2014-05-26

De nya moderatjävlarna!


Även om jag själv sedan många år tillbaka lämnat Moderata Samlingspartiet – så lider jag ändå när jag ser de nya moderaterna ödelägga partiet.

Nu är alltså till och med (MP) större än (M). 16 procent. Det är Yngve Holmberg-varning på det här.

Det är så det går när man kastar ideologin över bord. Det är så det blir när man sätter makten före principerna. Detta är vad som händer när idétraditioner ersätts av fokusgrupper.

Det hela har gått så långt att moderaterna nog bör fråga sig om de ens har speciellt många riktiga kärnväljare kvar. Om det inte finns värderingar och visioner som binder samman ett parti – då är man på sin höjd dagens glassmak, som snabbt kommer att ersättas av något annat i morgon.

Men att ödelägga ett parti kan vilken jävla idiot som helst göra. Det finns något som är värre.

Genom moderaternas glidande mot mitten har hela det politiska landskapet förändrats. När flanken flyttas från höger mot mitten – då flyttas även skalans mitt mot vänster.

Det innebär att Fredrik Reinfeldt & Co har ödelagt 20-30 år av idogt och ofta framgångsrikt arbete med frihetlig opinionsbildning. De miljarder som har satsats på borgerlig idédebatt, till exempel i Timbro, har med berått mod kastats i sjön.

Och nu håller hela den postmoderata sufflén på att sjunka samman.

Told you so...

19 kommentarer:

 1. Det kommer en tid efter Reinfeldt, jag håller ut lite till.

  Det skall förresten bli intressant att se om din blogg når sina tidigare höjder innan Pp:s politiska vardag begränsade dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns faktist ett Liberalt parti (Liberala partiet), om trogna M väljare röstar på dem vore det toppen!

   Radera
 2. Ska bli riktigt intressant att se hur detta ekar över till riksdagsvalet.
  Kommer (M) våga prata annat än "Jobb och Skola". Oavsett vad de säger är de två frågorna en förlorad debatt mot (S).

  SvaraRadera
 3. Samma funderingar här som hos Hax. Man började med att rensa ut riktigt konservativa människor under 90-talet och början av 2000, sedan kom turen till nyliberalerna där man främst i samband med EMU-valet och med valet av Rajraj mer eller mindre piskade ut högar av bra människor. Därefter har man gett upp fråga efter fråga. Vurmandet för facket, centralplanering och centralsatta hyror, försvaret existerar inte ens längre fast vi har en utrikesminister som krigshetsar mer än hökar i USA, justitiefrågorna har fallerat helt, föga konstigt med en regelrätt sjuk människa vid det rodret.
  Därutöver har man infört det fascistiska övervakningssamhället och höjt skatter på nöjen och tobak och bensin.

  Trots ett par "bra" saker som regeringarna Rajraj har gjort, tror jag inte att friheten har minskat så mycket i Sverige sedan 70-talet. Det ska bli en befrielse att få en annan regering, så långt har det gått, så mycket har de idélösa socialistModeraterna förstört sitt parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock levererade man en sänkning av skattetrycket, det och goda resultat i kommun och landstingsval som har gett poster och uppdrag för många har förlåtit mycket.

   Radera
  2. "...tror jag inte att friheten har minskat så mycket i Sverige sedan 70-talet. Det ska bli en befrielse att få en annan regering"

   Det kommer tyvärr att bli mycket värre med den koalition av S+MP+V+Fi! som vi troligen kommer att få till hösten, där S blir mindre än de tre övriga tillsammans.

   Avskaffandet av kontanter, förbud mot anonymitet online, 12-årig grundskola, höjning av allsköns skatter, införandet av Euro, ytterligare kollaps av vården och skolan pga ytterligare nya "genomgripande reformer", straffskatt på boende, ett helt batteri med könsdiskrimerande lagar riktade mot pojkar, etc.

   Nu hade Nya Moderaterna givetvis genomfört allt detta förr eller senare även de, men det kanske hade tagit 4 eller tillochmed 8 år längre innan allt var genomfört.

   Radera
 4. Dom är en samling korporativister som aldrig stått upp för en fri marknad utan aktivt motarbetat den.
  Istället har man bidragit till att massor av företag, främst inom sjukvård och medicin kunnat få skattebidrag från skattebetalare som blivit tvingade till att betala ett fåtal monopolbolag godkända av staten och rätt personer, som oftast sitter på två stolar samtidigt.
  Och dessutom blir tvingande att betala sina egna pengar som "frivilliga" kunder till dessa företag.

