2015-03-15

Svensk borgerlighet måste våga lita på människor


Jag har just läst igenom Neos rundabordssamtal om en borgerlig identitet. [Länk»] Småputtrigt över en löksoppa. Men några uppenbara svar eller riktiga visioner lägger jag inte märke till.

Den svenska borgerligheten behöver komma till rätta arvet efter Reinfeldt. Att han och gänget kring honom hade en taktik för att komma till makten är uppenbart. Men lika uppenbart är att Alliansen (speciellt under den andra mandatperioden) blev allt mer osäker på sitt uppdrag och på sin riktning. Att bara komma till makten räcker inte. Man måste ha något att komma med också.

Samtidigt flyttade svensk politik vänsterut. För när högerflanken i svensk politik gick mot mitten, då försköts även politikens mittpunkt mot vänster – och hela den svenska samhällsdebatten med den. Årtionden av målmedvetet frihetligt opinionsarbete var plötsligt bortkastat. Och med borgerlighetens avideologisering försvann dess principer, visioner och allt äkta, brinnande engagemang.

Så vart går man nu? Jag har en känsla av att det inte räcker med att sitta och försöka se cool ut, smuttande på en latte. Det behövs ett tydligt, engagerat borgerligt projekt som talar såväl till människors förnuft som till deras känslor.

Ett frihetsprojekt, om du frågar mig. Ge medborgarna makten över sina egna liv åter, sluta ha en massa åsikter om vad människor har för sig och lämna dem i fred. Lita på folk – och ge oss alla en möjlighet att påverka vår egen situation och våra egna liv. Behandla svenska folket som vuxna människor, helt enkelt.

Detta i kombination med en företagarvänlig politik, få lagar men mycket ordning – och en trygghet i att politikerna och administrationen sköter sitt utan att hela tiden roffa åt sig makt och pengar från folket.

Sluta hänga över axeln på folk, låt oss softa när vi behöver och ge oss frihet att bygga välstånd för oss själva och hela vårt samhälle. Lita på oss.

5 kommentarer:

  1. Tror du fortfarande att det bara handlar om att få "rätt" folk vid rodret i statens våldsapparat Hax?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett tvåfrontskrig.

      Det strategiska målet är en så minimal stat som möjligt.

      Det taktiska målet, på vägen dit, är att se om vi kan skaka fram några politiker som kan tänkas vilja rulla tillbaka staten och politiken.

      Radera
    2. Finns det inte en självmotsägelse i att vilja begränsa en monopolistisk våldsapparat Hax?

      När tidigare i historien har det funnits en begränsad stat, enhörningar eller andra mytologiska varelser?

      http://zerogov.com/?page_id=338

      Radera
  2. Om kapitalet ska styra enväldigt så behövs inga politiker.

    SvaraRadera
  3. Jag vet ett sådant frihetsprojekt som pågått i decennier, det heter "Henrik Alexandersson". :)

    /A fanboy

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.