2013-11-21

Kriget mot sanningen


Några tankar i väntan på den omröstning i eftermiddag, då riksdagen avser att inskränka den svenska offentlighetsprincipen...

Naturligtvis finns det saker som inte skall vara offentliga. Som regel gäller det information som rör enskilda medborgare och deras förhållanden. Men när det kommer till den offentliga maktutövningen skall i princip allt vara offentligt.

Jag menar: Varför skulle vi inte få veta?

Försöker den härskande klassen lura oss? Har man gjort något ondskefullt som inte får komma ut? Är makthavarna rädda för att deras inkompetens skall bli allmänt känd? Eller handlar det helt enkelt om en arrogant attityd som går ut på att man inte gillar att medborgare och media lägger sig i?

Att den svenska offentlighetsprincipen skall inskränkas när det gäller EU-dokument är extra anmärkningsvärt. Hemlighetsmakeriet i EU är nämligen på tok för stort som det är. Det demokratiska underskottet är uppenbart. Och 60-80 procent av våra lagar och regler kommer från EU. Varför skulle folk inte ha rätt att ta reda på hur saker och ting förhåller sig, få en chans att protestera mot galna beslut i tid och se hur våra skattepengar används?

Den pågående debatten ingår i en större bild. Politiker i USA och många andra länder är upprörda över att Wikileaks avslöjar vad de har för sig när de tror att ingen ser vad de gör. Chelsea Manning är dömd till ett 35-årigt fängelsestraff för att bland annat ha avslöjat vad som sker i krig som USA & Co för. Edward Snowden är i landsflykt efter att ha avslöjat hur staten spionerar på folket. I London ser regeringens utsända till att en tidningsredaktion förstör datorer som innehåller information som den inte vill att medborgarna skall få kännedom om. Och den svenska regeringen kräver att vi skall underkasta oss massövervakning – utan att regeringen för den sakens skull är beredd att berätta hur det sker, vad det skall vara bra för och vilka de delar denna information med.

Vad det handlar om är att den härskande klassen inte vill att folket skall få veta sanningen.

Det är helt absurt.

3 kommentarer:

  1. Man får intrycket att det är krig och/eller att "vi" blivit ockuperade. Det är svårt att finna någon annan förklaring.

    Sådana här inskränkningar gör man bara i sådana sammanhang.

    SvaraRadera
  2. We have to step up our efforts to preserve demicracy

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.