Jag har tillbringat förmiddagen hos Health Consumer Powerhouse här i Bryssel. I dag har de presenterat sitt årliga Euro Health Consumer Index - inför ett rätt imponerande pressuppbåd.
Indexet ger ett resultatinriktat konsumentperspektiv på sjukvården i Europa. Man mäter saker som tillgänglighet, vårdresultat, patienternas information och rättigheter. Europas mest konsument/patientvänliga sjukvård finns i år i Österrike.
Sverige har däremot fallit från fjärde till sjätte plats. Den svenska vården håller i och för sig hög teknisk kvalitet - och de som väl kommit in i systemet har bättre chans att bli friska än patienter i många andra länder.
Men det var just det där med att komma in i systemet. Tillgängligheten är förfärande dålig. Det är stört omöjligt att få tid på vårdcentralen och köerna är ett onödigt problem. Så, vad hjälper det att man har fina maskiner, fiffiga piller och duktiga läkare - om det inte går att få del av vården på ett rimligt sätt?
Världens högsta skatter ger alltså inte världens bästa sjukvård...
Läs mer hos Health Consumer Powerhouse.
Rekommendationerna från EHCI var ju, utan översättning:
SvaraRaderaTake real action to reduce the worst waiting times around Europé.
Men någonting jag haft det tveksamma nöjet att prova på, är ju även nästa steg.
Sjukskrivning.
Eftersom dataspelande ungdomar och organiserade motorcykelåkare, på något obegripligt sätt lyckas bli sjukskrivna, inte ovanligt på obestämd tid, blir restriktionerna för oss andra dödliga, ytterst märkliga.
Att inte bli sjukskriven i 6 -8 veckor, när man vet att sjukdomen tar den tiden att läka och man riskerar att komma tillbaka in i kösystemet med ytterligare skador, men man får två veckor.
Försäkringskassan går inte med på mer, var svaret jag fick.
Det är möjligt att jag samtidigt fick svaret på varför vi ska ha dom jätteköer vi, nu har.
Överlever man väntetiden, kommer man förmodligen överleva vad sjukvården, än hittar på och det ser ju bra ut i statistiken.
Efter den första kontakten med sjukvården kommer man tänka efter två gånger om man klarar av att ha kontakt med den igen, eller om man är för sjuk…
Broder,
SvaraRaderaÅterigen har du inspirerat mig till en s.k. blogpost! Jag gör vad jag kan för att sprida dina insikter till en vidare läsekrets.
Stort tack för en synnerligen läsvärd blog!
Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén
Brittiska NHS brukar få mycket skit, men jag gjorde ett besök på akuten i lördags, pga en envis halsinfektion och svårighet att besöka min husdoktor som bara är öppen vardagar kontorstid.
SvaraRaderaResultat: från att jag gick in genom dörren, till att jag hade träffat läkare och fått recept på antibiotika gick det ca 40 minuter.
40 minuter. Och då kom jag oanmäld, på en akutmottagning i centrala London, med ett retsamt, men icke-akut besvär.
"Världens högsta skatter ger alltså inte världens bästa sjukvård..."
SvaraRaderaBeror ju till stor del på att skatterna läggs på annat än just sjukvården.
Min arbetsgivare (egen företagare) kan inte jobba så bra på grund av högt blodtrytck. Detta är en åkomma som tusentals lider av och botas lätt. Ändå har han måst vänta 6 veckor på en läkartid där det enda som ska göras är att hänga på en hjärtmonitor. En kvalificerad sköterska kunde gjort detta på 10 minuter!
SvaraRaderaIbland kan man tro att Sveriges sjukvård har som mål att ett visst antal ska dö i kön för att spara pengar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaVill minnas en undersökning som refererades till innan valet på högerbloggar.Tror den figurerade på den konsekvnet maktgranskande siten Enpartistaten bl.a men jag kan minnas fel.
SvaraRaderaEnligt den befann vi oss ungefär på sextionde-sjuttionde plats i världen tillsammans med länder som Rumänien och Albanien.
Bra jobbat regeringen.
Antar att arbetslösheten är nere på 4-5 procent också istället för 30.
Jag måste tyvärr uttrycka visst medhåll med signaturen micke här ovan, även om denne verkar ha en obehaglig politisk tendens.
SvaraRaderaDen svenska sjukvården är bland de sämsta i Europa, framför allt i socialdemokratiskt styrda landsting. Därför förefaller det osannolikt och osmakligt att den tilldelas en tätposition i en internationell jämförelse, och framför ett flertal länder som har betydligt liberalare sjukvårdssystem. Förvisso har den nya regeringen planer på marknadsanpassning och privatisering, men det är, som micke antyder, osannolikt att dessa satstningar redan skulle ha fått genomslag.
Kan det vara så att statistikuppgifter i rapporten hämtats från SCB? Det är allmänt känt - vilket jag också kommenterat på min blog - att scb är en socialistisk myndighet, vilken i första hand söker förse socialdemokratin med ammunition i samhällsdebatten. SCB:S siffror torde därför inte vara jämförbara med andra länders, utan borde av oss liberaler betraktas med samma skepsis som Kubas statistik.
Bästa hälsningar,
Kurt G. Rantzén
Felslut i posten. Rätt slutsats skall vara: Världens högsta skatter ger inte allmän tillgång till (en av) världens bästa sjukvård(ssystem). På samma sätt ger inte världens högsta sjukvårdsbudget per person (dvs den i USA) allmän tillgång till (en av) världens bästa sjukvård(ssystem). Om man skall vara petig alltså.
SvaraRadera