2008-11-21

Anschluß!

Med överväldigande majoritet har riksdagen nu ratificerat det nya EU-fördraget.

Och med ett par rösters marginal föll förslaget om att vilandeförklara frågan.

Sveriges Riksdag har därmed, med vett och vilje, kört över grundlagen. Är det något en grundlag är till för, så är det just för sådana här tillfällen.

Sveriges grundlag är nu inte ens värd pappret den är skriven på. Politikerna, byråkraterna och teknokraterna har tagit över.

Och gammelmedia har knappt ens ägnat frågan förstrött intresse. I vart fall inte innan talmannens klubba föll i bordet.

Intressant.

Vill man slå an en raljant ton, då är ordet för dagen "statskupp". Hur skall man annars betrakta att riksdagen överför det mesta av makten till en politisk union som domineras av utländska intressen? I strid med grundlagen!

Vill man moderera sina reaktioner, så innebär detta en aldrig tidigare skådad överföring av makt från vårt lands folkvalda parlament till EU – där vårt inflytande är minimalt och kommer att bli mindre.

Vill man vara snäll, då måste man ta på sig helt andra glasögon, och sända upp fyrverkeripjäser över att Sverige nu är medlem i den federala staten EU.

Att låta svenska folket rösta om frågan är inte längre ens ett alternativ.

Kom ihåg den här kvällen. Du kommer att få berätta om den för dina barn och barnbarn.

Nu gäller två saker: Re-think & re-group. Jag återkommer om detta. Just nu är jag för arg för att skriva något mer.

SR | SvD | DN | Aftonbladet | Expressen | SVT

50 kommentarer:

 1. Spelar det egentligen någon roll om Sverige nu röstat för, efter att detta "mjaa-kanske-men-en-del-förändringar-tack" fördrag redan blivit sänkt av alla skandinaviers kusiner på Irland?

  Om Irländarna tvingas att rösta igen (vilket alltid sker i en demokratisk parti diktatur, precis som i Sverige så röstar man ju tills det blir jakande typ), så bör det ju då rimligtvis finnas EU-lagligt stöd/utrymme för även att Sverige, och andra länder, att rösta igen med. I annat fall är det ju inte demokratiskt per "samtiden", typ, blir ju "olagligt", om inte direkt olagligt i detta fall, att behålla röster från forna val, trots allt.

  Jävligt sorgligt att t om Alliansen agerat nickedockor i denna fråga, för mig veterligen så är det ingen som tyckt om allt i fördraget. Finns en hel del skumma detaljer trots allt som skulle försätta Sverige bland de lägsta trappstegen, inte minst, pga vårt sparsamma invånarantal.

  Sen när blev Svenskar intresserade av att bli styrda av Tyskland, England, och Frankrike endast för att dom har invånarantalet på sin sida och kan välja fritt, dvs tvinga andra EU-länder till samarbete så länge dom får det statistiska invånarantalet på sin sida. Dvs dom 5 länder med flest antal invånare kan , med det nya fördraget, styra över dom andra 22 länderna.

  Å så finns det folk som undrar varför "Hollywood-industrin" inriktat sina lobbyist-torpeder på just dom fem invånar-rikaste länderna i EU. :/

  //ST

  SvaraRadera
 2. Hmm, hur många politiker tar det för att byta en glödlampa ... ?

  Hur många av dessa skulle börja skruva åt rätt håll "helt plötsligt" om typ Mr Ikea donerade några miljarder till rätt folk/konsument organisation?

  //ST

  SvaraRadera
 3. Borde bara för sakens skulle göra en polisanmälan om landsförräderi mot alla som röstade för detta.

  SvaraRadera
 4. !!! STATSKUPP !!!

  Detta är faktiskt det rätta ordet! Sveriges poltiker har alltså fullt medvetet gått emot sveriges grundlag och för över landets betydande beslutande organ till den Federala Staten i EU. Som sagt, det var ju för att förhindra att en sittande regering skulle kunna hitta på sånt här, som detta infördes i grundlagen en gång i tiden. Vi har alltså gått in i en tid där skrivna och gällande lagar fullständigt ignoreras.

