2016-12-15

Bryr sig folk?

8 kommentarer:

  1. Hej.

    Bildtexten belyser problemet men inte på det sätt den tror:

    Vi, som i vi vanliga svenskar, är mycket ointresserade av frågor om japansk tecknad barnporr, legaliserad sexindustri eller 'rätten' att droga sig.

    Vi vanliga ägnar oss åt viktigare saker, som jobbet, tryggheten i närområdet, amorteringar, och liknande. sedan kanske vi har en kvart om dagen över åt de stora principiella frågorna, som om man får säga negerboll eller ej, eller om barn skall få tävla.

    Svenska liberaler har att välja på att sitta i sitt dike och vara själsligen obefläckade och ineffektiva samt irrelevanta för den vanlige svensken (likt bokstavsvänstern för fyrtio år sedan) eller att strid för verkliga faror och problem: konsekvenserna av historiens slut-dravlet, nihilism och relativism, samt kulturell förflackning och förakt mot patriotism och folkligt grundad solidaritet.

    Jag tror de lär sitta i sitt dike och kväka länge än. Trotts allt så lär det dröja innan praxeologi slår 1 300 000 000 muslimer och deras vilja - eller ungefär lika många indier eller kineser.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såklart synd att många, som du, inte kan skilja på rättigheter och friheter och inte har några betänkligheter vad gäller principer. Fast du tycks blanda ihop olika folklager här; sådana som du som ägnar dagarna med att skriva intetsägande kommentarer på bloggar med sådana som har dåligt med tid för att de jobbar och står i så mycket. Vare sig det första eller andra är förövrigt "vanliga svenskar" men lösningen, att folk med hjärna ska "dumma ner sig" sig för att passa in i nåt folklager, är lika dålig oavsett...

      Radera
  2. Det är så mycket kris nu, förlåt utmaning, att man helt enkelt måste välja sina kriser.

    SvaraRadera
  3. @Rickard Jag tror du gör ett misstag när du separerar frågorna. Ett totalitärt förtryckande system får i förlängningen konsekvenser även för vanliga människor. En intressant iakttagelse görs t.ex. av Amartya Zen: inget land som har haft demokrati och viss yttrandefrihet har haft svält. Att vi bör bekämpa religiöst nonsens är naturligtvis en annan självklar del av den västerländska upplysningen. /Nietzsche

    SvaraRadera
  4. @Rickard Jag tror separering mellan princip och praktik är skenbar. I Sovjet prövade man just detta synsätt: bröd åt folket! -som slutade i barbari. Principerna är ett skydd mot förtryck, naggas de i kanten så kan det gå fort. Principen att man inte lägger sig i andras göranden så länge ingen yttre part av dem skadas är grundläggande i civiliserade samhällen. /Nietzsche

    SvaraRadera
  5. @Rikard I sovjet prövade man att skifta princip mot praktik: bröd åt folket!-och det slutade i barbari.. /Nietzsche

    SvaraRadera
  6. Jag tror att vi vet tillräckligt om hur människor fungerar rent psykologiskt för att svara på frågan. Om någon säger att 97% av alla människor inte bryr sig nämnvärt om X, då kommer jag bry mig mindre om X även om jag tycker att X är viktigt. Lite oavsett vad det gäller.

    Vill man få folk att ändra sina beteenden är det väldigt svårt att slå grupptrycket. Grupptryck tenderar att fungera bättre än principer eller resonemang.

    Vill du få folk att bry sig, formulera påståendet så att det gäller de flesta, även om påståendet blir lite vagare då. "De flesta tycker att rätten till X är viktig."

    SvaraRadera
  7. De 3% som bryr sig om vad du delar på sociala medier är tillräckligt för politiska etablissemang att implementera censur.
    http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyskland-vill-se-krafttag-mot-falska-nyheter

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.