2015-02-02

Morgan Johanssons sexuella imperativ


Justitieminister Morgan Johansson (S) vill göra det straffbart för svenskar att köpa sex utomlands, även om det sker i länder där det är tillåtet. Han säger...
"Köp av sexuella tjänster är oacceptabelt oavsett om det sker i Sverige eller utomlands. Det är viktigt att lagstiftningen återspeglar detta."
Hur ser grunden ut för ett sådant uttalande? Den enda ledtråd som bjuds i regeringens pressmeddelande är följande...
"En sådan förändring skulle tydliggöra samhällets inställning till det oacceptabla utnyttjande av människor som köp av sex är, säger justitieminister Morgan Johansson."
Detta är faktiskt bara tomma påståenden. Inte intellektuellt hederliga argument.

I pressmeddelandet anges helt andra saker som argument: koppleri, människohandel och sexuellt tvång. Men det är inte samma sak som prostitution. Det är företeelser som alla redan är överens om skall vara olagliga, eftersom de utgör kränkningar av människors frihet och rättigheter. Det har inget med prostitution som sådan att göra.

Om man skall ha en principiell debatt om prostitution – då måste man diskutera just prostitution, inte andra saker.

Så länge prostitution handlar om frivilliga överenskommelser mellan samtyckande vuxna – så länge förekommer ingen kränkning av någon annans frihet eller rättigheter. Rimligen borde det då inte heller föreligga något brott.

Men justitieministern påstår alltså ändå att "köp av sexuella tjänster är oacceptabelt".

Ministern vill förmodligen inte förbjuda köp av tjänster. Alltså bör det vara det det sexuella som han menar är fel. Varför något skulle vara fel bara för att det sätts i en sexuell kontext får vi dock inget svar på.

När rimliga och logiska skäl saknas – då finns det skäl att misstänka att det egentligen handlar om tyckande, tro, åsikter, fördomar och ihålig moralism. Om sexualskräck.

Och sådant får inte vara tillräcklig grund för lagstiftning som kan leda till att människor straffas.

-

Regeringens pressmeddelande kom i fredags. [Länk»] Som av en händelse följdes det av en rapport från RFSU, som släpptes i dag. [Länk»] Den säger att det svenska förbudet mot att köpa sexuella tjänster skjuter bredvid målet. Den säger att de inlägg i debatten som talar om positiva effekter är kraftigt överdrivna. Istället har lagen gjort livet farligare och osäkrare för de prostituerade.

7 kommentarer:

  1. Politiskt korrekta puritaner vevar på med stor-smockan i luften!
    Vind-draget är motorn.

    SvaraRadera
  2. Samtidigt verkar det råka oklarheter i huruvida svenskar kan turista i Damaskus som IS-terrorister och sedan återvända helt ostraffat. Om vi inte ens kan hålla reda på vem som krigar medels automatkabin, hur sjutton ska vi kunna kontrollera vem som köper sex utomlands?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lagstiftning kan i bland ha en preventiv effekt.

      Radera
  3. Vi kan naturligtvis förbjuda sexresor utomlands helt och hållet lätt som en plätt.
    Alternativt spåra via mobilens gps,alltså tvunget att medföra denna vid utresan.Eller helt enkelt lägga bevisbördan på resenären?
    Ur ett feministiskt perspektiv är detta brott att anse som mycket grovt och inget krut ska sparas i att bekämpa det med alla tillbuds stående vapen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vil du købe en dansk telefon, så er det bara at sige til. Hvis det altså ikke er ulovligt for svenskere at købe danske telefoner.

      Radera
    2. Är det inte redan det så kommer det snart bli.

      Radera
  4. Det är problematiskt att bryta igenom principen om dubbel straffbarhet. Den principen finns till för att förhindra att svenskar anklagas för brott utomlands för helt lagliga gärningar begångna här i landet. Svenska kvinnor ska, t.ex. inte kunna anklagas för brott om de begått en abort här i landet.

    Frågan om [det påstådda] folkmordet på Armenier 1915 är intressant i det att man på vissa håll i världen inte får förneka det, och i vissa andra länder får man inte bekräfta det. Vad vi andra ska göra är inte lätt att veta.

    Därför bör principen om dubbel straffbarhet bara inskränkas när det finns en bred internationell samsyn kring brottstypen.

    Hur behjärtansvärt det än kan vara att rädda prostituerade i andra länder, så borde det väl snarare ske genom påverkan på de länder som har en annan syn på sexköp. Det är ju inte så att prostitutionen på nåt sätt upphör om en tämligen oväsentlig andel av världens befolkning slutar köpa sex.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.