2016-03-16

Om transparens


Nyheter i Dag har jag en text om att Fredrik Reinfeldts nya arbetsgivare har gjort affärer (med utsläppsrätter) med den Alliansregering i vilken han var statsminister. Länk»

Om vi bortser från historien i övrigt – då stör det mig att en politiker som varit statens kanske främste befattningshavare, en av de få personerna med verklig makt, inte tänker på att ta fram en egen transparensrapport. Det är ju trots allt bäst att vara först. Och det behöver inte vara jättesvårt...

»Oj, jag skall få ett glassjobb på företaget X. Då vill jag att vi går igenom allt min regering haft att göra med X. Alla departement. Rubbet. Och så gör vi alla handlingar om detta offentliga.« Varsågoda att granska, typ. (I den högen förväntar vi oss att bland annat finna information om Merrill Lynchs värdering av Nuon.)

Speciellt när det handlar om att X är ett företag som Bank of America Merrill Lynch – som i vissas ögon är mörkrets lakejer. Ett bolag som är djupt insyltat i den amerikanska maktapparaten. (Och som för övrigt legat i långvarigt skyttegravskrig med Wikileaks.)

Nu kommer det att väckas en massa frågor. Och det är självförvållat.

Folket skall veta allt om makten. (Och makten skall lämna medborgarna i fred.)

2 kommentarer:

  1. Ironisk twist: Sedan i höstas är Reinfeldt även ordförande i Extractive Industries Transparency Initiative, som driver en global standard för ansvarsfullt och transparent nyttjande av naturresurser.

    SvaraRadera
  2. Förresten, en "libertarian" med förhandsgranskning. Det där med "frihet" var visst inte så kul ändå? Hycklande sosseäckel.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.