2006-06-08

EU:s nya skyddstullar - hela listan

Som jag tidigare skrivit om riskerar möbler och hushållsporslin att drabbas av EU:s skyddstullar.

Här är resten av listan.

Vad gäller alla nedanstående produkter, så förbereder EU att införa skyddstullar någon gång under året. Olika produkter kan ha hunnit olika långt i processen...

CD-skivor
DVD-skivor
Kylfrysar
Plastsäckar/plastkassar
Skyddsskor
Läderskor
Frysta jordgubbar
Strykbrädor
Konserverad majs

Samt eventuellt...
Jeans
Matbestick

Plus möbler och hushållsporslin, som sagt.

Det började med att sko- och tröjfabrikanterna i EU (uppbackade av facket) lyckades tjata till sig protektionism och skyddstullar. Det öppnade dammluckorna. Nu är det som synes rena huggsexan.

Och notan - den får vi konsumenter betala genom att de ovanstående produkterna blir betydligt dyrare i butikerna.

Man blir så matt...

7 kommentarer:

  1. Tur att huvudvärkstabletter inte finns på listan. För det behöver jag när jag ser listan.

    SvaraRadera
  2. Hax, du som håller bra koll på vad de gör, kan du inte försöka berätta vilka EU-partier som arbetar *emot* dumheterna? Så att man får lite hjälp med att rösta i EU-valet? Det här är inte direkt något som man hittar info om i Svensk media...

    SvaraRadera
  3. Ingen enskild partigrup gör som helhet motstånd.

    En del människor inom EPP (speciellt svenska moderater och brittiska tories) gör motstånd.

    Det enda som kan stoppa dessa skyddstullar är yttre tryck - det vill säga en opininsstorm.

    SvaraRadera
  4. sko och tröjfabrikanter, kan man sammanfatta det som skojfabrikanter?

    SvaraRadera
  5. Inte nog med att vi får betala högre priser för produkterna. Vi får även njuta av lägre tillväxt både här i Europa och i de länder som vi inte längre importerar från.

    Tack EU för att vi slipper bli rika!

    SvaraRadera
  6. Liberala Partiet är konsekvent emot protektionism.
    Och nej, de sitter inte i Riksdagen eller EU-parlamentet ännu, men att diskvalificera dem av den anledningen är ett säkert sätt att uppnå status quo.

    SvaraRadera
  7. När Fredrik Reinfeldt säger att om det står 'Made in China' på julklapparna så har man inte gjort mycket för den svenska arbetsmarknaden så tänker han uppenbarligen inte på exporten TILL Kina av Volvo, Scania, Skanska, Ericsson, ABB och så vidare... och så vidare...

    Frågan här är ju med vad kineserna ska betala dessa produkter om de inte får sälja någonting TILL Sverige???

    I botten handlar det ju ENBART om byteshandel. Denna tar OMVÄGEN om pengar. Så det handlar om att byta till sig så mycket som möjligt för så lite som möjligt. Sättet att göra detta när den andra parten inte är korkad - och DET ÄR INTE KINESERNA - är att byta lågförädlat, med låg komplexitet mot någonting högteknologist från vår sida.

    Fredrik Reinfeldt har då uppenbarligen inte förstått någonting. OM det står 'Made in China' på våra julklappar så gynnar vi vår egen export!

    Skulle EU och därmed vi av protektionistiska skäl drastiskt minska eller till och med stänga vår handel eller import så tvingas kineserna att själva börja tillverka de högteknologiska produkter som de annars skulle ha köpt från oss. Vi å andra sidan får börja tillverka de 'lågteknologiska' produkter med lågt förädlingsvärde som vi annars skulle ha köpt från Kina.

    Frågan är om vi vill ha en sådan utveckling.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.