2015-11-09

Om inte annat - så för flyktingarnas skull...


Flyktingkris i en av världens med allomfattande välfärdsstater... Det är inte vackert.

Flyktingar inkvarteras under allt mer improviserade former, inte sällan med mordbrännare som stryker runt husknuten. De packas ihop på ett sätt som knappast ger något utrymme för privatliv. Ofta tillsammans med svårt traumatiserade människor.

Sedan blir de kvar där, i limbo, i åratal innan deras ärenden är avgjorda. Få saker är så destruktiva som att hålla människor i långvarig osäkerhet. Speciellt när de inte tillåts påverka sin egen framtid.

Vägen ur denna situation går genom byråkratin inom migrationsverket, arbetsförmedlingen och till slut även kommunernas socialförvaltningar. Vilket skulle kunna få vem som helst att misströsta. Resultatet blir inte sällan att annars driftiga människor skolas in i inlärd hjälplöshet.

Undervisningen i svenska språket lämnar uppenbarligen en hel del att önska, inte minst när människor med vitt skilda förutsättningar sätts att lära sig ett ovanligt krångligt språk i grupp. (Man gjorde ett försök att ta tag i det där, men som situationen är just nu lär man vara tillbaka på ruta ett.)

Den som tar sig igenom allt detta möter sedan en arbetsmarknad som inte har några vettiga former av instegsjobb – och en akut bostadsbrist.

På många sätt är detta ändå säkert bättre än att fly undan bomber och bo i flyktingläger. Men det är inte bra. Kriget hotade många flyktingars fysiska hälsa. Den rådande flyktingsituationen i Sverige lär å andra sidan hota deras psykiska hälsa och krossa deras värdighet.

Flyktingkrisen drabbar med andra ord inte bara svenska skattebetalare. Dagens kaos är uppenbart till skada för de flyktingar som redan har kommit till Sverige.

I kraft av att vilja vara en humanitär stormakt bryter Sverige långsamt ner människor.

Vi kan inte ha det så här. Låt oss ta hand om de flyktingar som redan är här – på ett organiserat och värdigt sätt – innan vi ens överväger att släppa in fler.

Eller också överger vi välfärdsstaten och låter människor lösa saker och ting på egen hand. Då skulle det i vart fall uppstå någon form av spontan ordning och parallellsamhällen – i vilka folk ges möjlighet att påverka och ta ansvar för sin egen situation. Det vore möjligen det bästa. Men det kommer våra politiker aldrig att tillåta. Inte under några som helst omständigheter.

6 kommentarer:

 1. Förvånar mig att det fortfarande finns folk som på allvar tror att de flesta flytt från bomber och krig.. men det är klart.. det är inte lätt att värja sig mot indoktrineringen i svensk media. Tur att det finns utländsk media iaf och andra sidor.

  Extrabladet dk:
  "– Det er desværre korrekt, siger en 25-årig mandlig syrisk flygtning, som Ekstra Bladet mødtes med.
  – Den er helt gal. Vi er kun ti procent syrere. Resten er især folk fra Kosovo og Albanien, som ikke flygter fra krig. Hvorfor skal de så være der? De terroriserer alle med trusler og vold. De slås. Børn græder i døgndrift."
  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/flugt/tyskland-i-panik-optoejer-og-kulde-katastrofe-truer-teltlejre/5784045

  SvaraRadera
 2. Det har inte slagit dig att samhällena dessa människor lämnar bygger på "spontan ordning och paralellsamhällen"?

  SvaraRadera
 3. Våra politiker kanske kommer att tvingas till det... av verkligheten. Redan nu är det många "flyktingar" (företrädesvis ekonomiska invandrare) som inte registrerar sig utan går under jorden. De ser inte att de har någon chans att få uppehållstillstånd utan satsar hellre på att jobba svart och klara sig själva.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att den libertarianska drömmen är, precis som den kommunistiska, en dröm. Verkligheten kommer inte att bli en nattväktarstat med 10-15% skatt för vägar, polis och militär - utan Per Gudmundssons nattvandrarstat - fast med ännu högre skatt och dålig sjukvård, dålig skola, undermålig polis och inget försvar. (Och självklart inga pensioner eller socialförsäkringar.)

  SvaraRadera
 5. Ifall jag var en flykting från Syrien så skulle jag hellre leva i "hjälplöshet" i Sverige, än att riskera bli tvångsrektyterad, bli fullpumpad med droger och sedan bli tvångssoldat i någon av exstremist-rörerlserna därnere.

  Här är en video som visar vad det handlar om, med några läsarkommenterar:

  It's so sad to watch ths video :(

  I am pretty sure, all side have no idea who is who. As long as they are not in the group, they will shoot to kill.

  You will shit your pants if you are in the real fire fight just the real sounds will screw you it is so fucked up. So who created all this wars?

  Syria War Frontline Insane Heavy Firefight
  https://www.youtube.com/watch?v=JxMYeU9G314

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de syrianer som bott i Turkiet 2-3 år, lärt sig rida häst och haft arbete då? Det den svenska debatten saknar en en distinktion mellan riktiga flyktingar och s.k. välfärdsmigranter som söker en högre livsstandard. Många undersökningar visar att ca 70% av migranterna saknar flyktingstatus enligt FNs konventioner på området.

   http://www.bbc.com/news/world-europe-34118978

   "Nour and her mother, Islam, fled Deir al-Zour in Syria three years ago. Her father, who stayed behind, was killed shortly afterwards. She and her mother eventually moved to exile in Turkey.

   For two years in Istanbul, she enjoyed a comfortable life. Nour found work in a hair transplant salon, and later with Turkish state TV. She learnt Turkish, went horse-riding and dyed her hair blonde for the summer.

   But she wanted to start a new life away from the region. She aimed to make it to the Swedish city of Gothenburg where her brother lives with his young family. There, she would apply for political asylum."

   Dessa typer av välfärdsmigranter urholkar förtroendet och legitimiteten för asylrätten så som den ursprungligen var tänkt. Man ska söka asyl i första säkra land. Sverige är inte grannland till vare sig Syrien eller Turkiet senast jag kollade en kartbok...

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.