2013-12-12

Nya frågetecken kring FRA, NSA och regeringen


Gårdagens Uppdrag Granskning om FRA och NSA var viktig folkbildning. Några tankar om det som framkom...


"Offensiv spaning"

FRA bistår alltså sina amerikanska kollegor med att utföra dataintrång. Det är en rätt tung anklagelse. Om det sker mot andra länder kan det under vissa förutsättningar uppfattas som en krigshandling. Och om det sker mot företag eller privatpersoner, då är det helt enkelt brottsligt.

Kände regeringen till detta? Vilket är i så fall syftet? Om vårt land skall vara en demokrati värd namnet, då har folket faktiskt rätt att få veta.

Är regeringen medveten om riskerna? Detta gör Sverige, svensk infrastruktur, svenska institutioner och svenska företag till legitima mål för andra. Om inte annat, så av ren hämndlystnad.


"XKeyscore"

FRA skall ha fått tillgång till XKeyscoresom kan sägas vara ett slags Google för spioner. Här finns resultatet av amerikanska NSA:s globala massövervakning.

Även här måste vi fråga oss om regeringen kände till det som sker – och vilket syftet i så fall är.

En tanke som omedelbart dyker upp är att detta kan vara ett enkelt sätt att kringgå FRA-lagens förbud mot att spana på svenska mål. Om man har tillgång till en databas med allt som NSA & Co spanar på, då kan man lätt ta reda på saker om svenska mål. Det är nämligen bara själva den svenska spaningen som regleras i FRA-lagen.

Hur är det tänkt att denna information skall användas och av vem? Som källa för information av defensivt militärt värde känns XKeyscore tveksam. Säkerhetspolisen kan säkert vara intresserad. Men framför allt kan man anta att FRA:s "politiska kunder" (regeringskansliet och UD) ser detta som en gigantisk godispåse.

Vilken tillgång har regeringen haft till XKeyscore? (Eller tänkt sig att få.) Det är ytterligare en fråga med implikationer på hur Sverige fungerar som demokrati. Jag menar, en databas som innehåller känslig information om politiker, aktivister, oppositionella, företag, journalister, organisationer, institutioner och enskilda individer så väl i Sverige och EU som i övriga världen... Detta bjuder på frestelser som i princip ingen politiker kan motstå.


I båda de ovanstående fallen väcker gårdagens Uppdrag Granskning angelägna frågor. Nu gäller det att inte släppa dem. Att inte låta sig nöjas med intetsägande undanflykter. Nu måste vi kräva riktiga svar.

11 kommentarer:

  1. Jag har länge misstänkt att FRA, via omväger, kan spana på svenskar. De svarar aldrig på direkta frågor utan sklingrar sig men kluriga ordval (precis som NSA).

    Vi skickar rådata til USA, USA laddar det i sin databas. FRA kan använda xkeyscore för att få info om svenskar.

    Jag har i alla fall inte hört något tydligt säga att detta inte sker och att det är olagligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns inget förbud för FRA att innhämta uppgifter om svenskar. Det är en spridd missuppfattning.

      FRA ska syssla med utländska förhållanden, men i detta innefattas även svenska förgreningar av utländska hot. Kom t.ex. ihåg att såväl Säpo som den öppna polisen får inrikta FRA. Deras verksamhet handlar i hög grad om svenskar, inte sällan med kopplingar till utlandet.

      Den som läser Datainspektionens granskningsrapport från 2010 (Ny Tekniks avhemligade version) inser också att FRA masslagrar trafikdata som kan hänföras till svenskar. Det räcker om man råkar kommunicera i en fiber som FRA bedriver utvecklingsinhämtning emot. Mateialet får lagras i ett år. Under tiden kan FRA:s analytiker göra historiska sökningar i materialet. Det är som sagt bara att läsa innantill i förarbeten och i granskningsrapporter liksom i FRA:s egna dokument.

      Det är alltså inte alls så att FRA behöver ta hjälp av andra tjänster för att inhämta svenskars trafik. Det kan de göra helt lagligt själva. Däremot kan det ju finnas svenskar i utlandet som också intresserar FRA och där andra tjänster lättare kan komma åt sådana flöden.

      Radera
    2. Tillägg:

      Sommaren 2008 framförde Centern ett förslag: man ville förbjuda FRA att inhämta trafik som börjar ELLER slutar i Sverige. Detta ska ha orsakat ramaskri hos FÖD och FRA.

      Det hela slutade ju som bekant med att endast ett förbud mot att inhämta inrikestrafik infördes (trafik som börjar OCH slutar i Sverige). Ett förbud som dessutom FRA inte har lyckats efterleva. DI har anmärkt på att FRA vid ett flertal tillfällen misslyckats att utestänga inrikestrafiken.

      Hur fungerar månne motsvarande FRA-filter då det gäller att utestänga uppgifter om svenskar i material som skickas till utländska vänner?

      Radera
  2. Intrycket man får av dokumenten är att FRA har testat gränssnitet Xkeyscore i sin egen utvecklingsverksamhet. Det ska ju röra sig om ett sök- och presentationssystem. Var finns bevis för att FRA därigenom även fått tillgång till NSA:s enorma materialmängder? Det tycks ju, åtminstone i detta läge, mest handla om att FRA testkört det amerikanska gränssnittet mot de egna rådatabaserna. Sedan kan man givetvis tänka sig att ett svenskt implementerande av Xkeyscore underlätter framtida utbyte av råmaterial med NSA. Men på detta stadium ser det alltså mest ut som test av ett nytt gränssnitt mot det material som lagras på Lovön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stora problemet, då inte minst historiskt, med kriminella myndigheter är att dessa i regel förfogar över resurser som gör det mycket svårt att med säkerhet veta vad de sysslar med innan man har stängt ner dem och kollat i deras register.

      Intrycket jag får av dokumentären är att NSA ger FRA tillgång till Xkeyscore, vilket är deras databas. Jag antar att man är intresserad av att knyta Sverige till sig, och ger därmed den Svenska regeringen tillgång till den information man själv har.

      En ovärderlig information naturligtvis för den Svenska regeringen. Som man dock har begränsad nytta av. ( Ja man är ju ingen stormakt längre ).

      Radera
    2. Mitt intryck är att Xk är NSA:s "betalning" till FRA för utförda tjänster.

      Radera
  3. Idag har vi ett allt mer växande övervakningssamhälle samtidigt som främlingsfientligheten vinner ny mark dag för dag.

    What can possibly go wrong?

    /Börjabliliteorolig

    SvaraRadera
  4. Anna Troberg gjorde bra ifrån sig i SVT Debatt 12/12 ang. expressens uthängningar av privatpersoner som AFA-anknutna Researchgruppe upprättat åsiktsregister över.

    Mer sånt Anna! Du och sd-tjejen sågade sönder den odemokratiske åsiktsförtryckaren från GöteborgsPosten.

    SvaraRadera
  5. Anne Ramberg gör idag ett av de vassaste inläggen hittills i FRA-debatten på Brännpunkt. Bland det bästa jag läst i ämnet.

    SvaraRadera
  6. Även Klamberg ger svar på tal till Viksten:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lagen-ger-fra-for-stort-utrymme_8819530.svd

    SvaraRadera
  7. http://www.youtube.com/watch?v=R691TXL68v8

    En bra sammanfattning av libertarianismen, av Stefan Molyneux.
    Tycker den är bra på tal om ämnen som detta, om vilken väg man ska ta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.