas ner, varken tekniskt eller genom påtryckningar. Och här ser han dagens TPB som en stoppkloss som låter bekvämlighet gå före utveckling.

Läs mer hos TorrentFreak »

Detta är intressanta och viktiga nyheter, i tider av massiv övervakning och bristande respekt för medborgarnas rätt till privatliv. Det är rent av möjligt att detta kan vara nödvändiga steg i kampen för ett fritt internet – mot Big Government och Big Business.

12 kommentarer:

  1. Använder inte paypal eller payson och har inga bitcoins. Synd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore det inte en god anledning att skaffa bitcoins?

      https://www.weusecoins.com/en/

      Radera
  2. Ett bra iniativ, fler av sådana kommer att behövas framöver.

    SvaraRadera
  3. Ännu ett initiativ av Sunde. Vad hände med den där boxen som skulle kryptera gränsöverskridande trafik för att undgå FRA?

    SvaraRadera
  4. Som med så många andra IM-tjänster tror jag inte Heml.is kommer slå, tyvärr, av två anledningar;

    1. 99% av dina kompisar kommer inte ha Heml.is, och av dessa kommer 90% inte vara villiga att ladda ner appen.

    2. Den löser inget trängande behov som existerar idag. Det finns inget incitament att välja Heml.is framför ex. Skype eller Facebook då den har mycket färre features än dessa nätverk...

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det finns inget incitament "
      Förutom det uppenbara då, dvs att slippa bli avlyssnad.

      Radera
    2. Vilket förvånansvärt få personer ser som en deal-breaker. Titta bara på fjärde juli-demonstrationerna mot PRISM och NSA i USA - totalt demonstrerade kanske 500 personer som max per stad. 20-30 000 i ett land med en befolkningsmängd på 300 miljoner - det är inte ens en tiotusendel av befolkningen som helhet. Som kontrast kan nämnas att 300 000 demonstranter deltog i en stor demonstration i New York mot Vietnamkriget.

      Undra på att etablissemanget rullar ut övervakningssamhället - vi medborgare ger dem inget skäl att sluta, snarare tvärtom.

      Radera
    3. Rationalitetspartiet09 juli, 2013 22:50

      Folk protesterade mot Vietnamkriget för att de inte ville bli dödade, eller få sina söner dödade. Det är mycket starkare skäl än att inte vilja bli avlyssnad.

      Radera
    4. Problemet är att massövervakning oundvikligen förr eller senare leder till minst lika mycket lidande som ett krig gör, om inte mer.

      Det jag finner idiotiskt i hela den här historien är hur onödigt allt är. Vi vet av historien att massövervakning per slentrian *aldrig* fungerar. Det kan se ut att fungera ett tag, men förr eller senare blir allt mer auktoritärt - tills vi hamnar i Stasi 2.0, eller varför inte Nazityskland 2.0.

      Måste vi seriöst gå igenom det här steget en gång till?

      Radera
    5. @wertigon: kloka kommentarer. kan bara instämma. Det stora flertalet av dom som utgör det "demokratiska" underlaget finner inga anledningar att klä på sig aktivistskruden för att ändra på saker och ting via medborgaraktioner och plattityder på plakat ... förrän den dag de personligen (och tillräckligt många) står i den centralstatliga septitankens träck upp till överläppen.

      Tyvärr upprepar sig A L L T I D historien, dock i metamorfoser och nya skepnader men alltid som variationer på samma tema.

      Därför kan vi dessutom konstatera att Kollektivismen och altruismen som idéer är människosläktets värsta fiender.

      Radera
  5. Micke... Inte den Micke.09 juli, 2013 21:28

    HAX. Här är något intressant att rota i. Undertexter.se har haft Ponten på besök. Och frågan är ju solklar, sen när blev det olagligt att översätta och tolka en dialog? Läs mer på deras FB. Sök efter undertexter.se på FB.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är antagligen bara början vi ser, då underhållningsindustrin ser undertexter som intellektuell egendom, precis som filmmanus.

      Nyligen tvingades även en norrman stänga ner sajten Norsub.com och böta 2 500 dollar.

      http://blogs.villagevoice.com/runninscared/2012/06/are_subtitles_i.php

      Ur liberal synpunkt är dock intellektuell egendom oförenligt med en fri ekonomi, och Piratpartiet borde vara mer konsekventa i denna fråga.

      http://www.stephankinsella.com/2011/11/why-intellectual-property-is-not-genuine-property-adam-smith-forum-moscow/

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.