2016-11-26

Reinfeldt dödade Moderaterna


Jag varnade er för Reinfeldt. Från början.

I boken Reinfeldt ensamvargen skriver Anita Kratz...
"Han blev själv tidigt intresserad av psykologi och har läst ämnet på Stockholms universitet. Han minns att han tyckte att Defense Mechanism Test (DMT) var intressant. Testet visar vilka försvarsmekanismer som väcks och hur de påverkar verklighetsbilden i en stressad situation."
Hm. Det finns något intressant i detta.

Reinfeldt var varken nyliberal eller konservativ. Snarast gav han ett frireligiöst intryck. Fredrik Reinfeldt tror bara på en sak – Fredrik Reinfeldt. Han är en renodlad och irriterande förnumstig maktmänniska.

Tragiken vid striden om MUF, i Lycksele var inte bara att han vann och att den idémässigt stabile och begåvade Ulf Kristersson förlorade. Det verkligt tragiska var alla som drogs med i fallet. Halva ungdomsförbundet blev antingen utkastat eller tackade för sig. Unika talanger gick till näringslivet istället. Några av dem drog igång den svenska PR-boomen. Andra sitter på bra, men mer diskreta kontrakt. Ett fåtal är möjligen kvar i kommunalpolitiken.

Men i allt väsentligt utraderades en halv generation. Varför tror du att det inte fanns några givna efterträdare när Reinfeldt smet ut från scenen på valnatten? Varför tror du att hela dagens moderata garnityr är underårigt? Varför tror du att Moderaterna har en halv-stirrig partisekreterare? Svaret är att Reinfeldt utplånade all opposition i sin generation.

Sedan blev det värre. Reinfeldt blev partiledare och började ändra partiets politik genom dekret (inte sällan i form av artiklar på DN Debatt). Här kommer de nya moderaterna.

I detta sammanhang vill jag särskilt påpeka att Reinfeldt under sin tid som partiledare uttryckligen meddelade att hans parti kastade sitt ideologiska bagage över bord och att han varnade för att ha... visioner. För mig, som är fostrad under Gösta Bohman, knyter sig något inom mig vid tanken.

Jag skall ge Reinfeldt att han kastade Göran Persson ur sadeln. Jag skall även ge honom att hans regering öppnade för privata apotek och sänkte skatten på arbete. Men sedan tog det stopp. Reinfeldt 2 var en totalt vilsen, trött och visionslös regering.

Inne i partiet fyllde nymoderater ut förtroendeposterna. Centralt placerade partitjänstemän rekryterades från andra sektorer och saknade ofta all form av politisk skolning. Sedan var saken biff. De gamla moderaterna var döda och begravda.

För övrigt ödelade Fredrik Reinfeldt under sina år som Moderatledare 30 år av borgerlig opinionsbildning.

Slutligen målade han in hela borgerligheten i ett hörn, genom att vägra inse att man inte samtidigt kan ha öppna gränser och en generell välfärdsstat. Man måste börja med att välja.

Exit Reinfeldt.

Jag kan inte hjälpa att jag fortfarande intresserar mig för Moderaterna och vad som sker i partiet. Men i ett vidare perspektiv är de döda. De tillför inget nytt eller intressant. De saknar principer. De har förlorat greppet om vad som är viktigt. De har förflackats och vulgariserats. De har förlorat sitt sinne för humor. De känner inte ens till att de inte känner till de idéer som borde leda dem mot en ljus morgondag. The Party is over.

Just nu är Moderaernas enda tillgång att de i allmänhetens ögon uppfattas som det ledande borgerliga partiet. Det är allt. Vilket är en vanskligt svag grund att bygga på.

25 kommentarer:

 1. Att Reinfeldt förstörde moderaterna är tråkigt för moderaterna. Kostnaden för det är väldigt begränsad.
  Kostnaden för hans invandringspolitik är avsevärt högre. Han har orsakat irreparabla skador på Sverige.
  Sverige har aldrig haft fler mord än nu. De sexuella övergreppen ökar. I förorterna kastar man sten inte bara på polis utan även brandkår och ambulans.
  Trots detta har han mage att påstå att invandringen skall rädda de svenska pensionerna. Han verkar inte veta att varje invandrare som kommer gröper ur pensionssystemet med 800000 i snitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittepåstatistik

   Radera
  2. Jag skall följa skörbjuggsliberalerna på mig ro.se i stället för offentlig statistik.

