2006-09-05

Varför låta regeringen komma undan?

En del historier har inget slut – utan glider bara ut i glömska trots att allt fortfarande är för jävligt.

En sådan historia är den så kallade Egypten-affären. En kort resumé...

Två asylsökande egyptier utvisades i expressfart ur Sverige, efter regeringens och säkerhetspolisens ingripande. De gavs inte ens möjlighet att kontakta sina advokater. På Bromma lämnades de över till CIA, som under förnedrande och dramatiska former flög dem till Egypten. Där fängslades de och utsattes för tortyr. På detta följde en "rättslig prövning" som av opartiska bedömare beskrivs som rena skenrättegångar. Den ene egyptiern visade sig, faktiskt, inte vara skyldig till något alls – utan försattes på fri fot i Egypten, under ständig övervakning av regimen. Den andre dömdes till ett långt fängelsestraff – enbart för att han har tillhört en oppositionell politisk grupp. (Vilket för övrigt var skälet till att han sökte asyl i Sverige i ruta ett.) Några terroristkopplingar har aldrig kunnat beläggas. Den svenska regeringen har aldrig lyckats förklara eller rättfärdiga sitt handlande. Allt man gör är att dumdrygt tiga och lämna de två männen till sitt öde.

Denna fråga är ett lika öppet sår i dag som när den väckte stor uppmärksamhet i media för ett par år sedan.

Frågan är om man skall låta regeringen vinna och komma undan med sådant här – bara för att media kroknar inför socialdemokraternas duckande och undanflykter?

Varför har SR Ekot, TV4 och alla andra som drev frågan släppt greppet? En skandal och ett övergrepp blir inte mindre bara för att Persson och Bodström vägrar att svara på frågor!

Mittåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.