2006-06-09

Reaktionsdrift

Politiken är reaktionsdriven. Fildelningsdebatten har seglat upp som en viktig politisk fråga, i vart fall i media.

Så nu försöker politikerna vända ut och in på sig själva för att vinna opinionen i denna fråga. Speciellt angeläget är detta eftersom gruppen "fildelare" kan antas innehålla många medborgare som i vanliga fall inte går och röstar.

De allvarliga aspekterna – som den bristande rättssäkerheten vid det senaste pirattillslaget – diskuteras dock inte.

Istället handlar det uteslutande om publikfrieri.

Det är därför justitieminister Thomas Bodström (s) i dag går ut och talar om en "bredbandsavgift" som skulle göra det fritt fram att tanka ner vad man vill från nätet.

Men, lita på att detta är ett förslag som kommer att läggas på hyllan – direkt efter valet. Här finns nämligen en hel del problematiska frågeställningar...

Förslaget kommer att slå ihjäl all verksamhet som trots allt lyckas sälja film, programvara och musik på internet. Och det kommer att slå ihjäl hela DVD-branschen.

En bredbandsavgift ger inget svar på frågan om vad som skall hända med material som upphovsmännen ändå inte vill ha spritt vind för våg.

Avgiften måste vara riktigt hög för att täcka ersättning till alla programvaruutvecklare, filmare och artister (med flera) vars alster fritt och lagligt kommer att få kopieras. Vilket kommer att leda till att en del människor inte kommer att ha råd med bredband.

För att kunna ersätta upphovsmännen i proportion till hur mycket deras alster tankas ner, måste all internettrafik övervakas hela tiden.

Även de som inte fildelar, och inte vill fildela själva, kommer att "kollektivanslutas" till ett system där de tvingas vara med och betala för andras konsumtion av nöjen!

I en gränslös värld är det omöjligt att ha sådana här regler bara för Sverige.

Och så vidare, och så vidare...

Jag tror att politikerna just nu talar snabbare än de tänker.

5 kommentarer:

  1. Politiker talar alltid snabbare än de tänker. De drivs av ett inbillat behov av att det ska se ut som om de hela tiden "gör något åt något", trots att inaktivitet vore att föredra..

    Vidare kan man anta att en fildelningsavgift/skatt uteslutande kommer att gå till redan stora och etablerade media- och mjukvaruföretag för att subventionera deras trasiga affärsmodeller.
    Små företag, entreprenörer och innovatörer kommer däremot oresonligt att slås ut..

    SvaraRadera
  2. Film- och musikbranschen har ju bitit sig själva i svansen genom att kräva skatt på lagringsmedia. På så sätt har man indirekt sagt OK till fildelning.
    Dessutom retar det mig att jag skulle betala copyright för att ladda ned musik jag redan har men i annat format. T ex har jag köpt Frank Zappas musik både på vinyl och CD. Om jag vill ha hans musik på datorn kan jag förvisso bränna ned mina CD själv men av bekvämlighetsskäl laddar jag hellre ned.

    Men visst, i detta fall handlar det om ren och skär populism där politikerna låter opinionsstormarna driva dem framför sig. Jag ogillar förvisso Johan Persson men han vågar åtminstone stå upp för en obekväm åsikt.

    SvaraRadera
  3. Bredbandsskatt kommer inte att döda någon eftersom allt material redan delas fritt på internet idag. Och DVD-försäljningen går rekordbra.

    SvaraRadera
  4. Att allt detta främst är valfläskande är det väl inget tvivel om, reflekterar väl det svenska politiska klimatet om inte annat -- medborgarnas välbefinnande bryr man sig mindre om; här handlar det om att göra vad som helst för att vinna deras gunst och således få exploatera dem i fyra nya år.

    SvaraRadera
  5. Jag tror det är mer än valfläsk att sossarna vill införa en bredbandsavgift, precis som kassettavgiften.

    Fildelning kommer fortfarande vara förbjudet, men dom mediebolag som ingår i rätt organisation kommer få pengar från alla som har bredband, eftersom alla dessa antas fildela.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.