   Radera
 2. Neoliberal Agenda26 november, 2016 13:53

  Vad Moderaterna borde ha gjort är att gå högerut. De skulle så klart ha tappat röster och blivit ett 10%-parti, men rösterna skulle inte ha tillfallit S utan C och FP som skulle ha blivit mitten i svensk politik, det som Svensson uppfattar som lagom. Utan en Moderat statsminister skulle sossen också våga rösta borgerligt samtidigt som M hade kunnat driva ideologi, ungefär som V gör på vänsterkanten. Det politiska spektrat hade flyttats åt höger.

  Vänstern styrka är att de har både ideologi- och maktpartier. Miljöpartiet och vänstern driver på åt grönt, feministiskt och socialistiskt håll, medan sossarna är partiet som lägger sig pragmatiskt i mitten så de kan prenumera på makten. Demokratisk socialism, inte gå snabbare fram än vad det finns opinion för. Nu när MP ingår i regeringen så har de pajat stora delar av sitt upplägg.

  Om man ska ge Reinfeldt cred så är det för han gjorde upp med det omöjliga med att vara makt- och idéparti samtidigt. Han valde makten. Det öppnar för andra att axla idérollen.

  SvaraRadera
 3. Tack, HAX, det här var nytt för mig, som under flera decennier fram till valet 2014 var helt ointresserad av det politiska skeendet i Sverige. Jag vill tipsa om en kompletterande tolkning av den tänkbara moderata strategin på den förträffliga bloggen morpheusblogg.se "Kinberg Batra avslutar det Reinfeldt påbörjade (24/11).
  / Sixten Johansson

  SvaraRadera
 4. Problemet var väl att han över allt annat älskade sig själv. Han kunde inte förstå andra människor och deras problem som riktiga, utan agerade som om allt var någon form av uppmärksamhetssökande. Vad gäller invandringen så var målet kanske att avskaffa välfärdsstaten (i nyliberal anda) genom just invandring, inte att hjälpa de som kommer hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore i så fall ett väldigt bakvänt sätt att göra det på.

   Jag tror att det kom till den punkten att det helt enkelt inte fanns någon plan.

   Radera
  2. Jag tycker att tyvärr ser det ut som dom följer en plan, det är inte "välfärds" systemen som avskaffas, utan demokratin. Yttrandefrihet har dom inte mycket för och den ständiga makt konsolideringen oavsett vilket block som officiellt har makten. Reinfeldt lämnade bara över berlinmursbyggandet till andra arbetsskiftets värdegrunds fundamentalister. DÖ är ju övertydligt ett förakt för demokratin, som lever kvar informellt som en zombie. Dan Eliasson ett annat exempel.

   Radera
  3. Det är ett mer intressant spår, ja.

   Radera
 5. Hej.

  En välförtjänt kölhalning, med berömvärd moderat ton i språket. Jag hade gärna sett ordet 'landsförrädare' eller rent av det något mer passande men besmittade 'folkfiende' som träffande, men det är en personlig preferens angående Renfield, jag menar Reinfeldt.

  "Wer Visionen hat, soll zum Arzt gehen."
  Schmidt, Helmut.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Rikard, läser dina kommenrarer både här och där och delar din syn som här är en samsyn över den som sänker Sverige. Vi hade Wennerström som var en spion och förrädare. Nu har jag slopat spion

   Radera
 6. Du har missat det som verkligen dödade Moderaterna. Skrev om detta 2011.
  http://bjarnegrankvist.blogspot.se/2011/12/hagglund-hade-inte-samma.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns med andra inget motstånd mot Reinfeldt när han ingick den migrationspolitiska överenskommelsen med MP.

   Radera
  2. "en hög kommunpolitiker som på största allvar inte förstod varför förmögenhetsskatten var skadlig och borde avskaffas."
   Jag kan inte komma på något tillräckligt kraftfullt att säga!

   Din analys av den kraftigt föryngrade riksdagsgruppen är mycket intressant. Låter lite som New Labour under Blair - alla var trogna den nya ledaren, ingen var trogen väljarna. (Som de nu får erfara när hela Labours väljarkår men knappt någon MP stödjer Corbin.)