  Om vi medborgare inser att våra lagar, det enda skydd vi har, har så pass ringa värden och betydelse för de som sitter vid makten, så är det bara att inse att lagar är inget annat än värdelösa papper som bara beakta när det bäst passar de som sitter vid makten. Varför skall medborgarna ta skrivna lagar på allvar, när våra poltiker inte gör det? Varför skall vi bry oss om att ta EU:s lagar på allvar? Bara för att samma politiker säger att vi skall göra det?

  Eftersom grundlagen, i och med gårdagens händelse, är bruten och förbrukad, anser jag härmed att även landets övriga lagar är förbrukade och ogiltliga!

  SvaraRadera
 5. Någon som vet om det på något sätt är möjligt att anmäla det som hände igår? Polisanmälan? Vart vänder man sig när någon bryter mot svensk grundlag?

  SvaraRadera
 6. Visst är det skönt att läsa ordbajsarna i det libertianska lägret inklusive Piratpartiets partiledare.

  Vi 68-revolutionärer ockuperade kårhuset, klättrade upp i almarna, samlade in 2,7 miljoner namnunderskrifter - sluta bomba i Nordvietnam: USA.

  Den 16:e september dog bloggosfären som en maktgrupp!

  Att ropa STATSKUPP är ett bevis på bloggosfärens brist på kunskaper. Gå tillbaka till skolan. KUNSKAP ÄR MAKT som vi 68-revolutionär skrek på gator och torg. När bloggosfären gick ut på gatan 16.e september räknades in trehundra personer på marsch Norrmalms Torg Sergels Torg. Trots att gaphalsen (Piratpartisten Oscar S) tänkte tanken på Marschen till Washington. Detta och STATSKUPP. Ni är för roliga!

  SvaraRadera
 7. Samtidigt i Sverige:

  Beatrice Ask meddelar att IPRED1 ska börja gälla från 1 april 2009, men den ska inte gälla retroaktivt som tidigare varit sagt.
  GP

  Polisen ska få nya befogenheter. Barn under 15 år ska kunna avkrävas drogtester och DNA-prov, etc, om polisen fattar misstanke om vissa typer av brott.

  GP, SVD

  Tar de repressiva lagförslagen någonsin slut? Kanske är det dags att uppdatera Emmas lista över övervakningslagar igen?

  SvaraRadera
 8. Röstade Karl Sigfrid för skiten eller var han utkvittad igen?

  Nu hade han chansen att kompensera för att han inte orkade stå upp i FRA-frågan, men missade chansen.

  SvaraRadera
 9. Helt rätt minata.

  Jag skulle aldrig nedlåta mig till att läsa bloggar själv men jag måste instämma i vad du säger.

  Lissabonfördraget är en stor revansch för oss som var med i Kårhuset. Den nyliberalism som rått i stora delar av Europa sedan 1989 har nu satt sin sista potatis. Nu kan vi blicka framåt

  SvaraRadera
 10. Det var faktiskt inte så långt i från. Hade de borgerliga som lade ner sina röster röstat för att följa grundlagen hade den linjen vunnit.

  Camilla Lindberg och Birgitta Ohlsson röstade såklart för att skita i grundlagen.

  SvaraRadera
 11. Hela den politiskt-mediala maktapparaten mörklägger saken konsekvent. Vi går allt snabbare mot auktoritärt styre. Man skall inte hysa några illusioner.

  SvaraRadera
 12. Sveriges "ja" betyder nog inget..

  Men det är en otrevlig utveckling som bara kommer leda till konflikter.
  Att de inte fattar... :<

  SvaraRadera
 13. 2008-11-20 - Ett datum att minnas.

  Dagen då makthavarna genomförde en statskupp och gjorde landets grundlag förbrukad.

  Något känns rejält fel. Vad är det som är på gång egentligen? Allt det som händer just nu, kan bara inte vara rena slumpen och tillfälligheter. Våra folkvalda politiker, som skall representerar folkets vilja, antingen tiger, ljuger eller spelar rent korkade och ointelligenta när röster försöker ta upp dialoger och ifrågasätta det som i tysthet försöker klubbas igenom. Saker som medför så pass stora förändringar och det handlar om ett helt annat samhälle. Är det rena tillfälligheter att bl.a. följande nedan har inträffat på en mycket kort tid?

  * FRA, med verktyg för godtycklig selektiv massavlyssning av varenda uppkopplad medborgare i landet.

