2014-10-20

Massövervakningen: Tänker (MP) leverera? Eller har de blåst väljarna?

Icke en enda journalist har ställt (MP) till svars om vad man kommit fram till om massövervakningen i regeringsförhandlingarna. Icke en enda miljöpartist har kommenterat saken – i vart fall inte med mer än att hänvisa till två synnerligen intetsägande meningar i regeringsförklaringen.

Att Datainspektionen skall titta på saken är inte någon speciellt spännande information. Det är nämligen Datainspektionens vanliga jobb. (Och när Datainspektionen vid tidigare tillfällen kritiserat FRA, då har det ändå inte lett till någon åtgärd eller fått några konsekvenser.)

Den "parlamentariska integritetskommissionen" har så låg profil att man kan undra om den över huvud taget finns. Och att den skall göra en "översyn av befintlig lagstiftning" är bara varm luft, till intet förpliktigande.

Frågorna är samtidigt högst aktuella. Och nu sitter (MP) i regeringen – och är därför skyldigt oss medborgare svar: Tänker (MP) gå på EU-domstolens linje och därmed också kräva att den svenska teledatalagringen upphör? Eller inte?

För att uttrycka saken annorlunda: Tänker (MP) stå fast vid att riva upp datalagringen? Eller har man sålt sig till de övervakningskramande sossarna, för att få sitta i regeringen?

Regeringspartiet (MP) måste nu även kunna ge svar om FRA...

  • Tänker man acceptera att svenska FRA är en nyckelpartner till NSA och GCHQ, vad gäller att bygga upp ett globalt nätverk för massövervakning?
  • Tänker man acceptera att FRA ägnar sig åt dataintrång, i samarbete med främmande makt?
  • Hur ser man på att FRA har tillgång till den amerikanska spiondatabasen XKeyscore?
  • Var finns det demokratiska mandatet för ovanstående?
  • Vilken är den lagliga grunden?
  • FRA-lagen som sådan, vad skall hända med den?
  • Hur ställer man sig till att "FRA-shoppen" har öppnat igen?
  • Vad har man att säga om den legala absurditet som innebär att allt som FRA-domstolen säger är lagligt i och med detta blir lagligt, oavsett hur juridiskt och medborgarrättsligt tveksamt det än är?

Är (MP) fortfarande emot FRA-lagen – eller har man släppt den frågan för att få sitta i regering med sossarna?

Detta handlar inte bara om vad (MP) tycker. Nu sitter de som sagt i regeringsställning. Då är det deras ansvar hur dessa frågor hanteras. Dessutom har de nu tillgång till all information som krävs för att röja upp massövervakningen. Att i det läget välja att tiga är också ett ställningstagande. Fast ett föga hedervärt sådant.

Här är ett parti som påstått sig vara mot massövervakningen – som vunnit röster genom att kritisera massövervakningen – i regeringen. Då duger det inte att låtsas som om det regnar. Här och nu prövas miljöpartiets styrka, heder och anseende.

5 kommentarer:

  1. Miljöpartiet är en hoper hycklare utan dess like. Deras enda mål verkar vara att förpassa Sverige till U-landsstatus och då säljer man ut sig till vad som helst utan tanke på vilka konsekvenser det får för Sveriges befolkning.

    SvaraRadera
  2. Man måste vara klar över vissa ting.

    Löften är något som avges av hederliga människor och de skall också uppfyllas. Annars får de faan för det.

    Vallöften avges av politiker. Deras enda ambition är att få mandat att bestämma över dig - något som de gör mycket bättre än vad du själv kan klara av - och för att få denna position så är de beredda att yttra i princip vad som helst inför ett val och de avger då s k vallöfte. Det kan vara sänkt skatt, det kan vara 5 års föräldraledigt, det kan vara gratis någonting och den gemensamma faktorn för vallöften är att de på något vis gynnar dig.

    När valet är avklarat och den normalbegåvade partisten kommit i åtnjutande av sina 61 000 i månaden kan du glömma vallöftena, de har gjort sitt.

    Respektera politikerklassen som den respekterar dig.

    SvaraRadera
  3. Ingen kan väl vara särdeles omedveten om att en rödgrön seger skulle innebära en massa svikna vallöften? Alliansen gjorde i alla fall sitt bästa för att upplysa om det.

    På torsdag lägger regeringen sin första budget. Jag kan tänka mig att det är detta som i första hand upptagit ministrarnas tid sedan tillträdet. Dessutom så ligger datalagringen hos Morgan Johansson (S) och FRA lär ju vara en fråga för försvarsministern Peter Hultqvist (S) - och han lär ju ha en lätt match nu genom att hänvisa till att vi behöver kunna lyssna på ryska kommunikationer.

    Det ser onekligen inte helt ljust ut för den personliga integriteten. Men svenska folket röstade inte för den - så svenska folket har väl inte förtjänat det heller.

    SvaraRadera
  4. Reflekterar aldrig HAX över denna uppenbara marginalisering av sin blogg? Tack vare Piratpartiet är övervakningsfrågan nu marginaliserad och vad HAX än skriver bekräftas bara att frågan i realiteten är död...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.