   Tomrummet till höger finns kvar.

   Radera
 7. Reinfeldt ledde en sekt som tog över Sverige The Swedish Way.Reinfeldt är Knutby-pastorn som slapp fängelse.Reinfeldt är en Jim Jones som tvingade svenskarna att begå självmord med invandring.
  Det finns inget moderat i en Reinfeldt, bara sekteristisk extremism.

  SvaraRadera
 8. "Jag skall även ge honom att hans regering öppnade för privata apotek och sänkte skatten på arbete"

  Och varför skulle inte skatten vara lika även för pensionärer?

  Hand upp . . .?

  Någon . . ??

  SvaraRadera
 9. Jag finner en frusen klump med mina försök till rekapitulering. En frusen klump i Fredrik Reinfeldts, i övrigt, välfungerande och varma havregrynsgröt. Ett patologiskt, hat mot Jimmie Åkesson och hans SD parti. Av samma sorgliga natur som man kan finna när en hyresrättsinnehavare havererar på tvättstugetiderna i höghuset. Bägge kan rekommenderas att bevista Emotion Anonymus http://emotionsanonymous.org/what-we-offer/translations-of-basic-ea-information/swedish-translation.html för att få hjälp med sina klumpar. För att lyckas med ett tillfrisknande enligt denna 12 stegs modell måste man, enligt 8 steget, ”Göra upp en förteckning över alla de personer vi skadat och var beredda att gottgöra dem alla”. Det verkar övermäktigt i Fredrik Reinfeldts fall. Men en bra början kan vara att dra sig undan de Amerikanska banker och hans förfärliga globilstkompisar till Sorrisar som dragit ner honom i skiten! Tanten på åttan har det nog lättare. Hon kan få sjukbidrag till en lägenhetsmaskin och bjuda in grannarna till kaffekalas. Jag vill önska dom lycka till!

  SvaraRadera
 10. Henrik:
  Mycket bra analys. Partiet har hamnat på "vem bryr sig" som vi sade på min tid. Full fart mot 10-15% i någon generation.

  På en arbetsplats jag hade i utlandet fanns ett rökrum, ventilerat enligt konstens alla regler för stora summor. Chefen sade att även om man plockar bort väggarna runt det rummet och byter heltäckningsmattan, så går det nog att se på luften där att det har varit rökrum - det utrymmet kan vi aldrig använda till något annat.

  Reinfelds rök sitter kvar i partiet.

  SvaraRadera
 11. Vi var många gammelmoderater som skolats i MUF (under Bohman) som bara gav UPP när Reinfeldt kom. Vi kände inte igen vårt parti längre. Personligen tyckte jag att jag inte kunde stå för politiken alls längre och lade ner det och mina politiska uppdrag totalt. Bra analys.

  SvaraRadera
 12. Hej HAX och tack för att du öppnat kommentarfältet igen. Vad som är helt obegripligt är att det inte finns några borgerliga strateger som tittat på alla gamla VALU.

  Bland invandrare som röstar finns det en rejäl majoritet för de röd-gröna, och för invandrare från MENA ligger siffran någonstans kring 80 procent. Reinfeldts vidöppna gränser för MENA-invandrare kommer på sikt att ge Sverige en OÖVERVINNELIG röd väljarkår. Hans politik är rena självmordet för svensk borgerlighet. Att ingen vågade ryta till är obegripligt.

  SvaraRadera
 13. En helt korrekt analys. Det enda som återstår att säga är: Alla med goda hjärnor i behåll, ansök om medlemskap i SD, aktivera er och förändra det inifrån till ett välfungerande socialkonservativt parti med vettiga företrädare. Det är fortfarande litet magert med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även för den som är libertarian torde SD i dagsläget vara det enda rimliga valet.

   Radera
  2. Nej. SD är nästan allt som sossarna är.

   Radera
 14. Stort tack för denna text. Funderar starkt på att lämna Moderaterna och gå in i Borgerlig Framtid istället. Det känns som det enda borgerliga partiet som vågar stå upp för en borgerlig politik.

  SvaraRadera
 15. Nästan så man undrar om inte ledarskribenterna på Smålandsposten läst dina återkommande analyser av Reinfeldt/Moderaterna...
  http://www.smp.se/ledare/intecknad-moderat-framtid/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.