2006-03-22

Svenska skattepengar till imanutbildning?

Vänsterpartiet har länge velat ha en svensk utbildning för muslimska imaner. Ungdomsminister Lena Hallengren, 12 år, anser att en sådan kan bli verklighet snart.

Visst. Det finns utbildningar till astolog, pingspredikant, healingterapist och häxa också. Så var så god.

Men det skall fan ine ske med våra skattepengar!

Läs mer...

4 kommentarer:

  1. Jo. Håller med. Försökte bara jämställamed annat hokus-pokus.

    SvaraRadera
  2. Olika företrädare för islam i Sverige, bland annat imamen Abd al Haqq Kielan(**), har sagt att det är otänkbart med en kritisk analys av koranen i den imam-utbildning som man önskar på högskole-/universitetsnivå! Vidare finns det ju flera olika riktningar inom Islam, vilka inte är kända för att vara toleranta mot varandra. Det är således inte helt enkelt, detta med en imamutbildning. Om mna går med på kraven som finns stoppar man, i dogmatisk "sharia-stil", kritisk textanalys samt ge förmåner till vissa absolutistiska riktningar inom Islam.

    (Har inga bra länk om det här och nu, men det är lätt att googla sig till många små artiklar om detta - i SvD bland flera andra tidningar.)


    Jihad i Malmö skriver här (med länkar) om att den danske imam som hetsade upp arabvärlden om JP-teckningarna står bakom mordhoten mot den muslimske riksdagsledamoten i organisationen Demokratiska Muslimer i Danmark.

    Tony Blairs ord här om att detta är en kamp rörande civilisation snarare än mellan civilisationer är slående!

    Vänsterpartister och halal-hippier i stort bland vänstern och liberaler torde knipa ögonen allt vad de orkar och inte ens bry sig om ovan nämnda reella problem med en imamutbildning, just såsom de aldrig varit i närheten av att se en kamp mellan frihet och demokrati å ena sida och totalitarism å den andra. Notoriska röda blindstyren som tidigara omfamnade kommuinismen; vad kan man vänta sig?!? Läskigt att de har platser i riksdagen och en tredjedel av journalistkåren (V+MP 47 procent inom SVT/SR och i högre utsträckning inom samhälle).

    -
    (**) Haqq Kielan, som ville stoppa läroboken i Varberg och även alla andra avbildningar av både profeten Muhammed och dito Jesus.

    --
    Magnus

    SvaraRadera
  3. C.L.K Aqurette och andra:

    Mitt förra inlägg om svårigheterna med en imamutbildning anser jag innebär att ni har en alltför blåögd bild på möjligheterna att anordna undervisning för en totalitaristisk politisk religion (skiljer inte på religion och stat för fem öre, och staten är underordnad en oerhört repressiv religion/religionstolkning).

    Vill bara komplettera med något aningen substansiellt.

    Här i en faktaruta i DN om att Abd al Haqq Kielan arbetar för att starta en imamutbildning i Sverige, och (efter 10 sekunder googling) här på bloggen Vänstra Stranden om hur denne bloggare "hoppade till när jag läste att Mahmoud Aldebe, ordförande i Sveriges Muslimska Förbund, och Abd al Haqq Kielan, sekreterare för Islamiska Akademin, båda menar att en sådan utbildning aldrig får innebära kritik av Koranen."

    SvaraRadera
  4. Jag skrev ett blogginlägg om bland annat era kommentarer här samt med en citat och länk till en bra kommentar (av Magnus Zetterholm, fil dr i Lund på SvD Kultur den 6:e mars).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.