  * Ökad makt och befogenheter till privat industri att på egen hand kunna utöva polisverksamhet och utpressning godtyckliga internetabonnenter.

  * Världsekonomisk nedgång och början till en allvarlig kris, skapad av de som äger sedelpressarna i USA.

  * Vår grundlag blir överkörd och förbrukad av de som är satta av folket att skydda och ansvara för vårt land och samhälle.

  * Sverige lämnas över till en federal stat, utan vare sig folkomröstning eller ens en genomgripande upplysningskampanj.

  * Den federala staten kommer att införa en president, som därmed kommer att få oanade befogenheter vad det gäller regionens framtid.


  Något håller på att hända. Och det är bråttom dessutom. Allt måste stå klart inom några år. Stå klart när? År 2012?

  2012... Detta år som, enligt det förgågna Mayafolkets kalender, kommer att bli världens undergång. Detta år då flera säger att USA kommer att bli bankrutt, tack vare dagens ekonomiska system. Året då de olympiska spelen skall hållas i London. (Den nya Berlin-olympiaden?) Året då Obamas presidentperiod är över. Vad händer sedan?


  Vet inte, men jag får plötsliga associationer till filmen "Star Wars Episode 3". Har den i bokhyllan, man har inte tittat på den på ett par år nu. Glöm allt med rymdskepp, laservapen, utomjordingar osv. Funderar bara lite över vad som sades i scenen i det stora parlamentet, när Lord Sith tog över makten och utropade sig själv till federationens kejsare:

  (återger dialogerna):
  ---
  Lord Sith:
  -In order to ensure the security and continuing stability, the republic will be reorganized into the first Galactic Empire! For a safe and secure society.

  Princess:
  -So this is how liberty dies. With thunderous applouse.
  ---

  Trots att det bara är en film med påhittad story, så känns just dessa dialoger ändå så nära och skrämmande på något sätt. Känns just nu som att vi medborgare kunskapsmässigt står helt utanför det som just nu sker bakom kulisserna. Politikernas tystnad och handlanden i det fördolda, visar alla tecken på att saker inte står rätt till. Jag ställer mig frågan igen:

  -Vad är det som håller på att hända med vårt samhälle och vår del av världen?
  Något känns helt fel!

  SvaraRadera
 14. Låter som om 68-väntern i varje fall glädjs åt tanken med en central europeisk totalitär stat.

  "Äntligen", skulle man kunna säga då...

  SvaraRadera
 15. Hax:
  Om ditt tonläge i frågan är "Anschluß!" och "statskupp" är det bara att glömma dig som seriös kommentator till EU-frågor.
  Pinsamt.

  SvaraRadera
 16. Håller med Johan Hedin till 100%!

  Vi fascister gillar som sagt att Sverige utan några meninslösa folkomröstningar anßlüter oss till det gemensamma Heimat så att vi kan förverkliga delen "Ein Reich" utan att ovidkommande separatiststrävanden får grogrund!

  Heder åt sympatiüttringarna från vår Gauleitung!

  SvaraRadera
 17. Johan Hedin har tidigare på denna blogg argumenterat både för varför det är bra med FRA-lagen och varför det är trams med klaga på att staten genom biltullsystemet filmar våra in och utpassager till Stockholms City.
  Han dessutom tidigare försvarat både den gamla EU-grundlagen och det nya Lissabonfördraget och argumenterat mot att man skall lyssna på folket i EU-frågor.

  Du kan ta och stoppa upp EU-konstitutionen där den hör hemma!

  SvaraRadera
 18. Undrar om "Johan Hedin" tycker att det är okej att våra politiker olagligt åsidosätter landets grundlag. Om han tycker att det är okej, så lär han nog trivas bra i den totalitära stat som nu håller på att skapas på kontinenten.

  Sedan vill jag bara säga till de som här ovan har gjort sig lustiga över bloggsfären:

  Det är först nu som bloggarnas inflytande verkligen kommer att kunna befästas, tack vare det maktmissbruk vi nu har sett och i framtiden kommer att se mer av. När allt fler inser det hopplösa i att själva kunna vara med och forma och påverka sitt samhälle, kommer bloggrörelsen att ta fart. Bli dessutom inte förvånad över att det kommer att tas federala beslut över att försöka förhindra att bloggare öppet skall kunna få uttrycka sina åsikter. Sådana tendenser har vi redan sett prov på. Rebell och motståndsrörelser, som är kritiska mot det kommande maktmissbruk och korruption inom den federala staten, kommer att använda nätet för att samla anhängare och åsikter. Kanske var det egentligen detta som var tanken med de nya befogenheter som nyligen har givits till FRA. Att hålla medborgarna på plats!

