2014-05-31

Riksdagsvalet: Underskatta inte risken för en S&M-regering


Socialdemokraterna och moderaterna tycks ha låst siktet så hårt på varandra att de missat att förhålla sig till det övriga politiska spelfältet. (MP), (V) och (SD) kan i stort sett spela omarkerade.

Möjligen skakade helgens EU-val om de två stora partierna något. [Valresultat EU-valet »]

Moderaternas frustration ventilerades först öppet. Men partiet slöt sig, som vanligt, rätt snabbt. Vad de tänker göra nu är svårt att gissa. Åter till partiets rötter, visioner och principer? Eller skall man hoppa på tåget och bli miljöfeminister?

Med knappt 14 procent av rösterna och nätt och jämt hälften av de röstberättigade som gick till valurnorna fick (M) bara ungefär sju procent av den totala valmanskårens röster.

Och det är knappast klackarna i taket hos sossarna på Sveavägen 68 heller. Liksom (M) förlorade (S) ett mandat i Europaparlamentet. Jämfört med förra EU-valet är deras siffror fortsatt kassa.

Med 24 procent av de avgivna rösterna lyckades (S) bara locka tolv procent av de röstberättigade till valurnorna. Det bör rimligen ge de socialdemokratiska valstrategerna sömnlösa nätter. Är inte de trogna kärnväljarna fler?

Nu är det många som ser EU-valet som ett Kalle Anka-val och menar att det inte är skarpt läge. Så hur ser det då ut i mätningarna om partisympatier inför riksdagsvalet?

(S) ligger kring 32 procent och (M) kring 23. [Opinionen just nu »]

Möjligen kan de rödgröna nå egen majoritet, men även årets val kan ge oss en riksdag där (SD) är vågmästare. I detta avseende är det alltså möjligt att ett regeringsskifte inte ändrar något och att (SD) kan fortsätta hålla riksdagen som gisslan.

Om de rödgröna får egen majoritet, då lär vi få en rödgrön regering. Även om frågor som kärnkraften och massövervakningen kan bli svåra att komma överens om. (Om något borgerligt parti faller ur riksdagen, då är vi i princip där.)

Men om (SD) blir vågmästare – kan Löfven då både hantera regeringsfrågan och riksdagen, samtidigt?

Många tror att (S) i så fall kan tänka sig att regera med (FP). Men det är inte ett tillräckligt underlag. I det läget finns i stort sett bara två alternativ, om man vill ha en stabil majoritetsregering med dagens laguppställning. Det ena är (S) + (MP) + (FP) + (C). Det andra är (S) + (M).

Underskatta inte risken för en S&M-regering. Det är den enklaste lösningen. Det är en stabil lösning. Det fungerar någorlunda i Tyskland. Skillnaden i åsikter mellan de två partierna krymper för var dag som går. Löfven och Reinfeldt är båda pragmatiker.

Möjligen kan (F!) röra till det hela en smula. Men jag tror inte att de kommer över fyra procent när regeringsmakten står på spel. Eventuellt kan de sno de rödgröna på egen majoritet, utan att för den sakens skull själva komma in i riksdagen.

Och så har vi Piratpartiet som satsar på att plocka minst en procent av rösterna – för att kunna få sina valsedlar distribuerade till alla vallokaler i de kommande två riksdagsvalen.

Det här kan bli intressant.

(Bilden upphittad på internet. Tack... någon.)

22 kommentarer:

  1. Bra analys. Visst har vi en sed med "tydliga regeringsalternativ" men idag är det som att allt flyter. Allt kan hända.

    Jag får för mig att S, M och FP skulle kunna komma överens i en regering.

    Med vårt proportionella valsystem så är det upplagt för sådant här.

    SvaraRadera
  2. Rationalitetspartiet31 maj, 2014 11:00

    Om det blir en S&M regering kommer den redan atrofierade svenska samhällsdebatten att upphöra fullständigt. Det parti som väljer att driva stenhård kritik och populistisk missnöjespolitik mot regeringen får då ett guldläge. Den troliga vinnaren blir nog SD, men något annat parti kan också ta den rollen - om de vågar.

    SvaraRadera
  3. Alliansen skulle mer eller mindre kunna förinta SD genom att bara deklarera att "vi kommer att anpassa svensk invandring till till samma nivåer som våra grannländer".

    Ett rakt och enkelt rasistiskt uttalande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Iom att det är en minskning på ca 90% av inflödet kommer lönedumpar-alliansen aldrig gå med på det.

      Radera
    2. Vi har ganska liten arbetskraftsinvandring, och även om regelverket tyvärr är vridet till att premiera folk utan kvalifikationer, så är detta en icke-skadlig del av invandringen, kanske rent av positiv.

