2015-10-28

När spricker politikens inkompetensbubbla?


Nu har svensk politik krupit ihop i fosterställning, igen.

Decemberöverenskommelsen är historia – men Allianspartierna tänker fortfarande släppa igenom en S+MP-budget som de menar är skadlig för Sverige.

Förra veckans överenskommelse om flyktingfrågorna var i allt väsentligt för lite och för sent. Och dess få konkreta punkter kommer inte att bli verklighet i brådrasket. (TUT/PUT-reformen kanske först om ett drygt år.) Några tecken på att man tänker gå vidare finns inte, trots att statsministern själv bedömer att situationen är ohållbar.

Bostadskrisen är akut och blir än värre med den pågående flyktingkrisen. Regeringen gör inget konkret åt situationen. Men den är inte heller beredd att ge upp den politiska styrningen av bostadsbyggandet för att istället låta marknaden lösa krisen. Allt är som det är och så kommer det att fortsätta vara.

I arbetsmarknadspolitiken är det enda som kan ses som en smula nytänkande att Moderaterna åter är redo att kritisera den "trygghetslagstiftning" som stänger ute unga och invandrare från arbetsmarknaden. Fast högst motvilligt, från M-ledningens sida. Några tankar om hur vi kan skapa nya, enkla instegsjobb tänks över huvud taget inte i det politiska Sverige.

(Däremot stänger de rödgröna fungerande, säkra och i vissa fall nyrenoverade kärnkraftverk. När det är dags att göra fel, då saknas inte handlingskraft.)

Det är frustrernde att se hur politikerna gör anspråk på att veta bäst, reglerar och lägger sig i – för att sedan drabbas av totalt hjärnsläpp och handlingsförlamning, när det väl kommer till skarpt läge.

Lik förbannat tycks den allmänna meningen vara att politiker och byråkrater skall fortsätta att styra och ställa över sådant som ligger långt bortom deras kompetenshorisont. Detta är politisk hybris, på folkets bekostnad och mot marknadens bättre vetande.

Svensk politik har nu nått en politisk inkompetensnivå där hela vårt samhälle är på väg att bli metastabilt. Vi är på väg mot ett läge där annars marginella händelser kan komma att få oväntat stora konsekvenser.

6 kommentarer:

 1. Lik förbannat tycks den allmänna meningen vara att politiker och byråkrater skall fortsätta att styra och ställa över sådant som ligger långt bortom deras kompetenshorisont.

  Nu får du förtydliga dig. Menar du att det är den allmänna meningen hos det medio-politiska komplexet så har du säkert rätt. Däremot så är det mer tveksamt om majoriteten av medborgarna tycker så. De flesta inser nog att politikerna är inkompetenta men de är också osäkra på hur landet borde styras.

  SvaraRadera
 2. SD kommer skörda hem vinsten...trots LO:s tafatta försök för att "undervisa"/opinionsbilda pöbeln.

  Nazister med egen majoritet i Sveriges lagförande församling, vad kan möjligen gå fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nazister? Med judiska företrädarna Paula Bieler, Kent o Ted Ekeroth m.fl?

   http://lt.se/nyheter/1.810001-sd-har-flest-invandrare-pa-vallistan

   Hur mycket har gått rätt hittills med 7-klövern och regeringen Löfven? Inte mycket va?

   Det som är möjligt i länderna runt omkring oss tycks alltid vara omöjligt i vårt eget. Finland lyckades vrida till Irak-kranen så att det inte tog mer än några dagar innan Irakierna vände och landade i Sverige i stället. I Sverige tar det 18 månader. Jag kan inte hysa annat än förakt för både den förra och den nya regeringen.

   Radera
  2. Och? Femtekolonnare finns i alla läger...
   Fascister, Nazister, Kommunister är olika sidor av samma mynt.

   Vi har de politiker vi förtjänar.

   Radera
  3. Så du kallar judarna och invandrarna i SD för femtekolonnare? Är du en sån där som anser dessa vara "husblattar"? Att de pga av sin härkomst borde hysa andra åsikter?

   Känns ju verkligen fräscht hörru...

   Radera
 3. "Däremot stänger de rödgröna fungerande, säkra och i vissa fall nyrenoverade kärnkraftverk. När det är dags att göra fel, då saknas inte handlingskraft."
  Inte bara detta man har också klubbat igenom höjda elcertifikat a.k.a. höjda elpriser....
  det hänger ihop....
  enligt tesen "En olycka kommer sällan ensam" . . .

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.