2006-04-11

Världsrekord i ledande frågor

Kolla in "Systembolagets lilla monopolanalys".

Och inte fan ringde Anitra...

Länk...

8 kommentarer:

  1. De måste nog, så fallfärdigt som monopolet redan är, ha en -- ehum -- objektiv undersökning till stöd nästa gång EU:s sledgehammer svingas mot Systembolaget.

    Systembolaget torde vara en otroligt udda, rent exotisk företeelse i världen! Och att presidentfrun är VD ökar nog den exotiska bananrepublik-känslan med en faktor ....40, 50 nånting ;-)

    Annonsen. Vilken höjdare!

    (Sverige känns så himla "Knutby".)

    SvaraRadera
  2. Sjukt ledande frågor.

    Man undrar också vilka de vänder sig till. De som får handla på Systembolaget är 20 år. Men den där enkäten såg snarare ut att vända sig till 10-åringar.

    Sedan. Bakgrundspropagandan till fråga 2: "En av idéerna med att ha ett alkoholmonopol är att man kan sälja alkohol lite återhållsamt så att folk inte köper mer än de hade tänkt".

    Snacka om att totalt omyndigförklara sina kunder.

    Bakgrundspropagandan till fråga 3: "En annan konsekvens av att sälja alkohol utan vinstintresse är att man kan ha ett stort utbud av exempelvis vin i olika prisklasser."

    Jaha. Så detta skulle alltså vara omöjligt med "vinstintresse"?

    SvaraRadera
  3. Ingen som har Anitras direktnummer så vi kan ha lite roligt?

    Annars måste jag säga att det var den värsta propaganda jag hört.

    "Du tycker det är viktigt med ålderskontroll vid inköp av alkohol. /../ Eftersom vi gör stickprover så kan i inte garantera att ålderskontrollen kommer skötas lika bra som idag ifall alkohol kan köpas i livsmedelsbutikerna."

    Här pratar vi luftargument. Undrar vad Handels säger om en liknande smutskastning av sina medlemmar?

    SvaraRadera
  4. (Sverige känns så himla "Knutby".)
    Skojar du? Pratar man om några idéer som inte fullt ut kramar välfärdsstaten i Sverige tittar folk på en som om man vore ett UFO, även om man tonar ned sig åtskilliga grader.

    Pratar man däremot i Storbritannien om hur Sverige fungerar, med bidrag, skatter osv så tittar folk på en som ett UFO: "men varför skulle någon jobba om man betalar mer än 50% i skatt och kan leva på bidrag? Är det helt sant? Det låter bisarrt".

    SvaraRadera
  5. Tino:

    Äh, problemet med legitimationskontroll sköter staten enkelt om de vill:

    Krav på att butiksförsäljaren måste kontrollera ID om det inte framgår att personen i fråga har gråa hår och käpp. (om det ibland känns på Systemet idag).

    Och det viktigaste: Sätt noll-tolerans på felsteg. Gör upprepade stickkontroller.

    Det fungerar ju på krogen idag, så varför skulle det inte fungera i en butik, där klientelet inte ens är fulla?

    SvaraRadera
  6. "En av idéerna med att ha ett alkoholmonopol är att man kan sälja alkohol lite återhållsamt så att folk inte köper mer än de hade tänkt".

    Hm... är det någon som har varit med om att detta faktiskt har inträffat på systembolaget någon gång? Jag har handlat där i drygt 20 års tid och jag har aldrig någonsin sett en sådan situation IRL.
    Någon annan?

    SvaraRadera
  7. Det enda som gör att folk eventuellt köper mindre än de tänkt sig på Bolaget är att det inte går att köpa inplastade flak. Man måste bära ölburkarna en och en, ska man köpa 24 burkar så får man bära typ 6 kassar.

    SvaraRadera
  8. I agree with you Magnus. Read this blog entry for more of my analysis of Systembolaget's analysis.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.