  Tyvärr så är det oftast så att det är först när det går illa, som folk vaknar och börjar engagera sig. Så... Nej! Detta är bara början på vad som kommer att hända inom bloggsfären!

  SvaraRadera
 19. Om det kommer ett EU-förslag om att stänga ner oppositionella bloggar är det inte svårt att räkna ut att Johan Hedin kommer att hylla förslaget och kalla dem som motsätter sig detta "nödvändiga fredsförslag" för haverister och oseriösa.

  SvaraRadera
 20. Är det fler än jag som tycker att Johan Hedin låter som en korsning mellan Cecilia Malmström och Jinge?

  SvaraRadera
 21. Det började som en skakning på nedre däck.
  Den fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck.
  Vi förstod aldrig riktigt orsaken till att fartyget sprungit läck.
  Man hade sagt oss att detta var världens modernaste, osänkbara skepp.

  Du tog vårt foto av barnen, dina smycken och din hatt.
  Jag tog en tröja, jag tänkte att havet är säkert kallt.
  När vi steg ut ur vår hytt och såg hur vattnet börjat strömma in,
  såg jag en tår, eller var kanske en droppe vatten på din kind

  Vi följde pilar som angav räddningsbåtens plats.
  Det var på översta däck, fast det egentligen var första klass.
  Vi vara ganska många, men alla tog det ganska lugnt.
  Det var väl bara en herre från tredje klass som trängde sig lite dumt.

  Vi träffade en man, som vi hälsat på förut.
  Han presenterade oss för sin dotter och sin fru.
  När vi kom upp på däck sa Kapten, att livbåten inte gick att få i sjön.
  det var visst kedjorna till någon hissanordning, som någon hade glömt.

  Vi gick till baren och fick ett glas gratis champagne.
  Och vi skålade för imperiet och för varann.
  Nu börja skeppet att sjunka snabbare och dess lutning var ganska stor.
  Många hoppade i vattnet men vi beslöt att stanna kvar ombord.

  Sen lämna råttorna skeppet för att söka sig mot land.
  Men vi stod kvar på däcket och höll varann i hand.
  Vi tänkte, havet är alltför stort och kallt och vilt.
  Och i dem båtar som satts i sjön fanns inte plats för en enda till.

  Sen spela fartygsorkestern "Närmare Gud till Dig"-
  Det kändes lite fånigt men ändå rätt typiskt för vår tid.
  Vi har förlorat den allra sista gnuttan hopp.
  Vi går till botten där vi står, men flaggan den går i topp!

  SvaraRadera
 22. Nu gäller det att välja rätt sida.
  För att inte råka illa ut.

  Därför detta tips, till en viktig maktgrupp.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/gratis-tips-till-papperstidningsindustr.html

  SvaraRadera
 23. Jag kommer att komma ihåg det här året. Verkar som vi flyttar hos från demokrarti och inflyttande ett steg i taget. Snart blir väl man politisk flykting i Norge.

  SvaraRadera
 24. Idag är det uppförsbacke ... hur och på vad tänker en riksdagsledamot?? Jag är ¤"&%¤%" nyfiken!!
  Dagens Metro berättade att 54 ledmöter var FRÅNVARANDE vid gårdagens stolleprov - hur är det möjligt?

  /JohanH

  SvaraRadera
 25. Minata: Tyvärr håller jag med dig.

  Jag stod på sergels torg, med piratflaggan i topp och viftade allt vad jag kunde.

  Resten av bloggvärlden sket i FRA-lagen när det kom till kritan. De hade annat, viktigare att göra än att protestera mot FRA.

  SvaraRadera
 26. Vi får skilja på FYSISKT frånvarande och MENTALT frånvarande!!!

  Sedan är väl bara att konstatera att det BARA handlade om att Konungariket Sverige avhände sig sin suveränitet...

