2008-04-25

EU-fördraget försenas?

Den tjeckiska senaten har gett i uppdrag till landets konstitutionsdomstol att utreda om det nya EU-fördraget möjligen kolliderar med existerande lagstiftning.

Och i Tyskland är det en konservativ politiker som tar EU-fördraget inför domstol. Han hävdar att det strider mot grundläggande demokratiska principer.

I båda dessa fall kan en utdragen process leda till att fördraget inte kan träda i kraft till årsskiftet som planerat. För att inte tala om vad som händer om någon av domstolarna ger fördragskritikerna rätt.

I Sverige finns ingen konstitutionsdomstol som kan granska om fördragets maktöverföring till Bryssel är laglig eller demokratiskt acceptabel. Och den svenska riksdagen har sedan länge beslutat att lägga direkt makt över svensk lagstiftning i EU:s händer.

Länk

4 kommentarer:

  1. Sweet news! Hoppas dom kan torpedera skiten ordentligt.
    Att vi inte har en konstitutionsdomstol får skyllas sosseriet - de vill ha oinskränkt makt och inget annat. Hur kan Tyskland vara så mycket demokratiskt mer framstående? Såg att utlämningen av arbogabarnmörderskan kan komma att gå från Landesgericht Celle till högsta Bundesverfassungsgericht medan det här skitlandet skickar egyptier till tortyr och ståndrätt med hjälp av CIA utan att någon höjer ett varningens finger. Sverie är helruttet!

    SvaraRadera
  2. Konstitutionsdomstol... man kanske skulle ha en sådan. Tillsätt domare som är riktiga politikerföraktare också. ;)

    "Att vi inte har en konstitutionsdomstol får skyllas sosseriet."

    Det är förstås därför som borgerligheten nu har planerat för införandet av en sådan förstår jag? Inte...

    SvaraRadera
  3. Interessant fråga. Skall det vara folkvalda politiker äller utpekade dommare som avgör den fråga?

    SvaraRadera
  4. Politikerna stiftar lagarna.

    När det gäller grundlagar stiftas de efter ett mycket grannlaga arbete och med inbyggda säkerhetsspärrar.

    Sedan upprätthåller domstolarna lagarna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.