2008-06-26

Federley & FRA: Avgå! Pudla! Sök nytt förtroende!

Det här är lite kul. Jag har fått en del tips från folk i PR-branschen om vad centerns Fredrick Federley borde göra efter FRA-debaclet.

Detta blir en mini-serie. Först ut är en av landets mest kunniga PR- och PA-konsulter. Han vill vara anonym – men har skrivit ett tal åt Federley. Inte så dumt, om ni frågar mig.

För att vara lite övertydlig, för säkerhets skull: Detta är alltså inte Federley som talar / skriver, utan ett förslag på vad han skulle kunna säga – i bästa Checkers-stil, gärna med Sankt Bernhardshunden vid sin sida...

- o -

"Jag kandiderade till riksdagen som förkämpe för integritet och personlig frihet. Ni gav mig mitt stöd. Jag trodde att jag som riksdagsledamot skulle kunna förändra samhället i en frihetligare riktning, kanske har jag lyckats, kanske inte.

Det är dock betydelselöst. När det verkligen gällde; när demokratiska grundprinciper som personlig integritet och meddelandeskydd stod på spel, svek jag det förtroende jag fått. Jag låtsades till och med som om det modifierade lagförslag, det som allmänt kommit att kallas FRA-lagen 1.01, var en framgång. Det var det inte. Det förslag som röstades igenom innebär fortfarande att alla människors e-post, sms och telefontrafik kommer att avlyssnas. Detta av en myndighet som redan vid flera tillfällen beslagits
med att bryta mot de regler för avlyssning som riksdagen satt upp.

FRA-lagen strider dessutom med all sannolikhet mot Europakonventionen som Sverige undertecknat, kanske också mot svensk grundlag. Vi som röstade för gjorde det i vetskap om att så var fallet.

Att säga nej hade varit enkelt. Jag hade kunnat luta mig mot de utmärkta skrivningar om integritet som finns i Centerpartiets partiprogram och integritetsmanifest. Dokument som centerpartiets medlemmar röstat fram i demokratisk ordning.

När vi röstade för FRA-lagen agerade vi inte som centerpartister utan som transportkompani för regeringen. I en parlamentarisk demokrati är riksdagen överordnad regeringen och det är regeringen som skall ha riksdagens förtroende, inte tvärtom.

Som riksdagsledamot har man ett ansvar att rösta för den linje som man är vald att driva, annars blir demokratin en chimär. Det klarade jag inte att leva upp till.

Därför lämnar jag nu Riksdagen.

Jag är fortfarande liberal och centerpartist och jag hoppas kunna återfå förtroendet att kunna kalla mig både liberal och centerpartist igen. Om jag skall få det förtroendet avgör dock inte jag, utan ni.

Om jag lärt mig något av detta är det att man måste lyssna på sina väljare. Hade jag lyssnat på er hade det inte gått som det gick. Det misstaget kommer jag inte göra om."

- o -

Visst skulle det vara stort. Kraftfullt. Smart. Nästan statsmannamässigt.

Men det är väl en önskedröm...

13 kommentarer:

  1. Det får nog betraktas som en önskedröm, ja. Att hålla ett tal av den här sorten kräver något som Federley verkar sakna, nämligen självinsikt. Det verkar ju som att han på allvar tror att allt är ok efter att de målade över rosten med ett tunt lager färg.

    SvaraRadera
  2. Min egna respekt för F. skulle öka. Väldigt lite men något. Men jag tror inte det är något som skulle ske. Läs bara rubriken på hans blogginlägg som kom efter att arbetet med FRA 1.01 hade börjat.

    "Ett stort steg framåt"

    Som sagt... självinsikt?

    SvaraRadera
  3. Självinsikten saknas. Likaväl som hedern och ryggraden. Och inte för att vara den, men även intelligensen. Ärligt talat, Federley har inte framstått ens som särskilt intelligent på något sätt i hans uppvisningar och "försvar" i den här frågan.

    Fredrick är slut som politiker. Comeback tidigast 2014 och det med en mycket mycket lång uppförsback. Åtminstone i min bok. men han kanske blir socialdemokratisk påläggskalv eller något annat passande, vad vet jag.

    SvaraRadera
  4. Jag maste nog halla med om att en viss sjalvinsikt och verklighetskontakt saknas hos Federley. Konkursen med salladsbaren var det som fick mig att inse detta, da han pa ett ironiskt satt visade att foretag som drivs av politiker ar dodsdomda.

    Jag hoppas bara att han lar av sina misstag och gor nagot i stil med detta for att rentva sig. Han ar ju en mycket duktig debattor och bra pa att na fram med sitt budskap. Om inte inte kommer han att vara saknad.

    SvaraRadera
  5. Han har väl inte så många val kvar?

    SvaraRadera
  6. Det är ju fullkomligt lysande. Världsklass.

    Men varför denna blygsamhet? Man kan väl räkna vem den "annonyme" PR-konsulten är.

    "Henrik Alexandersson jobbar med informationsprojekt i Stockholm och i Bryssel"

    SvaraRadera
  7. Precis. Snyggt skrivet, Henrik! ;-)

    “If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face -- forever.” /George Orwell


    /LD

    SvaraRadera
  8. Faktiskt, det är inte jag som satt bid pennan. Men snyggt är det.

    SvaraRadera
  9. Är det inte dags att lägga ner FRA-haverismen nu?

    SvaraRadera
  10. Det är ju precis sådana här rådgivare som Federely saknat tidigare. Kan du inte förmedla kontakten?

    Du känner väl Federley?

    SvaraRadera
  11. Enda problemet som jag ser det är det svenska valsystemet. Efter ett sådant tal finns det inte en chans att F blir uppsatt på något partis lista på nästa val, och då kan han inte heller bli inkryssad.
    Det är trots allt partival i Sverige, personvalet kommer i andra hand

    Eller går det att bli inskriven på blanka valsedlar, även om partiet inte vill ha med honom? Ett parti kan väl knappast tvingas ta in en riksdagsledamot de inte vill ha?

    Fast äkta stadsmän gör vad som är rätt, även om det skulle kosta dem ett eventuellt återval.

    SvaraRadera
  12. Det här är ju briljant. Hur får vi Federley att lyssna?

    Får man fråga vem talskrivaren är?

    SvaraRadera
  13. Ja, det där kan han faktiskt komma undan med. Man får faktiskt ändra sig i efterhand. Alla vet vi att trycket var omänskligt hårt... och jag tror att han haft ännu fler sömnlösa nätter nu och samtal med sin mamma... och gråtit.

    Jag respekterar alltid människor som erkänner att de gjort fel och tar ansvaret för det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.