  Herrgårdar som säljs till entreprenörer för en krona, för att sedan
  hyras av staten av samma entreprenörer för miljoner i skattepengar, och ja sossarna var lika dåliga på detta, likt alla i maktposition.

  Det är helt otroligt hur retarderat detta landet blivit.

  Fuck corporate wellfare, inför FRI marknad.
  http://mises.org/books/marketforliberty.pdf

  SvaraRadera
 5. Får tipsa om denna artikel, läsvärd, och framför allt Magnus Henreksons artikel han länkar till: Cornucopia: "Pro market, aldrig pro business"

  SvaraRadera
 6. UNDERBART.....

  .....att få se Reinfeldt bita i gräset till den milda grad!

  Epic fail!

  Ideologilöshet och maktlystenhet - förvisso korrekt i steg ett för att komma åt förarsätet - håller inte i längden, principlösheten bär inte längre.

  Tack kära väljare!

  SvaraRadera
 7. Ja, alltså den dryga halvmiljonen väljare som faktiskt röstade på M nu, det är väl de moderata kärnväljarna? Alltså de som kan lockas av Gunnar Hökmark och hans definitivt icke publikfriande agitation av det gamla klassiska moderatsnittet, så mycket att de tar sig till vallokalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Johan Tjäder; jag tror knappast det finns några som helst kärnväljare kvar för (m) längre. Ett par tiotusental möjligen som av hävd och politisk fjollighet stannar kvar samt några gamla som alltid röstat Moderat och inte har fattat vad som har hänt med partiet. Kristdemokraterna skulle kunna här i praktiken utplåna (m) med rätt taktik och väl genomtänkta kampanjer. Så lite lojala röster tror jag det finns kvar i (m).

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Visserligen kan jag hålla med om att Moderaterna har lämnat en del av sin gamla ideologiska grund till förmån för en ytlig mittenpolitik. Men dessa påstående gör mig fundersam:

  "När flanken flyttas från höger mot mitten – då flyttas även skalans mitt mot vänster."

  Detta förutsätter att den politiska parametern har permament tagit ett skutt vänsterut. Hur är det möjligt när Alliansens ändringar inom arbetsmarknad och finanspolitik under 8 år har gagnat riskkapitalism, avreglerade anställningar och ansvarsfri (ordet FRI är ju så viktigt för de absolut rikaste) skatteplacering? Det om något borde moderater i alla åldrar gilla.

  "Det innebär att Fredrik Reinfeldt & Co har ödelagt 20-30 år av idogt och ofta framgångsrikt arbete med frihetlig opinionsbildning."

  Är en opinionsbildning, med stöd från företagslobbyism, fri? Sen när var moderaterna de första att stödja de medborgerliga rättigheterna när de föreslogs en gång i tiden?

  "Därefter har man gett upp fråga efter fråga. Vurmandet för facket, centralplanering och centralsatta hyror..."

  Så moderaterna har gått fackens ärenden, verkligen? När då? Vilket anställningsskydd har de utökat, vilken del av socialförsäkringen har de förstärkt? Och när har de utfört centralplanering, knappast i skolornas fall - där har Alliansen fått igenom sina drömmar om FRI skola, dvs skolföretag drivna med krav på vinstutdelning varje år. Men skolorna regleras kommunalt.

  "Dom är en samling korporativister som aldrig stått upp för en fri marknad utan aktivt motarbetat den."

  Det är ju exakt en FRI marknadsekonomi som moderaterna och Alliansen har skapat. Blandekonomin vi hade en gång i Sverige är borta. Nu gäller det att tjäna pengar, på vilket sätt som helst och oavsett moraliska betänkligheter. Välkommen till eran liberala dröm, njut av skiten, det förtjänar ni.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men herrejösses.

   Anställningsskyddet? Arbetsgivaravgiften? Den "tillfälliga" Momsen?

   Stölden och rea-utförsäljningen av offentligt ägda verksamheter och tillgångar - hur man nu kan sälja något som tillhör folket. Tvångsmässig skolgång (med ofrånkomligt resultat)? EU? Lobbyister i varje hörn med hemliga uppgörelser mellan storföretagen och staten som sätter konkurrensen ur spel?

   Om moderaterna har flyttat någon procent från ena handen till den andra så skriker kommunisterna i högan sky, men det gör de alltid eftersom de inte har någon förmåga att argumentera. Högre bidrag till alla, lägre produktivitet, minsta gemensamma nämnare.

