2006-03-06

Vilka svenskar skulle skriva på?

Sofia Nerbrand, redaktör för tidskriften Neo, skriver i dag på SvD Brännpunkt om det manifest mot den nya tidens totalitära krafter som författats av Salman Rushide och elva andra intellektuella muslimer.

Hon skriver "undertecknarna borde inte stå ensama, utan få ett oreserverat och uttalat stöd av alla demokrater, så väl muslimer som icke-muslimer".

Helt rätt. Borde inte Neo publicera manifestet - och inbjuda svenska intellektuella och debattörer att skriva under? Det skulle bli intressant att se vilka som tackar ja och vilka som säger nej...

Nerbrands Brännpunktare

Manifestet kan läsas hos bl.a. Spookhead

1 kommentar:

  1. Beklagar en väl "utrymmestagande" kommentar:


    I mina tre sista bloggposter refererar jag till ett helt annat upprop av kanadensiska muslimer, som jag hittills på svenska bloggar bara sett refererats av (sökning med technocrati i helgen) Jihad i Malmö samt en blog som har texten översatt till danska här. (Nydahl har ev. en svensk översättning nånstans men engelska originalet kanske lättare än danska versionen att läsa.)

    "Muslim Canadian Congress" presenterar sig på hemsidan som en gräsrotsorganisation som inte representeras av någon annan existerande organisation, och de anklagar i uppropet medier i väst för medlöperi med extremister när de inte publicerar karikatyrerna. Men de uttalar även kritik emot den politiska vänstern för att i synnerhet gå extremisternas ärenden. Enligt hemsidan vill de helt skilja religionen från staten och att mänskliga rättigheter ska accepteras fullt ut och en del annat sunt.

    I övrigt har jag inte koll på organisationens inflytande, men kanske har sekulariserade debattörer som t ex Irshad Manji haft positivt inflytande i Kanada och på att folk tar denna ställning? Trevligt i alla fall att både manifest och detta upprop innebär att det kanske inte ser alldeles hopplöst ut (det hopplösa är ju enligt Muslim Canadian Congress ickemuslimer i väst som låter sig skrämmas av extremister!). Islam har ju tyvärr, troligen som reaktion på modernismen, på olika håll radikaliserats under de senaste decennierna. En clash mellan religion och det sekulära snarare än en civilisations-clash har någon sagt, vilket låter rimligt.


    Slutligen Neo, Visst borde manifestet publiceras överallt -- Neo kan kanske, om inte annat, utmana andra tidskrifter hur långt vänster ut som helst genom en publicering av manifestet (om inte andra hinner före). Det är ju inte en höger-vänster-fråga (även om vänster slirar i trovärdighet i dessa frågor, vilket ju ovan nämnda kanadensiska upprop nämnde). En slags publicist-budkavel? (F ö finns inte Neo på Göteborgs stadsbiliotek… Jag skickar intresseanmälan för beställning så gott jag kan. ;-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.