2014-01-02

Supervalåret 2014 och Storebror


Supervalåret 2014 är här. Frågan är om övervaknings- och integritetsfrågorna kommer att få det utrymme de förtjänar?

Media kan förvisso inte undvika att skriva om Edward Snowdens avslöjanden. Men den svenska rapporteringen är tunn och grund i ett internationellt perspektiv. Och så länge de etablerade politiska partierna duckar frågan har media ingen politisk vinkel på ämnet att tala om.

Regeringen vill döda integritetsdebatten. Det kommer den, bland annat, att försöka göra genom att tillsätta en utredning. I praktisk handling är dess linje dock kristallklar. Alliansen kommer att fortsätta rulla ut övervakningsstaten. De borgerliga kommer att ge FRA fortsatt fritt svängrum.

Sossarna är inte ett dugg bättre. De är ett maktparti, för vilket en apparatur för att kontrollera folket är något helt naturligt. Och de är minst lika intresserade av att få tillgång till den stora godispåsen med information som den sittande regeringen.

Miljöpartiet och vänsterpartiet är i och för sig skeptiska till övervakningsstaten, om än på ett halvhjärtat sätt. De har tänkt sig sitta i regering med (s). Så man kan förstå att de inte vill ha detta som en konfliktyta inom de rödgröna.

Sverigedemokraterna gör som regeringen och sossarna. Det har förmodligen ännu inte gått upp för dem att de själva är en naturlig måltavla för statens övervakning. Och medborgarrättsliga frågor är de helt enkelt inte intresserade av.

Samtidigt är sakfrågan hetare än någonsin: NSA och GCHQ har byggt upp en gigantisk, global övervakningsapparat som tycks ha fått ett eget liv. Det har visat sig att svenska FRA i praktiken är en filial till NSA. Ändå vägrar regeringen och sossarna att berätta vad som sker, ta en sakdebatt eller ens förstå medborgarnas oro och olust. Maktpartierna kräver folkets förtroende för att bedriva en verksamhet vars verkliga innehåll, riktning och mandat de vägrar informera nämnda folk om.

Och några terrorister har man inte lyckats fånga in och ställa inför rätta. Inte en enda. Varken NSA eller FRA.

Den enda verkliga utmanaren i övervakningsfrågorna är Piratpartiet – som går in i supervalåret 2014 med extremt begränsade resurser. (Uppskattningsvis ett par miljoner kronor, mot de övriga partiernas 340 miljoner av skattebetalarnas pengar. För att nu inte tala om att piraterna i allt väsentligt är beroende av frivilliga krafter, medan de andra partierna har arméer av betalda förtroendemän, ombudsmän och partianställda.)

Men man behöver inte vara piratpartist för att vilja få upp övervaknings- och integritetsfrågorna på agendan i årets två valrörelser. Det är en demokratifråga. Alla som är engagerade för människo- och medborgarrätt, alla goda liberaler, alla som vill ha ett fritt och öppet samhälle och alla i de etablerade partierna som oroas över det som nu sker – de måste också ta tag i det här.

Situationen påminner mig om folkomröstningen om euron. Då stod nej-sidans principer, fakta och engagemang mot etablissemangets överväldigande resurser. Då vann nej-sidan. Så vi vet alltså att det är möjligt. Men för att det skall kunna ske – då måste vi först få in övervakningsfrågorna i den politiska debatten.

Alle man på däck!

13 kommentarer:

  1. Håller med om allt du säger om integritetsfrågor, men du tycks ignorera resten av problemen. Jag skulle väldigt gärna se att Piratpartiet blev en slags IT-underavdelning till Svenskarnas parti. Det vore det bästa som kunde hända eftersom SvP inte tycks bry sig nästan alls om integritet, men däremot har lösningen på de övergripande problemen och folkmordet på svenskarna. Det är synd att du och andra tycks helt ignorera folkutbytet och den sinnessjuka massinvandringen fast ni är upplysta om övervakningsvansinnet.

    SvaraRadera
  2. Socialdemokraterna informerar följande (som kan förklara tystnaden)

    Så står det skrivet.

    Bod(s)trömsamhället är fullbordat. (Minata 19:30)

    Har skrivit en hel del i ämnet på min blogg hos s-info.

    min socialdemokratiska blogg

    Se där! Två knäppskallar skriver kommentater på din blogg. Var är Piratpartisterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minata:

      Sosse!