   Denna "liberala dröm" är den dröm som ni kommunister drömmer; drömmen om en borglig halmgubbe som ni enkelt kan besegra. Det är också ironiskt nog drömmen om det samhälle ni skapar i verkligheten (så länge det inte eskalerar till arkebuseringar).

   På engelska kallas det Crony Capitalism. Ett begrepp som inte har någon motsvarighet på svenska.

   Eller det kanske det har, "den svenska modellen" ?

   Radera
  2. "Denna 'liberala dröm' är den dröm som ni kommunister drömmer"

   Vilka är "ni kommunister", alla som är meningsmotståndare? Och varför skulle det behövas en borgelig halmgubbe? Vem som helst, oavsett politisk färg och som föredrar ett drägligt liv med skälig lön och rättvis välfärd, kan se på Regeringens lagändringar i LAS och göra sin egen bedömning.

   "Det är också ironiskt nog drömmen om det samhälle ni skapar i verkligheten (så länge det inte eskalerar till arkebuseringar)."

   Hur tänker du nu? Har du inget annat i dig än Mccarthy som skåpmat, ifall oliktänkande vill ha samhällsändringar? Vad säger att all sorts politiskt motstånd till den nuvarande högerpolitiken måste sluta med våld? Har du fastnat för Ayn Rands böcker?

   Är det dåligt att alla barn får möjlighet att skaffa kunskap och kunna utvecklas på lika och rättvisa villkor? Har du barn? Vet du hur uppfostran fungerar i praktiken?

   Och vad menar du med "kommunister"? Är det alla som inte är moderater? Med tanke på din argumentation så kan jag förstå om du föredragit fri skolgång.

   Radera
  3. Eftersom läsförståelse är en bristvara i dessa dagar av en skola med "lika och rättvisa villkor":

   Min poäng är att ni socialister (jag brukar vanligtvis inte skilja på dem eftersom det praktiska resultatet av deras politik är ungefär samma i alla VIKTIGA frågor, som skattesatser och äganderätt) hela tiden hittar på halmgubbar.

   Nya Moderaterna och 4-klövern har INTE fört en politik som har lett till en FRI marknad. Vi har inte en FRI marknad i Sverige, vi har aldrig haft det.

   Det första du kan titta på är skattesatsen, den berättar det mesta när det gäller FRI marknad. Den har ökat sakta men säkert sedan innan kriget, med små fluktueringar men en tydlig trend.

   Att politikerna låter sina kompisar roffa åt sig av det offentliga, det är inte fri marknad, och det sker hela tiden, oavsett om det är sossar eller moderater vid rodret. Det skedde redna på Erlanders tid när Wallenbergarna i praktiken dikterade Sveriges finans- och arbetsmarknadspolitik genom sin lakej Gunnar Sträng.

   Dagens Sverige speglar precis kärnan i den svenska socialismen. Korruption. Då spelar det ingen roll om de heter Nya Moderaterna eller Sossarna.

   Det kommer säkert att bli många små omfördelningar när vi får en rödgrön regering i höst, och de fåniga människorna som är "ideologiska socialister" kommer att skrika i högan sky om dessa, i det stora, kosmetiska förändringar.

   Men "den svenska modellen" förändras inte. Det finns ingen plats för frihet och äganderätt, för den och intellektuellt hederliga klassiska liberalismen.

   Den enorma skada som den tvånsmässiga offentliga skolan utgör är tyvärr en bärande balk i detta (och kommer därför att offras sist, vilket maximerar dess negativa inverkan).

   "Lika och rättvist", javisst, det är det när alla hamnar på en nivå av noll, om man har det svenska socialistiska definitionen av "rättvist". Enkla, tomma slagord, och en långsiktig katastrof för samhället.

   Detta samhälle kommer tyvärr förmodligen att sluta i våld, ja, när ni fått slut på saker att omfördela, och Nya Moderaterna fått slut på konstgjord BNP utgjord av tidigare ackumulerade offentliga tillgångar att bränna.

   Socialism slutar i våld, för dess själ är den hos ett självgott rövarband.