  Inget viktigt alls, alltså...
  (15% var fysiskt frånvarande)

  SvaraRadera
 27. Kan man förvänta sig att vi som besöker "terroristbloggar" som HAX blir flaggade av FRA som "bråkstakar" eller dylikt? Ett enkelt sätt att finna potentiella motståndsgrupper är att dammsuga internet. Sen lär _Internet 2_ införas med "säkerhetsfilter" liknande dem i Kina, för att komma åt informationsspridning, dvs hatbrott, terrorism, barnporr osv. Synd bara att det är vi som är "terroristerna" och hatbrotten är att kritisera staten och EU.

  SvaraRadera
 28. Statskupp, det har det varit länge.
  Redan innan FRA-lagen.
  Det är bara att inse att Sverige inte är en självständig stat längre, konung, regering och riksdag till trots. Eller kanske tack vare.

  Republikanerna måste ju jubla!

  SvaraRadera
 29. ...och som vanligt när känslorna svallar är bloggstrategin här och öser bensin på elden...

  ...ingen nämnd, ingen glömd...

  SvaraRadera
 30. Allt ÄR väldigt fel... Sanningar från det förgångna har tack vare internet gjorts tillgängliga för alla som orkar öppna sina ögon.
  Därför MÅSTE internet krossas.. Och eftersom både Amerikas konstitution och FN:s stadgar för de mänskliga rättigheterna stipulerar att det fria ordet och åsiktsfrihet och fri information är okränkbart måste dessa "floskler" slaktas för att komma åt internet. Därav "kriget mot terrorismen". Jag är naturligtvis helt PK och tror på att ALLT SOM TIDNINGARNA SKRIVER/SKRIVIT ÄR SANT och att ALLT SOM VI OCH VÅRA BARN FÅTT LÄRA SIG I SKOLAN OCKSÅ ÄR DET!!

  SvaraRadera
 31. Bravo!

  http://www.europabloggen.se/index.php?bloggID=241&userID=12

  SvaraRadera
 32. Det värsta är väl att nästan alla som är kritiska till all skit den senaste tiden ändå kommer att rösta inom riksdagen 2010.
  För av någon anledning spelar det ingen roll hur upplyst en svensk blir, han skulle ändå aldrig rösta på stollarna och rättshaveristerna utanför riksdagen.

  SvaraRadera
 33. @profanum_vulgus:

  Nä, "man vet ju vad man har men inte vad man får". Därför ståtar Sverige numera med en av Europas äldsta bilparker.

  Tänk bara att på Oscar den andres tid var det aldrig tal om bensinpriser och någon olaglig fildelning...

  "Skraaaap, jag säger ingenting, så har jag ingenting sagt"...

  SvaraRadera
 34. Men alltså...

  Vart vänder man sig när har brutit mot sveriges grundlag? Skall man kontakta åklagare? Polisen?

  Skulle vara kul ifall vi kunde luska lite i det här, för jag är faktiskt väldigt sugen...!

  SvaraRadera
 35. Tänker Johan Hedin införa något slags certifieringssystem för bloggar, så att vi vet vilka som är seriösa och får yttra sig i EU-frågor?

  SvaraRadera
 36. Johan Hedin kommer söka chefsjobbet på det stället...

  SvaraRadera
 37. Då kanske Johan Hedin kan förklara på sitt lika uppfostrande sätt vad det är som gör att Henrik A. inte längre duger som seriös bevakare av EU-frågor.

  Gnälla går an! Eller hur var det Hedin.

  "Se upp med vilka tår du trampar på idag, de kan tillhöra den röv du skall slicka imorgon" - uppen barligen inget bekymmer för Hedin.

  Fasces på dig, Hedin! Heil, heil!!!!!


  /Winston Smith

  SvaraRadera
 38. Hörrudu Träskallen.
  Har du börjat dricka tidigt idag?

  SvaraRadera
 39. Kan man inte anmäla dem för domstol?

  SvaraRadera
 40. Kom ihåg att det är som mörkast strax innan gryningen.

  Det är sorgligt nog den enda strimma av ljus och hopp det finns för normalt mänskligt liv i Frihet numera.

  Socialism Light breder ut sig som ett mycel i samhällskroppen.

  Det är inte många vrid kvar på garrotteringsskruven nu innan verket är fullbordat.

