2006-07-06

Rättvis handel

Jag har just uppsnappat den svenske moderaten Christofer Fjellners anförande om så kallad rättvis handel i EU-Parlamentet i dag.

Tämligen utmärkt, tycker jag. Tydligen blev rätt så många rätt så sura. Han trampade uppenbarligen på många ömma tår... ;-)

Nedan anförandet i sin helhet.
Jag är för rättvis handel och för mig är det fri handel. En handel utan tullar och kvoter, handel i en miljö där fri företagsamhet och äganderätt respekteras. Denna rapport har ett helt annat perspektiv. I vissa stycken verkar den sträva efter raka motsatsen.

I rapporten blandas två olika sorters rättvis handel. När företag och organisationer själva definierar vad de tycker är rättvist och sedan erbjuder konsumenterna produkter som tillverkats enligt dessa kriterier. Det ger konsumentmakt och är något bra.

Det andra är när politiker går emellan i en frivillig affärsrelation och slår fast vilka villkor och priser som är att betrakta som rättvisa, för att sedan kalla detta för rättvis handel. Det ger socialism och är något riktigt riktigt dåligt.

Rapporten föreslår att ge företagens rättvisemärkning en egen rättslig grund i EU, och vill sätta politiska mål och kriterier. Det är att förvandla viktig konsumentmakt till socialistisk planekonomi. Det förvånar mig att så många av kammarens ledamöter förefallet tycka att detta är något önskvärt.

Trots att Rättvisemärkning är ett uttryck för konsumentmakt vill jag avslutningsvis uppmana er alla, politiker och medborgare, att vara kritiska konsumenter – särskilt i relation till de varor som är Rättisemärkta. Allt för ofta ger de mer pengar och inflytande till organisationer som styrs av vänsterideal och frihandelmotstånd än de ger till de riktigt fattiga i de mest underutvecklade länder. Tropicanas eller Doles Apelsinjuice gör troligtvis mer för att bidrar till utveckling och fattigdomsbekämpning än Oxfams.

Och just Europaparlamentets huvudlösa omfamnande av Oxfam är ett ypperligt exempel på hur galet det bli när vi okritiskt omfamnar Rättvisemärkta produkter. Apelsinjuicen från Oxfam som säljs här i huset kommer till exempel från Kuba. Till dess någon förklarat för mig hur det kan kallas för rättvis handel när jag köper statlig juice och mina pengar går till en kommunistdiktatur så kräver jag att parlamentet tar bort alla Oxfams produkter.

2 kommentarer:

  1. Vill bara tipsa om en film som heter "children of the secret state", det har inget att göra med topic egentligen, filmen handlar om barn i Nord Korea, den är filmad med hemliga kameror där filmen sedan smugglats ut.

    http://video.google.com/videoplay?docid=-6951629397402742053

    http://www.hardcashproductions.com/recent02.html

    SvaraRadera
  2. Det slår mig att man kanske kan se något positivt i detta trots allt. En vänster som är för rättvis handel är ju ändå ett par snäpp bättre än den vänster som är emot all handel whatsoever.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.