2013-11-14

Euro-krisen: Så olidligt dumt...

Det finns något mörkt, frustrerande randianskt över det drama som växer fram mellan Tyskland och euro-zonen.

Tysklands ekonomi går för bra, den är för stark och landet exporterar för mycket. Det skulle normalt sett vara bra saker. Men nu är det alltså ett problem. Inte för Tyskland, utan för de andra länderna i euro-zonen.

Om man binder ett antal länder med olika företagskultur, olika ekonomisk politik och olika ekonomiska förhållanden till samma valuta, samma växelkurs och samma ränta – då blir det ju så här. Vilket är exakt vad vi euro-kritiker varnade för från början.

För att en gemensam valuta skall kunna fungera måste alla gå i takt. Hur det skall gå till är ett mysterium. Men vi vet att EU-kommissionen ser överstatlighet, centralstyrning och politisk kontroll av ekonomin som verktyg för att uppnå just detta. Vad kan väl möjligen gå fel?

Nu kommer man naturligtvis aldrig att lyckas synka konjunkturcykler, statsfinanser och näringspolitiken i till exempel Tyskland och Grekland. I vart fall inte under demokratiska former. Men denna enkla sanning vägrar Bryssel acceptera.

DN | SvD | Europaportalen

6 kommentarer:

  1. Henrik: Detta var bland det dummaste jag läst. Om en förutsättning för ett valutaområde är att ekonomin utvecklar sig i samma takt i hela valutaområdet så måste det finnas lika många valutor som människor och en valuta som inte används mer än av en person är ingen valuta. Drivet sin logiska spets motsätter du dig alltså pengar som begrepp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför skall valutaområden inte vara för stora.

      Sverige får betala priset för detta genom att ständigt skjuta till pengar till ekonomiskt svaga områden.

      I USA är det samma sak, fast i större skala.

      Och mycket talar för att euro-zonen kommer att få pumpa in pengar i de sydeuropeiska länderna för all överskådlig framtid - om man vill behålla den gemensamma valutan.

      Hur menar du att man skall lösa euro-zonens problem med att valutakursen inte återspeglar ett lands ekonomi? Samma sak med räntorna.

      Radera
  2. Är det fortfarande någon som tvivlar på nedmonteringen av västvärldens välståndsmaskin? Attackerna sker på alla fronter. Man blir heligt förbannad, helt enkelt.
    Tyskarna lär få krypa till korset och nedmontera sin ekonomi precis som på energiområdet.

    /noone

    SvaraRadera
  3. Jag reagerade också på uttalandet om att alla måste gå i takt under en gemensam valuta. Det är alldeles för förenklat, men under förutsättning att en (pappers)valuta också kommer med en aktiv (dvs centralplanerande) penning- och monetär politik så stämmer det. För då justerar man politiskt valutans köpkraft relativt andra valutor för att därigenom slippa att ta impopulära politiska beslut. Då blir det också ett problem om en valuta som euron ska justeras till flera olika politiska ekonomier som styrs på olika sätt.

    Samma problem hade ju inte existerat under en valuta som inte är inflateringsbar, t ex guldmyntfot, utan politiker hade då tvingats ta "politiskt" ansvar för den förda politiken och dess konsekvenser.

    Det intressanta i detta exempel är ju att Tyskland går bra just för att de inte förlitat sig på sådan kortsiktig, aktiv politik som man kan gömma under en politiskt kontrollerad valuta. Grekland och de andra krisländerna däremot...

    SvaraRadera
  4. Den europeiska överstatliga, kontrollmaniska och korporativa fascistkonstruktionen kommer att leda oss alla i fördärvet. EU är rikemanssocialism eller höger-socialism till skillnad från den vänster-socialism/kommunism vi såg i sovjetkommunismen. EU är mussolinis och hitlers fascistkoncept tagna till A New Brave World.
    Det är lika bra att börja snickra på åtalspunkterna mot det här politikerpacket så de inte hinner skingras allt för vitt omkring när skiten rasar.

    /noone

    SvaraRadera
  5. Hej alla arga tyckare. Får jag föreslå att ni ägnar några minuter åt att skumma lite grundläggande makroekonomi? Det är väldigt lätt att fastna i fördummande moralpopulism annars.

    http://economics.about.com/od/economics-basics/u/Macroeconomics-101.htm

    Ett ögonblicks grundläggande ekonomihistoria, t.ex. om följderna av en guldmyntfot, skulle också göra debatten mer konstruktiv.

    Verkligheten är sällan så enkel som någon påstår.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.