2006-09-21

Nyval!

Det här är väl inte populärt, men...

Folkomröstningen om trängselskatt i Stockholm är en soppa.

Stockholmarna, som måste leva med trafiken röstade ja. Kranskommunerna, vars medborgare drabbas av vägtullarna, och som är i majoritet, röstade nej. Dessutom var frågan ställd på olika sätt i olika kommuner.

Samtidigt drunknade folkomröstningen i det stora Maktskiftesvalet. Fakta som att trängselskatten gick med nettoförlust kom över huvud taget aldrig fram i debatten. Folkomröstningen blev helt enkelt aldrig seriös.

Jag tror att det bara finns en lösning: Rösta igen!

Ställ samma fråga i alla kommuner – och låt alla kommuner i Stockholms län som anser sig vara berörda vara med.

Det är nog den enda vägen ur denna soppa...

6 kommentarer:

  1. Håller med. Ser man till politikeranseendet så är det "räddas det som räddas kan" som gäller och för att lyckas med det gäller det att få demokratisk legitimitet bakom beslutet.

    SvaraRadera
  2. Om de nu skall ha skatt så låt en del av varje passage gå till bilens ägares hemkommun.

    SvaraRadera
  3. Vet inte om nyval hjälper. Frågan kvarstår om det är stadens eller länets väljare som ska ges möjlighet att rösta. Och svaret är på intet sätt givet. Om staden, varför ska Brommaborna tycka till men inte Solnaborna? Om länet, vad har egentligen Södertälje- och Norrtäljeborna med trängselskatterna att göra som inte lika gärna kan sägas om t ex Uppsala.

    Skrev mer i ämnet här.

    SvaraRadera
  4. Dessutom är ju skattenivån intressant. Många kan nog tänka sig att rösta ja till några tior per dag men skulle rösta nej om de visste att det snart blir hundralappar per dag. Så det måste ju finnas en uttalad garanti för maxbelopp.
    Alternativt att man röstar om att minska trafiken med X% (eller X st fordon/dygn)oavsett kostnad.

    Vi kan iofs lösa det här enkelt. Inför trängselskatten nu. Då sviker man inga vallöften. Sätt 1 kr som det högsta årliga belopp en person kan få betala i trängselskatt. Då tystnar ju säkert många av de som är emot skatten. Och alla är lika missnöjda.

    SvaraRadera
  5. Kan inte var bilist själv avgöra om han eller hon ska betala trängselskatt? Det tycker i alla fall jag skulle vara det bästa sättet att verkligen låta folket bestämma.

    SvaraRadera
  6. Hax:
    Jo - tyvärr verkar det vara så att detta behövs. I den soppa som det blivit.

    Simon:
    Helt rätt. Man måste ha ett tydligt förslag att rösta om.

    Å andra sidan... vi pratar om ett avgiftsystem som kanske max kommer att dra i ca 1 miljard per år. Dvs peanuts i den offentliga sektorn.
    Varför skall man folkomrösta om detta futtiga system och svälja alla andra kameler?
    Var är i så fall den pampiga folkomröstningen om parkeringavgifter - som i så fall givetvis måste beröra alla kranskommuner också?

    Det är ett gigantist nederlag för svensk politik, OCH för alla aggressiva tyckare att detta är en stor fråga. Finns det inget viktigare att göra?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.