2006-10-03

OK, kärringen är tokig!

Jag bloggade i fredags om den liberala belgiska EU-parlamentarikern Frederique Ries – och hennes förslag om åtgärder mot fetma i unionen.

Nu har jag läst hennes förslag till betänkande. Hon är tokig! Hon menar att EU till exempel skall styra och ställa över vad vi stoppar i oss, hur mycket vi rör oss och att detta skall ske med politiska verktyg (läs tvång) och på skattebetalarnas bekostnad.

Några uttrag ur betänkandet. Mina fetningar.

"Europaparlamentet gläder sig åt kommissionens åtagande till förmån för en sund kost och motion. Parlamentet kräver att kampen mot fetma från och med nu skall betraktas som en politisk prioritering i alla EU:s huvudstäder."

"Europaparlamentet anser att förverkligandet av ett "gentleman’s agreement" mellan kommissionen och den europeiska medieindustrin är nödvändigt. Överenskommelsen skulle innebära en skyldighet att förse alla produktioner som riktar sig till barn inom olikamedier – TV, film, Internet och videospel – med lekfulla formuleringar om hälsa i syfte att göra europeiska ungdomar medvetna om vikten av att motionera och att äta frukt och grönsaker för att hålla sig vid god hälsa."

"Europaparlamentet anser att det är avgörande att främjandet av en sund kost och motion blir en politisk prioritering, inte bara för GD Hälsa och konsumentskydd utan också för kommissionens generaldirektorat för jordbruk, transport, sysselsättning, forskning, utbildning och idrott, som genomför gemenskapspolitik eller program som har en påverkan på kostvanorna."

"Europaparlamentet förespråkar att strukturfonderna skall användas för infrastrukturinvesteringar i socioekonomiskt missgynnade områden för att underlätta motion och säker transport, såsom cykelbanor, och uppmuntrar till lek utomhus i en trygg miljö. Parlamentet uppmanar samtidigt medlemsstaterna att investera i dessa mål."

"Europaparlamentet kräver att kommissionen tillsammans med de behöriga ministerierna i medlemsstaterna eller i regionerna skall delta i programmen "skolidrott" i "testskolor" och i början av skolåret erbjuda eleverna i de utvalda skolorna en sportbag märkt med EU-logotypen och fylld med den nödvändiga utrustningen (skor, shorts, T-shirt)."

"Europaparlamentet anser att det är viktigt att integrera dimensionen "motion och idrott" i EU:s regionalpolitik, i synnerhet i form av en förbättring av kvaliteten på och tillgängligheten till idrottsinfrastruktur."

"Europaparlamentet är starkt oroat över det minskade intaget av frukt och grönsaker i EU som i första hand drabbar de europeiska hushåll som befinner sig i en osäker situation på grund av priserna på dessa varor och otillräcklig information om deras verkliga nytta i kosthållet."

Pekpinnar! Tvång! Propaganda! Politisk klåfingrighet! Big Brother-fasoner! Slöseri med skattepengar! Självgodhet! Hybris! Förmynderi! Aaaaaghhh..!

6 kommentarer:

  1. Herregud! Jag har på skoj flera gånger sagt "Det kommer inte dröja länge innan det kommer lagar om att man måste motionera!", där själva skämtet är att det är så otroligt tokigt att det aldrig skulle hända. Tji fick jag, nu börjar de fan i mig med det. Urk!

    SvaraRadera
  2. När jag såg rubriken trodde jag att det skulle handla om Marita Ulvskog, men det här var ju rätt knäppt det med.

    SvaraRadera
  3. obesity is the number one cause of death in europe!!!

    I don´t care if the entire European population dies of obesity. You still have no business stealing my money to pay for propaganda and forced exercise.

    SvaraRadera
  4. Japp. Skogstokig. Tvångströja och ballgag nästa.

    SvaraRadera
  5. Henrik,
    Det hade kunnat vara Ulvskog. Hon är rätt tossig den tanten också.

    SvaraRadera
  6. Jag reagerar också på att EU vill styra oss, men än värre är att de skulle bara göra saken värre; det är ju inte fettet man blir fet av. Den största orsaken till att folk äter för mycket är ju att de inte blir mätta. Mätt blir man främst av protein och fett, fett mättar inte så bra på kort sikt, men väl på lång sikt. Läs om Matsmältning och mättnad

    Och bara för att motion är nyttigt så blir man inte smal av att motionera. Läs om motionsmyten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.