2006-10-27

Att jaga sin egen svans

I en SR Ekot-notis berättas om den fransk-schweizisk-egyptiske filosofen Tariq Ramadan.

Han säger bland annat "Studerar man profilerna på de som utförde attentaten i London, ser man att det inte handlar om några marginaliserade personer utan om välutbildade, unga män, som är väl integrerade. De praktiserade knappt islam tidigare, eller så var de konvertiter."

Han menar vidare att den farliga gruppen terrorister i Europa är mycket liten och att man hittar den på oväntade platser.

Även om Ramadan kan ha sin egen agenda, så är detta värt att fundera över. De farliga terroristerna finns i de flesta fall inte där hemliga polisen spanar efter dem. Och att hitta dem med teknisk övervakning kräver analys av gigantiska informationsmängder som måste samlas in från i princip hela befolkningen.

Mycket talar för att det enda någorlunda effektiva sättet att skydda sig mot terrorister är gammalt hederligt underrättelsearbete. Och det är något vi i västvärlden just nu håller på att montera ner – till förmån för ett Storebrorssamhälle som muddrar allt och alla.

Vettigt underrättelsearbete är mycket jobb, det kräver kompetens och stringens. Och som nätan allt annat i vårt samhälle som kräver hårt arbete, kompetens och stringens – så skrotar vi det på grund av lättja, när vi tror att det finns enklare vägar (teknisk massövervakning med automatiserad analys) att gå.

Detta bådar illa. Lägg därtill att en del av våra friheter, som islamistiska fundamentalister och terrorister hatar, monteras ner av våra egna politiker och myndigheter – i namn av kamp mot just terrorismen...

Västvärldens problem är att vi förmodligen gör delvis fel saker för att spåra och stoppa terrorister – och att vi allt som oftast går fundamentalisternas "ideologiska" ärenden.

Så blir det när stressade politiker försöker ge enkla svar – samtidigt som Storebrors teknokrater ser en möjlighet att flytta fram sina positioner.

Detta på bekostnad av vanligt folks säkerhet, integritet, fri- och rättigheter.

Ekots notis....

5 kommentarer:

  1. "Mycket talar för att det enda någorlunda effektiva sättet att skydda sig mot terrorister är gammalt hederligt underrättelsearbete."

    Och vad menar du med "gammalt hederligt underrättelsearbete"?

    SvaraRadera
  2. "Och som nätan allt annat i vårt samhälle som kräver hårt arbete, kompetens och stringens – så skrotar vi det på grund av lättja"

    Respekt! Sånt här är kul att läsa.

    Kontroll av elektronisk kommunikation, där man t ex kartlagt folks kontakter, har det ine gett resultat ibland? Tror det hjälpt att stoppa några attentatsmän.

    Apropå Berlinoperan eller vår JK:
    När en fundamentalist och islamist blivit kvitt nån frihet innan denne ens börjat gnälla så tackar den inte genom att sluta gnälla, utan den ser bara att vi är osäkra på vår frihet -- och det kanske vi är om vi beter oss så?

    Vi skulle behöva skratta fryndigt åt de våldshetsande, skämta lite vänligt med dem erbjudandes vår frihet och inte ge efter en nanometer, typ.

    Och kanske inte bara vara dystoper.

    SvaraRadera
  3. Från SR:
    "– Ja, dessa terrorister är socialt välanpassade, men psykologiskt helt avvikande, säger Tariq Ramadan och menar att även de flesta muslimer blir skrämda av dem."

    Eh, ja, varför skulle muslimer inte bli skrämda av terrorister? Och vilka är det som inte skrämda? Kanske skulle vi rekrytera de sistnämnda till den alltmer kissnödiga svenska polisen?

    SvaraRadera
  4. Jag håller med om inlägget, men det finns en till metod att besegra mordiska ideologier som du glömde nämna, och det är att med militärt våld utplåna alla de institutioner och människor som predikar dem.

    SvaraRadera
  5. Apropå min fundering att vi bör vägra ta våldsislamister på det allvar som kan tolkas som att vi tar hänsyn till dem/deras idéer:

    Pamela på Atlas Shruggs tipsade här om en ny CD "Thank Allah I'm a Jihad Boy", bl a med Lennons "Imagine" och texten "Imagine there's no Christians/ It's easy if you try/ No Pope or George Bush/ Infidels will die/ Imagine all the Muslims/ Ruling all the world".


    (Helt okej att driva med alla företeelser i samhället. Och de som oroar sig att våldet blir större om man skämtar om det, så att man inte bör tillåtas att göra sig rolig över våldsbrukarna, de går enbart våldsbrukarnas ärende eftersom stoppande av åsikter är våldets första viktiga mål och eftersom att sådana segrar som att vi är tysta är våldsbrukarnas näring/energikälla.

    BTW, talade jag med lärarstudenter om det fundamentalistiska islam som dödar homosexuella och våldtagna, och de tyckte inte att det var värre än att folk hade tro på en Gud, t ex kristna. Tron hos varje kristen var lika fel som det nämnda dödandet. Skämta mera om lärare!!!!!!!!!!)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.