2006-03-07

Lär av historien! Men vad?

Just nu markerar vi i de västliga demokratierna mot den fundamentalistiska och militanta islamismen. Det är nog klokt.

Men jag blir samtidigt lite misstänksam...

Det finns många som pekar på historien och säger att något "måste göras" åt "problemet" snarast. En vanlig jämförelse är andra världskriget, där man lät Hitler gå på tills han inte längre gick att stoppa.

Men när jag hör somliga tala om den "muslimska faran" då får jag en känsla av att de snarare hade gett sig på judarna än Hitler - om de haft en möjlighet att lägga sig i på den tiden.

Kampen mot fundamentalistisk islamism har helt enkelt kommit att användas som ursäkt för vanlig, billig, oupplyst och skränig främlingsfientlighet. Detta är dumhet, på gränsen till det absurda.

"Muslim" är inte nödvändigtvis ett ord som beskriver att någon är troende. Istället används ordet till vardags som en lite slarvigt påklistrad etikett på alla som kommer från arabvärlden.

Och man kan faktiskt inte ge människor skulden för vad en tolkning av en viss religion säger - bara för att de råkar vara födda på en viss plats eller i en viss kulturkrets.

Alla människor måste bedömas utifrån sina egna meriter.

Att beskylla alla muslimer för att vara islamister blir för övrigt direkt befängt - eftersom de som mullorna först och främst hotar och förtrycker, det är ju de egna folken i arabvärlden.

Och de "muslimer" som bor här i Europa, de har ofta flytt från förtrycket i religiösa och odemokratiska länder.

Men visst - det finns en liten grupp militanta, fundamentalistiska och dogmatiska islamister här i Eupropa. De anser att frihet och demokrati hotar deras traditionella maktstrukturer. De avskyr vår livsstil, de betraktar oss som mindervärdiga och de skulle vilja kämpa ner oss. Några i denna lilla grupp tar i sin tur till våld. Vilket räcker för att sprida skräck från Madrid och London till vart och varannat svenskt fikabord.

Den lilla gruppen farliga religiösa fanatiker skall naturligtvis hållas under uppsikt, så att den inte ställer till med något. Här krävs vaksamhet, beredskap och handlingskraft.

Men - det är som sagt en liten, liten grupp.

Den som fösöker använda detta lilla fåtals tilltag för att svärta ner hela gruppen "muslimer" - den kan, vad jag förstår, bara ha ett mål... att kasta ut utlänningar.

Låt därför inte kampen mot ett slags mörkermän spela andra mörkermän i händerna!

7 kommentarer:

  1. Viktigt att tänka på är att dom flesta som flytt till väst inte flytt för att regimerna varit islamistiska, utan snarare flytt för att regimerna varit militärdiktaturer som försökt undertrycka alla som vågat utmana makten, inklusive islamisterna.

    Många i den extrema islamistiska rörelsen i London har ju flytt från Egypten, dit dom inte kunnat utvisas pga. att dom riskerade dödsstraff för brott dom begått där som medlemmar av det "muslimska brödraskapet".

    SvaraRadera
  2. Var finns de moderata muslimerna? frågar Redneck.
    Tja, här tillexempel...

    "Bara för att man tar avstånd från halshuggningar och självmordsbombningar som metod, så betyder inte det att man inte är extremist..."

    Nä, just det! Fast de låtsas att vara goda demokrater så vet man nog fan aldrig vad de har för sig i den stora svartskallekonspirationen. Gimme a break?!

    SvaraRadera
  3. Jag skrev om detta, med lite statistiskt underlag i November.

    Faktum är att mer än två tredjedelar av alla muslimer i världen faktiskt bor i väl fungerande demokratier. Där kan nämnas att i ett av de fyra länder där det finns absolut flest mulsimer har man redan haft en kvinnlig president, vilket är mer än man kan säga om de flesta västländer.

    Att dra främlingsfientliga slutsatser om muslimer och islam på basis av problemen i mellanöstern är inte speciellt lyckat, då endast 260 miljoner av världens 1,2 miljarder muslimer bor där, en klar minoritet av världens muslimer (varav en försvinnande liten minoritet av dem i sin tur är extremister).

    SvaraRadera
  4. Utan att ha tänkt igenom alla detaljer ännu... Vi borde starta något slags forum där sekulariserade "muslimer" och svenskar kan diskutera hur man motar religiös fundamentalism i porten.

    SvaraRadera
  5. Vispade eftermiddagstrött, men med ett och annat sinne vid liv, ihop ett svar här.

    SvaraRadera
  6. Helrätt forum-förslag!

    (Såg härom dagen att FOMI har ett forum.)

    SvaraRadera
  7. Kalasbra förslag att debattera islamism med svenska muslimer. Då man man ju fråga om de anser att koranen är en bok med bra idéer att leva efter. Eller om man kan tolka den som en samtidskonstruktion och därmed plocka bort mängder av uppmaningar till ex. mord på juder och andra icke-muslimer samt medeltida kvinnoförtryck. Vad i koranen anser de redo för soptunnan och vad är fortfarande gångbart. Att tänka på är då uppfattningen att koranen är guds ord från början till slut, och själva originalet finns hos Gud. Att börja plocka bort kapitel och verser hos troende muslimer kan bli en mycket intressant uppgift. Ingen vanligt flum om fred och lycka utan konkret om givna formuleringar. T.ex. de som slår fast att kvinnor får agas om de inte lyder, eller bara skall ärva hälften mot män eller bara anses hälften så trovärdiga, eller..... Lycka till!

    HAX - har du verkligen läst koranen och muhammeds sunnasamlingar???

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.