2015-04-14

Digitalradion och makten över informationen


Tekniska experter, Riksrevisionen... till och med FRA säger nej till digitalradion, DAB.

Men Sveriges Radio framhärdar. Public service vill lägga hundratals miljoner (det kommer att sluta med miljarder) på att ersätta FM-radion med DAB. Och de hoppas att svenska folket skall byta ut alla sina radioapparater i hem och bilar.

Samtidigt lyssnar allt fler på radio via internet. Det sker i datorer, på laptops, i smartphones, på tablets och snart är alla nya bilar ständigt uppkopplade. Nästan alla som vill kan lyssna nästan överallt, inte bara hemma vid radion vid köksbordet. Att i det läget försöka styra över folk till att byta radioapparater är naturligtvis dömt att misslyckas.

Att radiolyssnandet migrerar över till internet innebär dessutom att lyssnarna får tillgång till ett bredare utbud.

På nätet är utländska radiokanaler lika lättillgängliga som svenska. Utbudet av podcasts är stort och växande. Och nya webradiokanaler – som Bubb.la – är på väg att etablera sig. Samtidigt monteras gränserna ner mellan ljud, text och video. Folk hoppar mellan dessa olika bärare av information utan att ens tänka på saken.

Jag är rätt säker på att det är här skon klämmer. Sveriges Radio (och några markbundna kommersiella musikkanaler) vill hålla fast lyssnarna i ett tekniskt koncept där de slipper konkurrens.

Vilket knappast förvånar – när det kommer från ett företag som vill att alla som kan ta del av dess utbud skall betala licensavgift. Inte alla som lyssnar, utan alla som kan tänkas kunna lyssna.

Sveriges Radio lever kvar i radio- och tv-monopolets tid. Dess uppfattning om public service är att utbudet skall vara begränsat och kontrollerat. (Och gärna obligatoriskt.)

I grunden handlar detta om makt. Makt över samhällsdebatten. Makt över agendan. Makt över verklighetsbilden. Makt över informationen. Makt över lyssnarna.

Vilket applåderas av vänstern (och ibland av delar av borgerligheten) – som anser att folket inte är kapabelt att välja på egen hand.

Alternativet till public service är mångfald, öppenhet, fria röster, kritisk granskning, alternativ analys, kreativitet och nytänkande.

DAB är en kass idé, som bör gå i papperskorgen. Men på sätt och vis vore det intressant att se vad som händer om vi går över till digitalradio. Jag tror inte att folk kommer att köpa nya radioapparater. Istället kommer nästan alla att gå över till att lyssna över internet.

Vilket vore dödsstöten för Sveriges Radio. Så jag kan leva med det också, även om det innebär att man kastar skatte- och licenspengar i sjön.

9 kommentarer:

  1. Jag håller med om att DAB är ett ovanligt krångligt sätt att lägga ner SR.

    SvaraRadera
  2. Allt följer MPs retorik angående landsbygden; Betala eller flytta. I.o.m DAB blir det betala eller få tyst i radion. Den aspekten att SR blir ensamma i DAB är i.of.s lätt att koma undan då det säljs apparater som får in både DAB och traditionell sändning. Men de kan alltid förbjuda sådana... Internet kommer de ju inte sluta försöka strypa på olika sätt.

    SvaraRadera
  3. Den vanliga radion är idag nödvändig för att kunna föra ut krisinformation då det är extremt svårt att störa ut vanliga radion, med dab går den att störa ut och funkar inte internet så funkar inte dab.. samt dab är mycket känsligare för kuperad terräng osv..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känslig för kuperad terräng?? Varför väljer Norge och Schweiz DAB?-,jo för att DAB är utvecklat för att klara av svag mottagningssignal och en massa svåra Radioreflexer (multipathstörningar)

      Radera
    2. DAB-radio går lika lite över internet som FM-radio gör. DAB+,FM och marksänd TV får/ har i allmänhet samma utsändningsställen.

      Radera
    3. DAB i beredskapssammanhang är helt oanvändbart.

      Vid bl.a s.k e-skip i atmosfären, typiskt under sommarmånaderna, så slutar knippet av radiokanaler i en DAB-multiplex att fungera, det blir tyst i DAB-mottagaren. På FM drabbas bara någon enstaka radiokanal, inte alla, som i DAB.

      En sådan händelse ägde rum här i Stockholm på Teracom DAB-testnät, för ca 5-10 år sedan. Det gick inte att ta emot DAB från Stockholm till Arlanda under en hel eftermiddag.

      Att Teracom mörkar sådan information är direkt samhällsfarligt.

      Teracom skulle vinna i trovärdighet ifall det inte bara skönmålar DAB, utan även informerar om det som är dåligt.

      Vem skall MSB och Teracom skylla på när regeringen skall nå ut med viktigt budskap till allmänheten, och DAB-nätet inte fungerar.

      Ja visst, det är säkert Putins fall. (OBS IRONI).

      Radera
  4. Internet-radio i bilen känns inte som en hit i dagsläget, men det är väl bara en tidsfråga innan datataken blir tillräckligt höga till tillräckligt låga priser för att det ska bli ett alternativ.

    SvaraRadera
  5. Post- och telestyrelsen är också hyfsat tydliga när det gäller DAB.
    http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/radio/article3895834.ece
    De får nog sägas vara en tung instans i sammanhanget.

    SvaraRadera
  6. Civilförsvarsförbundet - Digital radio riskerar bli sämre i beredskapssammanhang:

    http://www.civil.se/blog/2015/04/14/digital-radio-riskerar-bli-samre-i-beredskapssammanhang/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.