2015-01-05

Våra politiker har nollkoll på framtidsfrågorna


Just nu pågår ett omfattande arbete om persondataskydd i EU. Det kokar ner till en central fråga: Vem äger dina persondata? Är det du? Eller har du inget att säga till om hur de lagras och används?

I denna fråga famlar svenska politiker i blindo. Den förra regeringen gjorde något slags passivt motstånd mot ett stärkt persondataskydd i EU:s ministerråd. Och allt tyder på att den rödgröna regeringen går på i samma hjulspår.

Men det gäller inte bara våra politiker. Medias intresse är obefintligt. Den tyckande klassen tiger – trots att vi har stora, viktiga och principiella frågor framför oss.

Att inte tycka eller göra något är också ett val. Ett dåligt val. Då lämnar vi fältet öppet för myndigheter, storföretag och särintressen att mejsla ut regler som passar dem – medan ingen står upp för medborgarnas rätt till privatliv och allmänintresset.

EU håller även på att ta fram en ny politik på upphovsrättens område. Här är finns ett akut behov av reformer. Det handlar om att vi måste anpassa oss till en ny marknad och en ny ekonomi. Det handlar om kulturens frihet, det fria ordet och vår roll i en uppkopplad värld.

Även i denna fråga duckar svenska politiker. Som döda fiskar driver de med strömmen – och låter särintressen styra. Åter sviker man de medborgare som valt dem och ignorerar allmänintresset.

Beslut kommer ändå att fattas och de riskerar att bli dåliga.

En annan fråga i limbo är massövervakningen. Under Europaparlamentets utfrågningar förra vintern gjorde Sverige sitt bästa för att lägga locket på. EU-domstolens beslut om att upphäva datalagringsdirektivet ignoreras såväl av de rödgröna som av allianspartierna. Fortfarande gäller Fredrik Reinfeldts påbud om att "alla vinner på om debatten lägger sig".

Svenska politiker är inte ens villiga att diskutera frågan om övervakningens ramar: Är det verkligen rimligt att övervaka alla svenskar? Eller skall övervakning endast inriktas på människor som är misstänkta för brottslig verksamhet?

Här finns en ännu större underliggande fråga: Ser man oss medborgare som fria individer – eller som undersåtar som måste styras, kontrolleras och bevakas?

Det vore väldigt olyckligt om vi gör som vanligt och väntar med debatten till dess allt är för sent.

6 kommentarer:

  1. Hej HAX!

    Jag läste att MEP Julia Reda (PP Tyskland) är ordförande i... någonting som hade med den nya upphovsrättspolitiken i EU att göra.

    Vet du vilken inverkan det kan tänkas ha på densamma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon kommer att göra viss nytta. Men hon kan bara föreslå saker som kan gå igenom Europaparlamentet - så hon får välja sina strider.

      Allt skulle vara mycket enklare om hon fick eldunderstöd från andra aktörer, till exempel i EU:s ministerråd.

      EP-rapporten är inte lagstiftning, utan en rapport. Därefter skall EU-kommissionen lägga förslag. Sedan blir det tröskande i parlamentet och ministerrådet.

      Radera
  2. Hax! Det kan vara en fråga inom det här området på väg upp alldeles, alldeles strax. Jag tänker på det där nya störtade planet som de just hittat under vattnet i Asien. Bland de lik som de hittade redan för några dagar sedan var det vissa som satt i sina stolar och höll varandra hårt i händerna - som om de hunnit förbereda sig på att dö under pågående störtning. Därför kan man nästan gissa att det kommer att finnas bilder och filmer från inifrån pågående krasch på mobiltelefonerna hos någon/några av de som nu sitter kvar i flygplansvraket. Vem tillhör de bilderna? Jag skulle vilja säga att de tillhör de anhöriga. Vad säger du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju lite som sjukhusfilmningen. De anhöriga, säger jag också.

      Radera
  3. Kan nån förklara varför vi har två puckon från SD i EU-parlamentet när vi kunde haft två pirater?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.