2005-08-28

Just do it!

Hur kan friheten vinna mark i vårt land? Här är en teori:

Viktigare än bildandet av ett, eventuellt, frihetligt parti är opinionsbildningen i samhället i övrigt.

För att lyckas med den saken bör vi börja med att ställa oss frågan: Hur kommer det sig att vänstern dominerar debatten och media i dag?

Jag tror att svaret är oerhört enkelt. Det beror helt enkelt på att vi liberaler inte ger oss in i debatten på ett seriöst sätt; inte skriver och tjatar in de där strålande ariklarna, inte utbildar oss till journalister; inte söker jobb på SR, SVT, UR och TV4; inte skriver lika mycket böcker som vänstern; inte ordnar kulturella happenings och inte gör dokumentärfilmer. Detta för att nu bara ta några exempel.

Vi lämnar helt enkelt fältet fritt för människor som Göran Greider, Johan Ehrenberg, Tiina Rosenberg och Michael Moore.

Det är inte alls så att det inte går att få genomslag för frihetliga debattörer, kulturpersonligheter och mediaprofiler. Problemet är att vi som regel inte ens försöker.

Att det går att lyckas visar till exempel Johan Norberg - som med sitt klara och tydliga budskap, kombinerat med en sympatisk stil, förmodligen når en större publik än resten av den frihetliga svenska rörelsen tillsammans. Det kräver fokus, hårt arbete och hängivenhet - men det är fullt möjligt.

Makt är förmågan att handla. Vi måste inse detta. Det duger inte att bara sitta och diskutera intressanta idéer över en flaska rödvin mitt i natten. Vi måste göra något!

Och så länge vi inte gör något - så länge lämnar vi fältet fritt för Åsa Linderborg, Gudrun Schyman, Pierre Schori, Tove Fraurud, Alexandra Pascalidou, Ali Esbati, Noam Chomsky, Björn Elmbrandt och Mikael Wiehe.

Då kommer nästa fråga: Hur kan vi bygga en plattform för sådant arbete? Hur kan vi ge vårt folk bra och rätt verktyg?

Till att börja med kan vi konstatera att det redan finns en del plattformar. Tankesmedjan Timbro har lyft fram Johan Norberg och hjälper regelbundet fram en del unga, smarta människor som vill lägga fram kvalificerade papper, publicera böcker och göra utredningar. Frihetsfronten är ett nätverk för frihetligt idébyggande, debatt och kampanj. Web-baserade Liberalt Forum samlar mycket av landets frihetliga debatt. Captus har kommit att fungera som något av en frihetlig nyhetsbyrå. De frihetliga bloggarna bidrar till korsbefruktning mellan nätverken och släpper fram nya, friska krafter som har något att komma med. Frihetsarbete förekommer dessutom - om än i varierande grad - i organisationer som FMSF, CUF, LUF och MUF.

Min teori är att det ändå saknas något här - en slags "frihetsverkstad". Något som inte är en tankesmedja, ett kampanjnätverk, ett debattforum eller en organisation - utan snarare en bas för mediaverksamhet.

En frihetlig... "do-tank" som kan hjälpa liberala författare att bli förlagda, eller som kan ge ut aktuella titlar på eget förlag. En skrivarstuga där den som vill författa debattmaterial eller artiklar kan bolla sina idéer med andra och få hjälp att placera sina texter. En mentorversamhet som hjälper frihetsvänner att få in en fot som krönikörer, programmedarbetare, debattörer och skribenter. Ett basläger där man kan få hjälp, utbildning och tekniska resurser...

Det skulle hjälpa de flesta av oss att komma över lathetströskeln.

Det skulle ge oss en chans att driva, formulera och utveckla samhällsdebatten - istället för att, som politiska partier, följa den.

Shall we dance?

12 kommentarer:

  1. Jag kan ju meddela att debatörer på internet var det som fick mig att gå från socialist till liberal, så "revolutionen" har nog redan börjat med internet, självklart behövs det mer arbete men jag tycker helt klart att det redan går åt rätt håll, som tur är så var jag inte med på sjuttio och åttiotalet då det var som värst, nu finns det något sorts ljus i tunneln.

    Debatten på internet är nog viktigare än många tror, jag har personligen övertygat många människor om socialismens faror, bland annat min egen far som har varit socialdemokrat hela livet och jobbat innom facket i 10 år, och detta skulle inte hänt om det inter var för internet, och om jag kunde omvändas så kan alla det för jag var en fullfjädrad socialdemokrat.

    SvaraRadera
  2. Håller med Kalle om att nätet är ruggigt i den här bemärkelsen. HAX gör ju ett bra jobb med den häringa bloggen t.ex. Hur många träffar har du per dag?

    SvaraRadera
  3. Runt 1.500 träffar/dag vardagar.
    Runt 800 träffar/dag på helger.

    Så jag har väl i vart fall fler läsare än den genomsnittlige ledarredaktören på en landsortstidning... ;-)

    SvaraRadera
  4. Jag tror att förklaringen ligger i själva grundmotsättningen mellan individualism och kollektivism.