      Men om du är en välutbildad utomeurope, t.ex. någon som studerat i Sverige som utbytesstudent, så är det svårt att få arbets- och uppehållstillstånd. Dvs precis den positiva invandring som vi skulle ha nytta av stängs ute.

      Det är istället asyl- och anhöriginvandringen som är problemet, och det är här vi har helt vansinniga regler och lagtolkningar.

      95% av alla "flyktingar" har kastat sina pass och motarbetar alla försök att identifiera vilket land de kommer ifrån (eftersom de saknar legitima flyktingskäl).

      Om vi slutade med tramset kring flyktingbluffen och den idiotiska anhöriginvandringen så skulle vi inte ens behöva anpassa vår invandring efter våra grannländer, eller vägra någon legitim flykting asyl (vilket vi gör idag helt enkelt pga de enorma volymerna av fuskare).

      Men försök förklara detta för en politiskt korrekt svensk (vilket tyvärr inkluderar PPs ledning). Det enda de får ut av ovanstående är "jag är white trash rasist och hatar alla med annan hudfärg".

      Radera
    3. Du missar det viktigaste inslaget i den förda politiken, att kunna få posera.

      När Anna Maria Corazza Bildt får bosätta sig i Sverige ges högst begränsade möjligheter till poserande som humanitär stormakt jämfört med när en somalisk fembarnsmor skall börja sitt nya liv hos oss.

      Underskatta aldrig behoven hos dessa narcissister.

      Radera
    4. Jag håller med om att vi vill öka incentiven för arbetskraftsinvandring, och att fler stater måste ta sitt ansvar vad gäller "flyktinginvandringen". SD verkar dock inte vilja göra endera.

      Dock är jag inte förvånad av ett parti som har extremt mycket likhet med Mussolinis ideologier...

      Radera
    5. ".....måste ta sitt ansvar....."

      Och då ställer vi den ständiga följdfrågan (som aldrig besvaras):

      Finns det överhuvudtaget några gränser gällande numerären?

      Radera
    6. wertigon:

      Visste du att Mussolins ideologi är sprungen ur kommunismen?

      I övrigt får du gärna beskriva likheterna med SD närmare - om du inte gillar att framstå som en simpel pajkastare dvs.

      Radera
    7. wertigon:

      Ett sätt att öka incitamenten (för att skippa svengelskan) för kvalificerad arbetskraftsinvandring är ju att minska invandringen...

      Inse att den överlägset största delen (95% enligt vissa bedömmare) av vår "flyktinginvandring" inte alls rör sig om folk som flyr undan förföljelse eller krig. Det är istället opportunister som utnyttjar vår absurda tolkning av flyktingdirektiven.

      I själva verket missar vi att ta emot en hel del riktiga flyktingar pga vårt förljugna system, där den som kommer hit med smugglare eller lånat pass och direkt kastar sitt riktiga pass mer eller mindre automatiskt kommer att få medborgarskap med medföljande livstids bidragsförsörjning.

      Hur många "syriska flyktingar" tror du egentligen kommer från andra länder i regionen? Hur många "somaliska flyktingar" kommer egentligen från det fredliga Somaliland? Jag har träffat en av de senare, som var helt öppen med att han bara var i Sverige för att samla ihop pengar för att öppna en restaurang i Somaliland.

      Tänk också på att även om den officiella statistiken kring utomeuropeiska invandrares arbetslöshet är nedslående, så är den i verkligheten ändå mycket värre eftersom de flesta arbetar på statligt finansierade låtsasjobb eller med subventionerad lön hos privata bidragsentreprenörer.

      Radera
    8. Det danska exemplet talar emot detta. Där anpassade sig de stora partierna efter DF, men dom fortsatte växa ändå, med nån svacka emellan.

      Radera
  4. När du skriver saker som "den idiotiska anhöriginvandringen" kan en ju tycka att du uttrycker en något sned syn på människovärde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Människovärdet är överskattat.

      Jag skulle vilja bli sönderargumenterad av Romson och Fridolin när jag hävdar att båda - trots sin skruvade politiska syn - är mer värda än Anders Breivik.

      "Det är vi inte alls, så det så! Anders är precis lika mycket värd".

      Radera
    2. Breivik har precis lika mycket människovärde som du, jag, Moder Teresa och Hitler. Det tycker även Norrmännen.

      Däremot är hans handlingar och hans åsikter genomruttna. Men det är en helt annan femma...

      Radera
    3. Har aldrig förstått det där, vad betyder då ordet "värde"?

