2013-12-17

Hemliga polisen och din e-post



En av dagens nyheter är att Säkerhetspolisen försöker pressa internetoperatörer att ge dem tillgång till användaruppgifter som rör till exempel telefoni och e-post.

Just den här gången försökte hemliga polisen gå på Bahnhof. Vilket inte fungerade, eftersom Bahnhof är ett företag som slår vakt om sina kunder och deras rätt till privatliv.

Men man måste fråga sig hur många andra ISP:ar som har utsatts för liknande påtryckningar. Och hur många av dem som fallit till föga.

Det är klart obehagligt att den mer ljusskygga delen av den härskande klassens väpnade gren smyger omkring och försöker hota sig till information om våra kommunikationer, i hemlighet. Speciellt som den redan har mycket omfattande möjligheter att övervaka folk med lagliga medel.

(I sammanhanget kan man påminna om att den ende terrorist som på allvar har försökt ställa till med något i Sverige, i modern tid, själv e-postade Säkerhetspolisen sina planer i förväg. Och att Säpo inte upptäckte det förrän efteråt...)

SR » | SVT »

5 kommentarer:

  1. Reklam? Bahnhof måste lämna ut uppgifterna, det nya är att säpo vill ha snabbare och enklare tillgång.

    SvaraRadera
  2. De fyra största operatörerna i landet Telia Sonera, Tele2, Tre och Telenor svarar för 90–95 procent av utlämnandena av trafikuppgifter i samband med brottsutredningar.

    ( ”Vi vill göra en manuell granskning i varje fall” - Ny Teknik 2013-11-06 )


    Flera operatörer ska enligt radion ha varit med om möten med Säpo och ansatts med hårda argument där Säpo hävdar att operatörernas ovilja till samarbete kan spela terrorister i händerna.

    ...

    Tele2 känner igen retoriken och påtryckningarna från Säpo.

    – Absolut. Och det är direkt olustigt för oss som operatörer, som försöker ta kundernas integritet på allvar, att bli föremål för sådana här påtryckningar från svenska myndigheter, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige, till TT.

    – Skulle vi införa det här, vilket vi aldrig kommer att göra, så är kunderna de första som skulle få reda på det.


    ...

    På den dolda inspelningen hörs hur Säpo försöker övertyga om att abonnenterna aldrig behöver få veta på vilket sätt operatörerna väljer att samarbeta med Säpo och det övriga rättsväsendet. Det är en "hederssak", säger Kurt Alavaara, signalstrategisk rådgivare åt Säpo.


    ( Säpo pressar mobiloperatörer - Ny Teknik 2013-12-17 )


    Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre, har sagt att operatören ser en risk för missbruk av möjligheten att begära ut uppgifter om det blir för billigt.

    Den farhågan delar inte Kurt Alavaara.

    – Risken att det här används så att säga felaktigt ser jag inte, snarare tvärtom eftersom det sker en uppföljning och en loggning av varje beställning. Dessutom krävs det beslut från domstol eller särskilt utsedd myndighetsföreträdare.



    ( Säpo: ”Handlar inte om avlyssning” - SvD 2013-11-19 )


    Det Bahnhof gjort är hedervärt, men min personliga erfarenhet av dem, från kundperspektiv, tilldelar dem platsen som det sämsta jävla företag jag någonsin haft att göra med!

    SvaraRadera
  3. @Anonym
    "Bahnhof måste lämna ut uppgifterna, det nya är att säpo vill ha snabbare och enklare tillgång."

    Det nya är att Banhof (och andra operatörer) inte längre gör en egen bedömning av det giltiga i frågan och att de inte har kontroll på vad som lämnas ut. Idag kan de ifrågasätta och bestrida utlämnande, något som inte blir möjligt om detta går igenom, vilket ökar risken för att överutnyttjande från säpo/polisen.

    SvaraRadera
  4. Viktigt i sammanhanget är ju också att Tele2 säger att

    "I dag gör vi en manuell kontroll om de har rätt till uppgifterna och det är inte i ett obetydligt antal fall där vi nekar dem för att de saknar lagstöd."

    Speciellt att man uppenbarligen ofta begär ut information som man inte har rätt till. Om dom då haft en gräddfil i systemet så kan man ju föreställa sig hur det hade sett ut...

    Källa: http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3794279.ece

    SvaraRadera
  5. Kristina Svartholm18 december, 2013 21:04

    Det där med den e-postande terroristen: det är kanske ett skäl till att Säpo ska få övervaka e-post t.ex. till - - - Säpo? Så inte sådan information försvinner, menar jag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.