      Du urholkade, spröda, döds- och hativrande ursäkt till människa borde bara knipa käft, eller krypa tillbaka och förtvina in i det sorgliga skogsgryt du kom ifrån.
      Du och ditt anhang till likformiga arkistbesjungare har i alla tider krupit fram ur samhällskroppens mest stinkande och av mögel ansatta hörn för att med våld gripa allt oförtjänt ni mäktar röva med er.
      På vikingatiden kom du i gestalt av kristnare och med famnen full av lagskrifter, på medeltiden var du inkvisitor och häxbrännare, på 1800-talet kom du i skepnad av missväxt och armod.
      Under 1900-talet har du stått i otaliga massmöten och med ögon tomma som is skrikit din röst sprucken efter reglering, efter något du kan kontrollera, efter något du kan socialisera. Dina knotiga tiggarhänder griper ständigt omkring sig efter vattenhinken du använder att släcka den glöd som brinner hos de fria.
      Jag ser dig som en övergödd sugga som planlöst klövjar omkring i din egen dynga.

      Kom inte hem till mig med dina skatter, dina pålagor och dina ransoneringskort. Gråkappa! Du i kollektivistdimman och kantiankappan insvepte definition av nonsens!

      Radera
  3. Frågan om elektronisk röstning tycks ju vara död och begraven i alla fall. Det kan nog vara en direkt följd av avlyssningsskandalen. Fast zombien kanske vaknar till 2018. Vem vet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zoombien här ;) Nej, elektroniskt röstning lever vidare i vårt parti (Aktiv Demokrati). Har man beslutanderätt i sakfrågor så kan man ju rösta för (eller emot) att stoppa massövervakningen.

      Radera
  4. Personligen så röstar jag nog inte på PP för att dom gick så till vänster och inte vågar stå upp. Fria marknader, droger, all hjälp till människor som är här illegalt, lägga mer integration på statens sida, staten ska fortfarande ha en stor roll så allt blir "rätt" fast på deras sätt.

    Jag vill bli lämnad ifred och inte pushad i olika riktningar av staten även om jag håller med dom.

    Jag hade önskat att dom gått åt det libertarianska hållet, röstar nog på http://www.liberalapartiet.se igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det som tvärtom - PP är i grund och botten ett liberalt parti med liberala värderingar, som inte är rädda att kopiera bra ideer.

      Det som är så fantastiskt skönt med PP är att oavsett om ett politiskt förslag är från höger- eller vänsterhåll så värderas varje förslag på sina egna meriter. :)

      Till skillnad från de etablerade partierna har PP således väldigt mycket större svängrum än liberala partiet, som verkar vara helt för införandet av ett samhälle i stil med det i USA - ett samhälle som blir allt mer fascistiskt.

      Radera
  5. Att terrorister inte har fångats in och ställts inför rätta är ju att förvrida fakta. Och det vet ni, sluta larva er.

    Terrorister förtjänar ingen rättegång.

    Fråga hellre hur många terrorister och hot har neutraliserats genom NSAs spaning. Hundratals? Tusentals?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller kanske miljoner, miljarder?
      Ingen vet...
      Hur många som är dömda främst pga info fångat av NSA/FRA vet vi dock. Noll.

      Hoppas för din del att de inte inom kort klassar hatiska, idiotiska, anonyma bloggkommentatorer som terrorister.

      Jobbiga journalister stämplas nu av tunga politiker som terrorister, får se hur länge det dröjer innan de börjar försvinna (om det inte redan har börjat ske: http://www.rollingstone.com/politics/news/michael-hastings-rolling-stone-contributor-dead-at-33-20130618 )

      Radera
  6. Bra skrivet.
    Tyvärr ser jag inget större hopp. Rent krasst tycker inte "Svensson" att dessa frågor är tillräckligt viktga för att "straffa" maktpartierna med valsedeln. Även om många sympatiserar med det PP står för.

    SvaraRadera
  7. Att tekniken finns verkar ursäkta att den används:
    Att avlyssna eller inte avlyssna, det är inte ens en fråga
    Av den välskrivande Jörgen Städje. Synd...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.