      Vi värderar handlingar och vi värderar åsikter men detta spiller aldrig över i hur vi värderar människan som utför dessa handlingar eller har dessa åsikter.

      Kan hålla med om att det nyfödda barnet inte kan lastas för något och då kan en nyfödd Romson och en nyfödd Breivik "ha lika värde".

      När en människa kan utföra överlagda handlingar och ha genomtänkta åsikter så lämnar man också stadiet där man värderas lika.


      Radera
    4. Värde är en term som ständigt relativiseras och som tenderar att bli subjektiv.

      Vad politiken kan - och måste - göra är att slå fast allas lika *rättigheter* inför staten.

      Radera
    5. wertigon:

      Då kan vi ju släppa ut människan Breivik och spärra in hans åsikter då, eller hur tänkte du nu?

      Radera
    6. Anonym 31 maj, 13:29:

      Jaså, jag tycker att en kan förklara vad en menar istället för att försöka skrämma motdebattören med hotet om pöbelns vrede. Annars är en ett fegt och ohederligt kräk som inte har i en politisk debatt att göra.

      "Allas lika värde" måste alltså betyda att vi inte kan ha en rimlig anhöriginvandring som begränsar sig till exempelvis äkta makar? Nej, varenda löst relaterad odugling ska naturligtvis få svenskt medborgarskap och livstids skatteförsörjning, såsom reglerna tolkas idag.

      Annars är man rasist!

      Det finns ju ingen hejd på de evigt ökande pålagorna på hederligt folks ryggar från er som inbillar er att ni är överheten.

      Radera
  5. Henrik!

    Om alternativet är en regering innehållande Schyman, Fridolin etc så känns en s+m regering som räddning under galgen.

    SvaraRadera
  6. Egentligen är det ju Reinfeldt som är vågmästare eftersom det är han som söker stöd från något oppositionsparti.

    SvaraRadera
  7. En sak som jag tycker att man kan dra som slutsats är att det funkar inte med koalitionsregeringar som minoritetsregeringar. Det sker ett delikat kompromissande först inom regeringen och sedan måste man ändå söka stöd hos något oppositionsparti. Den nu nästan avklarade mandatperioden liknar mångt och mycket den mellan 1991-94.

    Själv vill jag nog se en konstitutionell reform för att ge politiken incitament till att bilda majoritetsregeringar i två steg. För det första så ska talmannens förslag till statsminister får *aktivt* stöd från en majoritet i Sveriges riksdag, åtminstone de två första försöken. Därefter kan talmannen få två chanser att föreslå en statsminister som kan regera i minoritet. Misslyckas även det så blir det nyval, precis som idag.

    Det andra steget är att om Sverige regeras av en minoritetsregering så ska ordinarie val ske redan efter tre år. Den som kan få ihop en majoritetsregering får alltså ett år till vid makten.

    SvaraRadera
  8. Det är troligtvis inte särdeles svårt för S&M att komma överens om ett regeringsprogram. Det är nog mest känslomässiga skäl som sätter käppar i hjulet i så fall. En tentativ uppgörelse skulle kunna se ut ungefär som följer

    Skattepolitiken - inga skatter höjs och inga sänks
    Brott & straff - den nya nationella polismyndigheten färdigställs, i övrigt endast smådutt
    Massövervakningen - inga som helst problem
    Försvaret - inga som helst problem
    Bistånd - 1 % av BNP som vanligt
    Migration & integration - varken S&M vill ha massinvandring så... Mer SFI åt folket…
    Välfärden - vinster tillåts men kraven skärps på något sätt
    Socialförsäkringarna - reform förmodligen i enlighet med socialförsäkringsutredningen som blir klar i höst
    Jämställdhet - unisextoa på Jämställdshetsdepartementet
    Arbetsmarknad - (S) har inga bra förslag och det vet de. Ej heller (M). Här kan vad som helst hända, bara LO är med på det. Ny chef på Arbetsförmedlingen möjligen.
    Skolan - "Skolan måste få arbetsro" ingenting lär hända förrän nästnästa pisa-undersökning
    Kultur & fritid - status quo
    Bostadspolitik - ingen av dem lär vilja ha bostadssubventionerna tillbaka så det blir smådutt
    Regional tillväxt - status quo
    Miljö - det får inte se för illa ut
    Klimat & energi - ny kärnkraft uppförs med statliga subventioner, inga nya klimatmål
    Kommunikationer - satsningen på järnvägen står kvar (fast om Trafikverket får sina felräknade 20 miljarder vete van) Båda gillar infrastrukturprojekt så det lär bli fler vägar
    Jordbruket - mest smådutt
    De statliga bolagen - inga statliga bolag säljs ut

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.