2016-02-23

Ett ekonomiskt liveget folk


Jag är ingen vän av konspirationsteorier. Som regel finns det ingen plan. Men händelser kan komma att samverka. Intressen sammanfaller. Och skit händer.

Ta till exempel följande tecken i tiden...

  • EU:s direktiv mot penningtvätt innebär att det blir allt svårare för företag och privatpersoner att hantera kontanter. Bankerna tvingas bli finanspoliser. Allt vi gör som har med kontanter att skaffa skall registreras och analyseras.
  • Vi är på väg mot ett kontantfritt samhälle. Pengar i handen ersätts av pengar på bankkonton, som enkelt kan kontrolleras (och konfiskeras) av myndigheterna.
  • ECB är på väg att avskaffa 500 €-sedeln, vilket gör det svårare för människor att hålla en reserv av kontanter. (Och i Sverige håller vi på att byta ut sedlarna, vilket kommer att leda till att gamla pengar i madrassen eller bankfacket måste in i systemet – genom penningtvättsdirektivets nålsöga – innan de blir ogiltiga.)
  • Vi har redan sett hur banker har stängts och snäva uttagsgränser har införts i bankomaterna i Grekland. På Cypern konfiskerade man helt enkelt en del av befolkningens banktillgodohavanden när systemet började svaja.
  • Euro-krisen är på intet sätt över. Även om det inte talas så mycket om saken, så kämpar ECB med att hålla valutan stabil – ofta genom principiellt osunda ingrepp som aldrig kan vara långsiktigt hållbara.
  • Så väl privatpersoner som länder lever i en lånebubbla, där det mesta av pengarna inte har något underliggande värde – utan har skapats "ur tomma intet" i bankernas datorer.
  • Alla moderna valutor är fiat-valutor, vars värde uteslutande bygger på förtroende.

Vad händer vid nästa ekonomiska systemkris? Vad händer vid ett omfattande datorhaveri (eller för den sakens skull ett större strömavbrott)? Vad händer om lånebubblan spricker? Vad händer när hela nationer i skuldkris till slut går in i väggen? Vad händer när förtroendet sviker? Och det finns många fler oroväckande scenarier.

I sådana situationer är manegen krattad för ekonomiskt undantagstillstånd, där människor inte längre kommer att ha kontroll över eller fri tillgång till sina pengar. En kommandoekonomi kommer att upprättas. Och med det kommer även den fria ekonomin och vårt fria och öppna samhälle att krossas.

Vi är på väg att lägga alla ägg i en korg. I politikernas händer. I ett system med en aldrig tidigare skådad övervakningsstat.

Vad kan väl möjligen gå fel?

7 kommentarer:

  1. Motion i riksdagen från SDs Olle Felten m.fl. angående kontanter:

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rHwj7ZJwk3sJ:data.riksdagen.se/fil/020A44B8-EA60-4AD0-BFA6-D5CF939F1E68+&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

    SvaraRadera
  2. He, he,
    Det kanske är dags att köpa böcker om självhushållning.
    Samt köpa ett torp med lite tillhörande mark och fruktträd.

    SvaraRadera
  3. Självfallet finns det planer. Som med vilket företag som helst. Du kan ju inte tro att de med mest pengar och makt som äger större delen av planeten bara sitter och låter saker bli som de blir?.. Så funkar inte människan :-)

    SvaraRadera
  4. När landet håller på att rämna så är det alltså ett partis bakgrund för 30 år sen som spelar störst roll? Vissa ser nog saken lite mer praktiskt..

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Säg till när det kurrar i magen.
      Jag kanske är beredd att byta guldet mot en kyckling.

      Radera
  6. Det är väl självklart att vi medborgare är lika livegna idag som bönderna var på medeltiden. Det är eliten/aristokratin som har makten, och de ser alltid till att berika sig själva på folkets bekostnad.

    Men, vi har ändå ett extremt bekvämt liv jämfört med tidigare generationer. Vi slipper spendera hela dagarna med hårt arbete ute på åkrarna. Så, det är bara att acceptera situationen, och vara glad över vårt välstånd. Att vi måste bekosta överklassens/politikernas/aristokratins lyxliv är något vi aldrig kommer kunna slippa från ändå. Det skulle kräva att majoriteten av befolkningen vaknar upp och inser hur verkligheten ser ut. Och de är för hjärntvättade ända från dagisåldern för att kunna göra detta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.