2014-06-10

Dags att börja bygga EU-kritik inför 2019


Stödet för ett svenskt EU-medlemskap har ökat något. 48,4 procent säger ja, 21,8 procent säger nej och 29,8 procent vet inte. (Motståndet mot att gå över till euron är dock fortfarande massivt.) Länk»

Samtidigt vet vi att en Ipsos-mätning säger att sju av tio svenskar anser att EU har för mycket makt eller att vi helt bör lämna EU. Länk»

Själv har jag sett så mycket av EU på så nära håll att jag vill gå ur. EU är direkt farligt. Men den frågan finns inte på dagordningen. I vart fall inte just nu. Allt man kan göra är att försöka begränsa vansinnet.

Detta leder tillbaka till en av mina käpphästar: Vi behöver en liberal EU-kritik som slår mot centralstyrning, kommandoekonomi och politisk klåfingrighet. En EU-kritik som bygger på logik, fakta och principer – istället för att vara nationalistisk, isolationistisk eller främlingsfientlig.

Detta arbete måste börja nu. Frågan är hur.

Naturligtvis kommer denna blogg att fortsätta granska och kritisera EU. Och jag tänker försöka göra min EU-kritik synlig i svenska media. Ett projekt är att försöka tjata in en regelbunden EU-krönika i någon av våra större dagstidningar.

När jag kommit tillrätta i Berlin i höst kommer jag även att skriva en bok om EU. Vi får se om något förlag är intresserat eller om det blir en crowd-fundad bok. (En dokumentärfilm kan vara ett alternativ.)

Men det skulle inte skada med fler plattformar. Vi får väl se om Piratpartiet utvecklar sin EU-kritiska plattform. Eller om Junilistan (som har gratis, utdelade valsedlar i ett EU-val till) är intresserat av att driva sina frågor som något slags långsiktigt opinionsbildande arbete. En annan möjlighet är att bygga en ny tankesmedja eller organisation för liberal EU-kritik.

För det vore väl fan om man inte kunde få EU-valet 2019 att faktiskt handla om EU-frågor, på riktigt.

16 kommentarer:

  1. Det är möjligt att det behövs sådant, men valvinnande är det inte. Man vinner om man är för något och detta något känns angeläget för väljarna.

    SvaraRadera
  2. Henrik, jag håller i stort med dig - EUs makt *måste* begränsas. Ett parti kan inte göra mycket, men, PP kan utan problem samarbeta med miljöpartiet i denna fråga. MP och den gröna gruppen generellt har alltid haft hög svansföring som EU-negativa/EU-kritiska.

    Om man redan nu kan börja arbeta på ett parti-överskridande samarbete mellan PP och MP om att börja reformera EU, då tror jag mycket kan vara vunnet 2019. Man kanske även kan få med V och C på just den biten (hur en ny EU-konstitution bör fungera, alltså). Det blir förmodligen den stora knäckfrågan till nästa val - och där har PP redan ett försprång. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skämtar du? MP har lagt ner sitt EU-motstånd. Och gröna gruppen i Europaparlamentet är mer federalistisk, överstatlig och EU-kramande än någon annan.

      Radera
    2. Ok, jag hade fått intrycket att MP/Gröna var generellt EU-kritiska. Men å andra sidan - jag är bara en fotsoldat i ett land som i stort sett lagt locket på hur det fungerar i Bryssel. Ber om ursäkt för min ignorans på området.

      Fortfarande så tror jag att detta är en fråga som måste lösas över både parti- och blockgränser. Ensamma har PP inte speciellt stor chans att lyckas. Kan de dock få en betydande minoritet (e.g. 20% eller så) att stödja en reform... Tja, då börjar vi snacka reformarbete på riktigt.

      Så det är dags att damma av EU-kritikhatten och kavla upp rockärmarna, för alla liberaler i Sverige och Europa, höger såväl som vänster...

      Radera
    3. Ledsen men det blir aldrig tal om att reformera EU. Att göra EU folkstyrt, öppet och decentraliserat är lika omöjligt som att lära katter skälla.

      Radera
    4. Jag vet. Men vad göra? Låta dem hållas? Eller göra motstånd?

      Radera
    5. Professor Pelotard:

      Katter som bor ihop med skällande hundar kan faktiskt i vissa fall utstöta skäll-liknade ljud.. men, men jag fattar poängen.

      Enda chansen att göra om EU är att låta korthuset falla ihop och bygga nåt ordentligt från grunden. Ett samarbete inom Europa utan överstatligheten.

      Wertigon: PP borde bli SDs "dataavdelning" istället. Styra upp partiets negligerade och ogenomtänkta informationspolitik. Många skulle garanterat välkomna det.

      Radera
    6. Amnexis, SD är inte ett frihetligt parti. Det är ett socialkonservativt nationalistiskt parti.

      PP är ett frihetligt, humanistiskt parti.

