2013-10-14

EU och massövervakningen: Kommer någon att bry sig?


I eftermiddag fortsätter Europaparlamentets utfrågningar om massövervakningen. Denna gång handlar det om övervakning i relation till EU:s lagar, Europakonventionen och pågående rättsfall. [Live här kl 15:00-17:30»] [Program & handlingar»]

Detta kan bli intressant, även om det kanske blir lite juridiskt torrt.

Frågan är dock: Kommer alla dessa hearings att leda till något?

Utfrågningarna har resulterat i att mycket ny, intressant information med potentiell sprängkraft har kommit fram. Dock är medias intresse för det som sker svalt. Och från EPP:s och ECR:s sida verkar man mest ignorera att något över huvud taget är på gång.

Europaparlamentet kommer visserligen att anta en rapport och en resolution när utfrågningarna är över. Det får dock inga konkreta konsekvenser. Det är bara åsiktsförklaringar.

Men de problem som kommer fram måste väl ändå leda till att någon reagerar? Det verkar inte så. På en direkt fråga svarade chefen för Europol att de inte tänker bry sig om NSA:s och GCHQ:s påstådda intrång i SWIFT-systemet (som hanterar det internationella finansiella transaktionssystemet). Inte heller de enskilda medlemsstaterna verkar intresserade av frågan.

Så det mesta man kan hoppas på är nog att det som sägs och avslöjas i utfrågningarna får spridning och uppmärksamhet. Så att det skapas ett yttre tryck. Dock är intresset – som sagt – oroväckande lågt än så länge.

7 kommentarer:

  1. När ett djur utsätts för ett överväldigande hot leder det till
    SPELA DÖD.

    Jag tror det blir samma reaktion hos många människor.
    Man känner en total maktlöshet...

    SvaraRadera
  2. Organisationerna som styr internet verkar åtminstonde bry sig då de nu tittar på att flytta ut ur USA. Vet inte om USA förstår hur mycket de egentligen har sabbat i och med sin egen avlyssning.

    http://blogg.openend.se/2013/10/13/internet-vaender-usa-ryggen
    http://www.icann.org/en/news/announcements/announcement-07oct13-en.htm

    SvaraRadera
  3. Det är inte så förvånande. Intrången och övertrampen sker sannolikt, om inte på uppdrag av, så åtminstone med medlemsstaternas goda minne. Alla inblandade vill ha det så här, de tycker att det är bra att alla övervakas så mycket som är praktiskt möjligt. Det är självklart att de inte kommer att säga flaska förrän de ställs mot väggen på allvar. Enda sättet att göra det är att sparka ut dem i fria allmänna val.

    SvaraRadera
  4. Om Gottfrid Swartholm - Varg hade gjort intrång i SWIFT hade det blivit fart på Europol då tro?

    SvaraRadera
  5. Tyvärr känns uppmärksamheten i parlamentet som spel för gallerierna som det som verkligen bestämmer i hemlighet ler lite överseende åt.

    SvaraRadera
  6. Jag tror väldigt många bryr sig, JAG bryr mig, men vad kan/ska man göra?!

    Våra "folkvalda" har ju sedan länge ens slutat LÅTSAS att vi lever i en representativ demokrati och det är de som skulle representera oss och arbeta för allas bästa. Istället har de tagit bort alla kontrollfunktioner som vi vanliga röstande människor har över politiker och tjänstemän.

    Media gör inte heller sitt jobb, utan tiger ihjäl dessa frågor.

    Att skriva bloggar, i kommentarsfält och knyta handen i fickan är allt som återstår för oss. Eller finns det något annat medel för oss som bryr oss? I så fall är jag väldigt nyfiken på att höra vad.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.