2016-02-15

Ridån går upp för nästa akt i flyktingdramat


I dag har Visegrad-länderna (Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) haft förmöte inför veckans EU-toppmöte. Deras linje är klar: Inga kvotsystem för flyktingar. Och stängda gränser mot Grekland.

Man får ge dem att de i vart fall ger klara besked – till skillnad från de EU-länder som säger ja till ett kvotsystem, för att sedan ändå inte ta emot några flyktingar att tala om.

I Turkiet tycks överenskommelsen med EU om flyktingläger mot betalning ha kommit av sig. Istället granatbeskjuter Turkiet nu delar av Syrien där kurderna rycker fram. Vilket bara gör allt ännu värre.

Och ryssarna bombar Syriens moderata opposition snarare än IS. Detta är på väg att sätta nya stora flyktingströmmar i rörelse. Flyktingkris kanske inte är Putins primära mål, men förmodligen något han ser som en bonus då det bidrar till att destabilisera Europa.

Det hela kokar ner till att Sverige och Tyskland knappast kommer att få den hjälp från EU i flyktingkrisen som de hoppas på. Som det ser ut just nu verkar det oklart om EU kommer att kunna enas om någon gemensam linje över huvud taget. Vilket är ett problem, eftersom vi sägs ha en gemensam flyktingpolitik.

Samtidigt lär proxy-kriget i Syrien fortsätta under överskådlig tid. Och med stigande vårtemperaturer kommer fler flyktingar snart att sätta sig i rörelse – med Sverige och Tyskland som främsta mål.

Det hela är en till synes olöslig ekvation. Insatserna höjs dag för dag. Drastiska alternativ övervägs.

Nu hade det inte varit så dumt att ha ett militärt försvar. Och en fungerande polis.

5 kommentarer:

 1. Siste fungerande polis i Sverige torde väl ha varit Liljensparre...

  SvaraRadera
 2. En fråga bara:

  Var hittar du "moderat opposition" i Syrien?

  SvaraRadera
 3. Du måste sluta läsa mainstreammedia när det gäller Syrien och annat.. De går ju maktens agenda det måste du väl fatta?
  Det finns inga "moderata rebeller". Herregud.. Det är västs egna påfund på ett gäng tidigare Al-Qaeda folk.. Det är ju dessutom ofta samma person det är frågan om som slåss för de som betalar bäst. Ryssland är där för att stötta Assad... oavsett vilka terrorister som attackerar regimen. Var det några som flydde därfirån innan USA började bomba? Man har hållit på i flera år och bombade inte ens oljekonvojerna... och när man börjar göra det så skickar man ut flygblad innan som varnar chaufförerna. Men man har inga problem med att 100.000-tals barn dog i Irakkriget tex.. Alltså.. du måste väl kunna genomskåda detta? Västs media har ju t.o.m använt bilder som är tagna vid långt tidigare tillfällen i helt andra sammanhang för att påstå att Ryssland bombar civila. Gå inte på propagandan bara för att den kommer från väst. Sätt dig in i grejrna själv istället! Du borde läsa Edward Bernays bok "Propaganda".. eller iaf se dokumentären "The Century of the Self". Finns på youtube.

  Det är ju f.ö. fullständigt uppenbart vilka stater det är som direkt eller indirekt stöttat IS tidigare. Nu håller Ryssland på att decimera dem fullständigt ihop med Assad och då blir det en jävla panik i leden plötsligt för att hitta på nåt som förhindrar detta. USA har ju använt dessa grupper mot Ryssland tidigare.. Har du tex inte sett detta klipp ens? https://www.youtube.com/watch?v=Dqn0bm4E9yw

  Det är ju inte ens rimligt det som media vräker ur sig nu.. det stämmer ju inte ihop nånstans!

  SvaraRadera
 4. Ja hur ska det gå, försvaret är ju upptaget med att sy genusneutrala dräkter och polisen jagar ekonomistudenter i Enskede...

  SvaraRadera
 5. "Nu hade det inte varit så dumt att ha ett militärt försvar. Och en fungerande polis."

  Bristen därpå får väl också räknas till Sveriges pull-faktorer.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.