    Socialister och kollektivister menar att en utvald elit ska diktera vilkoren för hur övriga ska leva. Allting är politik. Självklart är det svårt att vara en driven människa och bekänna sig till en sådan ideologi utan att också känna sig manad att vara en av dem som vet lite bättre och utöva sitt inflytande över andra.

    Liberaler är mer avslappnade när det kommer till maktlystnad och missionerande. En typisk liberal känner inget behov av att pådyvla andra sin övertygelse. Så lite som möjligt ska vara politik. Att var och en ska få leva efter eget huvud är självklart, därför är skärpta liberaler mindre benägna att skriva kampsånger, formulera politiska manifest, driva kampanjer i media, högljutt gå ut och diktera vad som för tillfället är "politiskt korrekt" eller kräva det ena och andra till olika grupper, än vad deras socialistiska motsvarigheter är.
    Det är bra och sunt att man vill låta andra tänka och styra sig själva.

    Jag håller dock med om att de frihetliga krafterna behöver mobilisera. Det stora antalet liberala bloggar som poppat upp ser jag som ett tecken på att fler och fler fritänkare helt enkelt fått nog av den styrande klassens maktfullkomlighet. Politiseringen av vårt samhälle och den enskildes liv har nått absurda nivåer. Internet kan vara en viktig komponent i den nödvändiga motrörelsen mot de totalitära tendenserna.

    SvaraRadera
  5. Jag tror att monodemon är något på spåret, och bloggar är ju betydligt mer individualistiska än partier. Så internet kan absolut vara "vår" informationskanal, fast där förlorar vi också gentemot vänstern eftersom de har en större samlingkraft, t.ex kommunity.yk, socialism.nu osv.

    SvaraRadera
  6. Frihet är något vi alltid skall kämpa för. Fler röster som driver på denna kamp i etern, vare sig det är internet eller vanlig media är bara bra. Och det finns många bra röster på båda sidorna av det politiska spektrumet som jobbar för detta.

    Hatfulla människor som vill diktera för andra hur dom skall tycka och tänka om saker och ting har jag inget till övers för. Och det finns många dåliga röster på båda sidorna av det politiska spektrumet som jobbar för detta.

    Trots att det kommer mycket tugg om från vissa i den sistnämnda gruppen om hur fruktansvärda den andra sidan är så beter båda sig precis likadant.

    Att demonisera de som inte håller med än är båda grupper lika bra på, och allt hatfullt vänster-blogosfären skriver om högern och allt hatfullt höger-blogosfären skriver om vänstern bevisar detta om och om igen.

    SvaraRadera
  7. ...och där kom ett exempel på den andra gruppen ja.

    SvaraRadera
  8. alexander: det finns extrema element på båda sidorna. men visst, .. personer från högerkanten som protesterar för globalisering, fri marknad, osv, finns inte.

    Man använder andra medel för att påtvinga folk sin världsbild (snackar om grupp 2 nu), och det kan sträcka sig från allt till snäll opinionsbildning till att starta krig (mest extrema fall).

    Min poäng är den, och det är en punkt jag är liberatarian på, .. ingen skall någonsin säga till mig vad jag skall tycka och tänka. Det är upp till mig som medborgare i en "fri" värld att lära mig om ämnet och därefter bilda mig en egen åsikt, som jag sen gärna får uttrycka för, men inte påtvinga, andra människor. Dock så finns det gott om folk på båda sidorna som vägrar acceptera en annan världsbild än deras egen. Sen så finns det folk som bara tänker efter partilinjerna, och såna är bara ledsamma tycker jag. Två människor kan inte följa en mall och tycka precis samma om allting, det går bara inte.

    SvaraRadera
  9. Jag gick förbi en "aktivitet" i sommras här i Göteborg. Det var någon organisation för rättvis handel som arrade. De var iofs för en handel på lika villkor, vilket jag också är med på. Men p.g.a. deras rättorik där storföretag som huvudfiende antagaer jag att det inte var frihandel som var deras medel för rättvisa. Hur som helst, så hade de aktiviteter som föll folk i smaken. En liten fotbolls plan, lite uppträdanden. Små diskussionsgrupper med mera.

    Frihetsfronten höll sitt årliga möte långt in i skogen, så man fick vara för sig själv. Det kan iofs vara bra ibland när man vill ha en inre debatt. Men det måste kompletteras med verksamhet som är öppen för alla att skåda och kanske influeras av, samt för några att provoceras av.

    När hålls ett (äkta) frihetligt stormöte, öppet för att och utan besökskostnad? Jag kommer och hjälper också gärna till att arrangera det.

    SvaraRadera
  10. rommedahl

    Frihetsfronten anordnar en gång per månad talarkvällar i Stockholm vilka är kostnadsfria. Läs mer på vår hemsida om det så är du välkommen.

    SvaraRadera
  11. En som slår mig när jag läser kommentarerna här...

    ...det vore nog bra för den liberala rörelsens självkänsla att få till någon slags registrering så man påvisar mängden sympatisörer. Ett parti skulle kunna lösa det men naturligtvis går det att lösa på fler sätt. Jag tror personligen att vi är fler än vi tror även om "vi" är brokig samling.

    Bra skrivit Henrik!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.