      De två har väldigt lite gemensamt - Det enda de har gemensamt är att de ligger ungefär på samma område i höger/vänster.

      Och ja, utträde ur unionen vore det bästa för tillfället. Till valet 2018, efter folkomröstningen i UK så kan det bli aktuellt här i Sverige. Kanske. Men i så fall krävs gammelmedias stöd för att piska upp opinionen.

      Radera

    7. Att SD är socialkonservativt betyder inte att de måste vara repressiva. Vill man påverka SDs politiska riktning så är det nu man ska göra det då partiet växer och inte skaffat sig tydliga och välgrundade åsikter inom alla möjliga områden.

      Alla länder/områden genom världshistorien har varit nationalistiska, att det spårade ur i ETT land är inte grund för att avfärda ALLA typer av nationalism.

      Tror du gammelmedia kommer bjuda på den där upp-piskningen av opinionen? Du hänger ju upp succén på det faktumet så det vore ju trevligt att höra mer om hur och/eller varför det skulle kunna ske...

      Radera
    8. Du missar det faktum att det inte var ett land utan ett flertal länder som spårat ur med nationalismen. Tillräckligt många för att visa en oroväckande trend.

      SD för en auktoritär politik. Några områden:

      1. För förbjudandet av tiggeri
      2. Hårdare tag mot brottsligheten och skärpning av straff
      3. Återförstatligande av skolan
      4. För datalagring (så länge det sker inom landets gränser)
      5. Återinförd värnplikt för män (men inte för kvinnor???)
      6. Mot jämställdhet (enligt punkten ovan)
      7. Mot öppen rörlighet (onförhandlandet av schengenavtalet ex)

      Behöver jag fortsätta? Partiprogrammet är fullt av auktoritära förslag, redan idag.

      Radera
  3. HAX! Jag fick ont om tid och var tvungen att avsluta min kommentar ungefär halvvägs. Vad jag hade tänkt skriva var att även om man inte kan tänka sig en verklig EU-reform så är kritik och förslag på alternativ viktigt för att bygga en INFORMERAD opinion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, men idag finns det bara två alternativ, inget av dem lockande.

      1. Gå ut ur EU. Då tappar vi den fria rörligheten, den gemensamma marknaden och det är ett svårt slag mot Sveriges exportindustri.

      Men är detta verkligen värt det?

      Eller så kan man sätta sig ner och gilla läget som sjuklövern uppenbarligen gör. Det kommer göra fallet ÄNNU hårdare, när det väl kommer.

      Eller, så finns det en tredje väg - att bygga opinion och kritik mot EU, för att bana väg för en riktig reform.

      PP i Sverige kan inte göra så mycket där. Men PP i Sverige + Kroatien + Tyskland + Frankrike + tjugo länder till? Om vi kan komma in i parlamentet som ett enat parti med samma valplattform, då snackar vi stöd för rejäla förändringar.

      PP är det enda parti som kan göra detta i dagsläget. Vi är den första vågen av den digitaliserade generationen, där landsgränser spelar allt mindre roll. Därför är det bara naturligt att vi hittar likasinnade i andra länder att samarbeta med - som ett enda parti.

      En röst på PP i Tyskland är en röst på PP i Sverige, och vice versa. En sammanhållen, gemensam organisation som håller medlemmarna i ryggen. Det kan bli ruggigt stort. Och ruggigt läskigt.

      Men är det det som krävs för en reform, är det vad som behöver tas fram.

      Radera
  4. Håller inte riktigt med om din beskrivning av de tre alternativen. Utträde ur EU behöver inte nödvändigtvis leda till de konsekvenser du anger. Det beror mycket på hur man genomför utträdet. Det finns ett antal olika möjligheter men jag får återkomma med dessa vid ett senare tillfälle.

    Jag är inte övertygad om att PP kan fungera som en transkontinental reformivrare av EU. Till att börja med så var inte uppslutningen i valet så där väldigt imponerande, men ännu viktigare så måste man fråga sig om de olika PP är överens om frågor som ligger utanför de rent "digitala"? - även om man begränsar dessa frågor till sådana som gäller EU:s framtida styrelsesätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://europeanpirates.eu/common-european-election-programme

      Du menar som denna?

      Sedan finns det, såklart, lokala frågor som varje PP från varje medlemsland kan välja att lyfta sådär lite extra, men PP har redan breddat sig och siktar på de stora frågorna.

      Som sagt - valet 2019 kommer bli en rysare. Det är dags att börja diskutera EU-reformen på allvar då det är vårt starkaste kort både inne i detta land och ute i Europa.

      Radera
  5. HAX, SD (snart 10% i riksdagen) vill ju "omförhandla medlemsskapet". Det är ju i praktiken samma sak som att gå ur.

    Så att utträde inte skulle finnas på dagordningen är väl inte helt korrekt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. SD är dock ensamma om att omförhandla medlemsskapet. Ergo, i stort sett ingen kommer lyssna på dem.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.