2008-07-09

FRA: Ryska posten eller dimridå?

Svenska Dagbladet kör i dag en artikel om FRA, som de flesta andra media tycks plocka upp via TT.

"Avslöjandet" är att någon som vet saker har viskat i tidningens öra att FRA-avlyssningens primära mål är Ryssland. Och det kan väl – om det skulle stämma – vara klokt.

Men i så fall skulle regeringen enkelt kunna komma ur FRA-knipan – genom att lägga fram ett förslag om att det bara är ryska kommunikationer som får inhämtas. Det skulle säkert gå att lösa rent tekniskt. Då skulle det ju räcka med att kolla av de kommunikationer som når Sverige via de ryska kablarna.

Någon automatiserad massavlyssning av hela svenska folket skulle i så fall inte behövas.

Och varför beslutade riksdagen om en mycket lång lista på andra saker som kan vara intressanta att spana på?

Varför tar ledande borgerliga politiker upp andra exempel på användningsområden för FRA:s avlyssning?

Nej. Tyvärr. Dagens spinn är bara ett försök att blanda bort korten. För om det som sägs skulle stämma – då skulle frågan gå att lösa på ett sätt som de flesta skulle kunna acceptera. Och en sådan lösning skulle regeringen verkligen behöva...

Det är bara att konstatera att dagens planerade informationsläcka säkert ger oss element av sanning – men att det inte är hela sanningen. Bitarna passar fortfarande inte ihop.

SvD | DN

15 kommentarer:

  1. Det stämmer iaf rent tekniskt att mycket rysk internettrafik går igenom Sverige. Skulle man erkänna det så kommer nog ett antal ryska leverantörer få ett besök av några trevliga herrar på FSB som har starka invändningar mot vilka routingpolicys de väljer.
    Ryssland avlyssnar för övrigt rutinmässigt internettrafik, men det är inte alls så genomgående och välorganiserat som i SveFrAige.

    SvaraRadera
  2. Ryssarna är inte så korkade att de inte redan har begripit detta.

    Har de inte redan routat om, så kommer de att göra det ändå som konsekvens av det nu fattade svenska FRA-beslutet.

    SvaraRadera
  3. Det där skrev Computer Sweden om redan för tre veckor sedan:
    http://www.framtidstanken.com/2008/07/09/mikael-holmstrom-svd-rirajtar-gammal-nyhet-om-rysk-trafik/

    SvaraRadera
  4. trodde det var araber vi skulle avlyssna inte ryssar,... eller är det ett "spinn" för att popularisera FRAlagen som ju svenskar inte bryr sig särskilt om ryssar, rysskräck sitter i? Hursomhaver; som inte lagen direkt avser ryssar utan kan användas till mkt annat däribland svensk avlyssning är det inte svårt vara emot den

    SvaraRadera
  5. Detta är förmodligen precis vad FRA vill göra och NSA vill ha gjort. Det är bara det att Bodström ville mer-

    Ryssarna kan inte routa om trafiken. Den har ingenstans att ta vägen som blir bättre för dem. Dessutom är det inte bara Ryssland. Det är de centralasiatiska staterna också.

    SvaraRadera
  6. Här är länken till artikeln på IDG.se. Jag tycker att det verkar vara trovärdigt, men det spelar ingen roll. Regeringen har fortfarande beslutat om en lag som ger möjlighet för FRA att avlyssna hela svenska folket.

    Tyvärr finns inga bra möjligheter att avlyssna rysk trafik i stor skala utan att få med en massa annan trafik. När man avlyssnar ip-trafik så lyssnar man på allt och väljer vad man vill slänga och vad man vill titta närmare på.

    För att avlyssna ryssland utan FRA-lag så skulle man kunna muta TeliaSonera att routa om viss rysk trafik till FRA. Man låter det aldrig bli lagligt ser till att det finns tekniker som kan agera whistleblowers om tekniken skulle missbrukas. Men det är fortfarande inte bra. Steget är kort till att börja avlyssna annan trafik också.

    SvaraRadera
  7. Hax: Kanske kan det vara så att det är någon/några i regeringen eller som kan trycka på regeringen rejält, som vill att den ryska trafiken INTE ska gå via Sverige? Jag spekulerar bara. Verkar ju långsökt men åndå effektivt förmodligen. Är det Telia tro?

    SvaraRadera
  8. Luktar desperation lång väg... nu handlar regeringen verkligen panikartat.

    SvaraRadera
  9. Det måste väl rimligen vara bättre för alla om de avlyssnar illegalt. Spioninformation tror jag inte något land bryr sig om om den är fiskad legalt eller ej. Däremot är det omöjligt att använda i domstol eller åsiktsregistrera på illegalt material.

    SvaraRadera
  10. Anonym 15:40: Nu kanske jag missförstår mig, men det bör vara möjligt att använda illegalt inhämtat material i svensk domstol; s k fri bevisprövning råder ju som bekant.

    SvaraRadera
  11. och detta med fri bevisföring är ju i detta sammanhang ett rejält problem. Annars har jag varit inne på samma tanke. Det finns iofs ett litet hål, en möjlighet:
    Åtminstone är chansen att torska på fildelning (syftesglidning osv) mindre om det kommer fram en bevisning som visar hur FRA trålar. Sådant vill man ju inte visa upp för att plocka en sketen fildelare.
    Å andra sidan: Jag tycker inte att det är så långsökt att man tex använder den här typen av avlyssning för att tex kontrollera att SÄPO:s personal håller sig i skinnet, att man avlyssnar inför att tillsätta skyddsklassade tjänster mm.
    Läskigt...

    SvaraRadera
  12. Hur ska vastra Ryssland skicka trafik pa ett satt som INTE gar genom Sverige? Anda alternativa vagen med existerande kablar ar via Osteuropa, och de har ju inte alls lika bra infrastruktur.

    SvaraRadera
  13. Fram till 1990 så hämtade FRA trafiken utan nagstöd men på grund av bolagiseringen så slutade telia att leverera trafiken. Det kostade pengar förmodligen. Därför behövs lagstöd.

    SvaraRadera
  14. не парьтесь так, мы всё уже знаем.
    вот я специально для вашей ФРА повешу видеокамеру в унитазе с круглосуточным вещанием
    пусть видят, что хотят

    SvaraRadera
  15. Lätt löst:
    Om en tidning behöver en ansvarig utgivare, så behöver FRA en ansvarig "inhämtare".

    Inhämtaren kan sedan sättas i fängelse för brott begångna av FRA. All avlyssning som inte gäller ryssland görs olaglig.

    Bör ju inte vara något större problem att ta en sådan tjänst eftersom FRA absolut inte ska avlyssna svenska folket.

    (Men kanske får vi då se en ny kategori chefer på FRA - den ansvarstagande a-lagaren)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.