2005-10-24

I vinter kan det bli mörkt. Och kallt.

Svenska Kraftnät har skrivit en rapport till regeringen. Den innehåller en hel del anmärkningsvärda saker. Till exempel följande obehagliga konstaterande...

"Effektbalansen i en situation med mycket kallt väder under vintern är emellertid synnerligen beroende av att elsystemets anläggningar kan användas i full omfattning.

I jämförelse med tidigare år är känsligheten större för otillgängligheter och störningar genom att all produktions- och överföringskapacitet måste utnyttjas samtidigt för att klara elleveranserna.

Några ytterligare resurser för att klara förhållanden med ännu kallare väder och därav följande ökad förbrukning eller situationer när viktiga anläggningar är ur funktion finns inte inom landet.

En sådan situation måste hanteras genom begränsningar av elförbrukningen i mer eller mindre tvingande former."

Hoppsan, är ett ord.

Detta kan bli väldigt jobbigt att förklara - för den regering som stängt ner två väl fungerande kärnkraftsreaktorer i förtid...

Hela rapporten finns att hämta hem som PDF på:
www.svk.se/upload/3402/effektrapport_2005_r1.pdf

7 kommentarer:

  1. Och ändå är (mp) inte ens inblandat. Detta är resultatet av en uppgörelse mellan (s), (v) och (c).

    Nu skall man kanske inte vara för elak mot (c) - eftersom den nuvarande ledningen fått ärva denna uppgörelse av tidigare ledarskap.

    I dag skulle (c) knappast gå med på något liknande. Men tyvärr vill de inte heller bryta den liggande uppgörelsen...

    SvaraRadera
  2. Välkommen till min lilla grotta i skogen, här bor jag och odlar ekologiska morötter som jag kan knapra på när jag har blivit arbetslös.

    I framtiden, i miljöpartiets sverige.

    SvaraRadera
  3. Passande att läsa denna artikel i dagens Expressen

    Länk

    "För flera meteorologer från olika institut säger samma sak: Den kommande vintern blir riktigt, riktigt kall."

    Om valdagen legat i januari så!

    SvaraRadera
  4. En annan tanke som kan vara möjlig är att detta bara är elbolagen som trummar för att kunna höja el-priserna till nya rekordnivåer?

    SvaraRadera
  5. e2npau: El-tillgången mäts, liksom förbrukning, exakt. Inte minst detta ger el-pris. Om det en period är brist på el så stiger priset, men el-bolagens vinster på lång sikt blir i stort inte högre för det. Men om så vore, så vore det väl logiskt om el-bolagen _inte_ vill starta Barsebäck och ha en rejäl produktionsnivå, eller?!?

    En effekt av el-brist är att man tvingas slå av elen för delar av landet, som väl också det borde vara bra för el-bolagen, då ju el-bristen ger höga priser! Men varför varnar då just el-bolagen för det och för sossarnas nedläggning av el-produktion?

    Avstängning av el har redan vid något tillfälle gjorts i Sverige. I Kalifornien har man haft enorma problem med avstängningar på grund av el-brist.

    Stängs strömmen av i delar av landet i vinter, så kan det inte göras som ett skådespel för att hålla höga el-priser. Det är lite för mycket öppenhet och kontroll för att så skulle kunna ske.

    Vidare:
    El-bolagen konkurrerar, så de kan
    inte "fuska upp priset" med mer
    än att de BÅDE går i hop i en
    kartell SAMT samtidigt exempelvis
    kalibrerar om de system som
    kontrollerar elförsörjningen --
    mäter denna -- och på det sättet
    skulle försöka lura den rigida
    myndighetskontrollen över el-
    marknaden (vilket i sig ter sig
    osannolikt).

    Du e2npau, jag är som du ser skeptisk till din slutsats! Fundera på mina frågor och hälsa gärna till eventuella mp-vänner. De kan inte ha det lätt!

    SvaraRadera
  6. magnus a:

    Tack för att du tog dig tid och skriva ett så komplett svar.

    Personligen så hoppas jag verkligen att det blir elransonering i vinter, först när lamporna slocknar och elementen slutar fungera kommer medelsvennson att vakna och inse vad mp med vänner håller på att ställa till med.

    SvaraRadera
  7. Inga problem. Ett annorlunda svar hade förresten kunnat vara:

    Jag hoppas på en kall vinter eftersom man som halvgammal då tänker på när man var barn... och om det blir svart och kallt så kanske även helgamla får tänka tillbaka på sin barndom under krigsvintrarna, för att inte tala om dem som förr hade det riktigt hårt ekonomiskt eller rent av satt i fångläger i Sibirien. Tänk vad många gamla minnen MP och samhälls-fuskbyggnadsminister Mona skulle kunna väcka till liv!!!

    Lite studentikost, kanske... En kall vinter dock okej, samt _ett kort_ elavbrott, någon kväll med tända stearinljus! :-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.