  Tacitus sa att ju fler lagar desto sämre stat. Ligger mycket i det om man tittar på våra moderna samhällen.

  Men sånt lyssnar ju inte dom på som tillagar de allmänna köttgrytorna och de som står vid desamma å slafsar i sig av det som trillar vid sidan om på marken.


  /LD

  SvaraRadera
 41. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 42. Jag tycker det är fascism light som breder ut sig i samhällskroppen.

  SvaraRadera
 43. HAX
  Du som vet var man samlar info. En lista på alla som röstade för vore bra. Mailbombing är inte bra, men lite kul. Landsförrädare t.ex ;-)

  SvaraRadera
 44. Här en bloggare som lagt ut listan på hur alla röstade.

  SvaraRadera
 45. Hannelore! Socialism, Fascisim. Same shit different name, två sidor av samma mynt.

  Skendemokrati i den korporativistiska Staten.

  De enda som inte är medvetna om det här är dess förespråkare och apologeter.

  Det är ofta så med självutnämnda, moralistiska småpåvar, de är oförmögna att betrakta sin egen uppenbarelse och roll i ett större sammanhang och ur ett utifrånperspektiv för att eventuellt, Gud Förbjude, rannsaka sig själva och det elände deras pekpinnar och ideologier ställer till för folk som försöker skapa sig ett liv i verkligheten.


  /LD

  SvaraRadera
 46. Jag orkar inte med några långa ideologiska diskussioner.

  Vår värld styrs av en liten elit av storföretagare, bankirer och politiker som lever i symbios med varandra. Vad man än kallar det för, demokrati är det inte.

  http://www.mikaelnyberg.nu/artiklar/9909om.html

  SvaraRadera
 47. Grundlagar åtlyds väldigt sällan.
  Ibland önskar man att etatistiska liberaler kunde vakna upp ur sina fantasier.

  SvaraRadera
 48. Ja, milde Jeremias, det var ju bara det här som fattades.

  Hannelore, du är en lustig figur du, skicka in en länk från en Ordfrontare som Mikael Nyberg och samtidigt säga att du inte orkar med några långa ideologiska diskussioner, hahahahahahaha!

  Så här kommer bollen tillbaka, helt enligt Newtons lag.

  Eller vill du med Nybergs artikel säga att debatten är avslutad kanske? Inte för att det nu varit nån debatt att tala om hittills, men...

  Känslan av konspirationsteorisoppa lägger sig som en våt filt över det mikael nyberg skriver.

  Vi har hört det där förr...och javisst, jag kan hålla med om'et i princip, en del av det är bra, annat dåligt, men hur som helst så väljer jag det Libertarianska betraktelsesättet. Ingen av aktörerna på spelplanen duger.

  Kommunister, vänstern, högern och fascister utgör pylonerna i den rådande Statskapitalistiska välfärdsstatssmörjan och den relativa ofärd vi lever i idag.
  Inget av det Nyberg skriver kan förändra detta faktum.

  Orden nyliberalism och fascism, kapitalister, poppar upp i artikeln i varannan mening och givetvis är dessa ismers föresträdare ute efter att förgöra den Goda vänstern och Facket som alltid vill folk väl. Jo, tack!
  Det där tugget känner vi ju till, det kallas politik. men vi är less på dom nu, den sortens politik levererar inte längre.

  Frihet, KAPITALISM, konkurrens, Frihandel, Frigörelse av kapitalet från staten är modellen.

  Jag har tyvärr ingen länk till nån guru att slänga in i brasan för att elda på ytterligare. ;-)

  Hej då!

  /LD

  SvaraRadera
 49. Har tyvärr inte hittat någon politisk guru som har en heltäckande analys som jag kan hålla med om till 100 procent. Men det finns massor med fakta i Mikael Nybergs artiklar som är intressanta och inte kan viftas bort.

  SvaraRadera
 50. Javisst är det så...men, för mig är artikeln endast intressant ur det perspektivet att jag skulle vilja göra motsvarande research för att se om jag kommer fram till samma slutsatser.

  Om jag hade tid och ork, vill säga.
  Jag kanske är elak men jag tycker Nybergs belysning är lite för onyanserad och sprungen ur ett särskilt känt politiskt temperament. Det tar udden av det hela.

  /LD

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.