   Radera
  4. Vad "ni socialister"? Du har ingen aning om vart jag står. Att bygga för ett värdigt liv och respekterat människovärde i ett tolerant och demokratiskt samhälle är väl något som de flesta kan ställa sig bakom i vårt land. Och där spelar lönesatser och anställningssäkerhet en avgörande roll. Prova och jobba i en tillverkningsindustri några år på bemanning, med hela tiden varselhotet hängandes över dig och kom sen tillbaks med en replik, tack. Eller jobba inom städbranschen och få din rygg förstörd och ha en arbetsgivare som vägrar ändra på delat tur. Det är dem på botten som kälkborgare, högborgare och aristokrater pissar på, fastän de har ingen aning om vilket ovärdigt liv dessa utsatta kan ha. Istället pratade dem om "bidragsfusket" och "dags att dra åt svångremmen" på 90-talet och gjorde det i effekt under första Alliansregimen med sänkt a-kassa, försämrade villkor i Försäkringskassan och Fas-3. Stödjer du bakom dessa förändringar?

   Vi hade en blandekonomi innan, och den var inte fri. Den var reglerad, och det var bra, för då kunde vi finansiera välfärden ordentligt, och då kunde inte borgarna sälja ut alltför mycket, vilket sossarna hade redan börjat göra på 90-talet. Att marknadsekonomin inte är fri för alla opportunistiska kapitalister gråter jag inte över, men vem har sagt att en fri marknad innebär frihet för ALLA kapitalister? Alla kapitalistiska system har allting en grad av reglering, i vårt fall till det sämre såklart. Privatskolorna i Sverige som ägs av riskkapitalister är ett skrämmande exempel på selektiv global kapitalism, ett direkt resultat av högborgerlig statsverksamhet och nyliberal ideologi. Har du problem med det, gå då och läs Adam Smith, Jeremy Bentham och studera Thatchers och Reagans regimer.

   "Dagens Sverige speglar precis kärnan i den svenska socialismen. Korruption."

   På vilket sätt är detta moderna Sverige ett socialistiskt samhälle? Ditt påstående påvisar ett oroande okunskap i denna ideologiska historia och praxis.

   "Det finns ingen plats för frihet och äganderätt..."

   Klart det finns plats för frihet, om du väljer att engagera dig och inte bara bryr dig om ditt eget kapital och ägande. Det kallas frihet under ansvar, något som Ayn Rand uppenbarligen ignorerade när hon gick på amfetamin.

   "Den enorma skada som den tvånsmässiga offentliga skolan utgör är tyvärr en bärande balk i detta (och kommer därför att offras sist, vilket maximerar dess negativa inverkan)."

   Så du vill se en privatägd skola, där de som endast har råd kan få skolning medan de fattigare får förlita sig till händernas möda, dvs tillbaks till 1800-talets arbetsfördelning? Eller vill du fortsätta med en privatägd skola, som finansieras av skatterna och vars ägare kräver ett absurt vinstuttag årligen? Hur är detta moraliskt försvarbart i en modern demokrati?

   ""Lika och rättvist", javisst, det är det när alla hamnar på en nivå av noll..."

   Heh, och innan detta så pratar du om "intellektuellt hederliga klassiska liberalismen". Frågan är här: Vem är det som är intellektuellt hederlig - du eller Dan Quayle.

   För mig låter det som att du har levt i en oerhört skyddad verkstad. Prova på och sätt dig i en annan människas arbetssituation innan du dra alla politiska reflektioner över Alliansen över en kam.

   Radera
 10. Som förväntat. Reinfeldt's taktik med "Nya Moderaterna" var att bli bättre socialdemokrater än vad sossarna var.

  Fungerade jättebra ända fram tills sossarna tog sig i kragen och blev socialdemokrater igen.

  Vid det laget har M tappat alla konservativa borgare och blir även av med de nyrekryterade före detta Socialdemokraterna som man ur huse går tillbaka till sitt gamla parti.

  Det är inte det som är Reinfeldt's största problem dock. När valresultatet presenteras är det en KATASTROF för M. Samtliga partiledare som får de siffrorna serverade brukar se bekymrade ut och konstatera att man måste börja arbeta hårt med att förbättra partiets politik och få ut den till väljarna.

  Reinfeldt gör inte ett steg åt det hållet utan konstaterar I STÄLLET att man fått en ny fiende till vänster om S som man måste fokusera på.

  Socialdemokraterna å andra sidan jublar hysteriskt över samma usla resultat de fick förra gången när allmän sorg, gråt och tandagnisslan var var reaktionen. Glädje över att det gått uselt för M, inte för att det gått bra för de själva.

  Blockledarna i svensk politik definierar sig själva efter vilka de måste slå undan benen på - inte enligt vilken politik och vision de borde driva. M och S är inget alternativ i det läget...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.