2009-04-06

Telekompaketet: Uppdateringar

Moderaterna i Europaparlamentet har i dag kommenterat behandlingen av det så kallade telekompaketet – och då speciellt frågan om avstängning av fildelare från nätet.

Gunnar Hökmark bloggar och skriver mail...

"Tjena, min inställning idag är densamma som den var när jag I vår grupp drev igenom vår linje, nämligen att rättsliga frågor ska hanteras av rättsliga myndigheter och inte av enskilda operatörer. Det är också parlamentets linje i förhandlingarna med rådet. Jag har under de senaste veckorna följt förhandlingarna i denna och andra delar och också understrukit att det vore oacceptabelt att vika ifrån parlamentets linje i denna fråga. Så som det ser ut just nu är det några länder i rådet som hävdar motsatsen och jag har i diskussion med parlamentets rapportör Catherine Trautmann klargjort att detta tillhör de frågor som vi inte ska kompromissa kring."

Och Anna Ibrisagic ställer sig bakom en bra och viktig skrivning. Att Christofer Fjellner ligger rätt i frågan vet vi sedan tidigare. Det känns ju rätt positivt. Bland andra bloggen Mina Moderata Karameller bevakar de svar som kommer in från (m).

Nu gäller det att de står fast vid att det minst skall till en rättslig prövning om fildelare alls skall stängas av från internet.

Förhandlingar pågår alltså i veckan med minsterrådet. Det finns rätt säkra tecken på att rådet försöker få till en kompromiss, där man skapar speciella nationella internetmyndigheter som bland annat skall hantera avstängningsfrågor. Fortfarande utan rättslig prövning och utan möjlighet att överklaga. Det vill säga den modell som Frankrike just har infört. Det vore inte bra.

Erik Josefsson har mycket matnyttigt i frågan. Bland annat länkar han till följande tre PDF-dokument som analyserar det som är på gång:
Civil liberties - end-users rights
Limitations on access to the Internet
Copyright enforcement – graduated response – 3-strikes

10 kommentarer:

  1. Någon som har hört något från sossarna?

    SvaraRadera
  2. Jag fick mail liknande det som citeras i artikeln från Hökmark och det här från Lena Ek
    "Tack för ditt brev. ITRE kommer troligen att votera den 21.
    Under tiden förhandlar vår repr Mrs Toia med Tjeckien som är stenhårda.
    Jag försöker stötta... Tyskland och Frankrike driver en tuff linje.
    hälsn Lena"

    Inget svar ännu från Färm eller någon annan av s-delegaterna.

    SvaraRadera
  3. Jag är inte riktigt med... vem är det som ska ta beslut om avstängning om det inte sker i en rättslig prövning? Har inte letat ihjäl mig efter info om detta, kan jag villigt medge, är det någon här som har koll?

    SvaraRadera
  4. Har mailat lite med Erika Mann:

    (Sosse, men inte svensk...)

    Hi,

    I will look into the subject again. In many areas the text is changed already substantially.
    In some case like "traffic management" we might have go to some degree beyond purely "technical" reasons.
    In some cases the Council introduced some new language, which I will have to check.

    Final considerations will take place next week.

    Thanks for letting me know your concerns.

    Best, Erika Mann

    SvaraRadera
  5. Höger eller vänster, det blir EU-kritiska och tvärpolitiska Junilistan för min del ... i EU-valet den 7 juni.

    SvaraRadera
  6. Vi har väl ett eget Telekom-paket att kontra med:

    Anaïs har på sin bloggsida berättat lite om internets framtid i Frankrike. Hon har där en YouTube-länk som stämmer till eftertanke!

    Fighten tas NU eller behöver inte tas alls...

    Missa heller inte kartan på Ipredia.se

    SvaraRadera
  7. Jag tycker det är speciellt gulligt när Hökis böjar sina mail med "Tjena".

    Det är faktiskt inte tillkämpad folklighet inför förmodat unga läsare.

    Han låter så där, med lugn och låg röst, varje gång han närmar sig en annan intelligent, kolbaserad livsform.

    "Tjena... Du, jag har tänkt på en sak..."

    Ahh! Harris Tweed!

    SvaraRadera
  8. fd moderat: rösta på piratpartiet istället. De är även EU-kritiska på sitt vis. De tar ingen ställning i frågan om svenskt medlemsskap, men är kritiska till EUs demokratiunderskott som leder till såna här lobbyistbeställda lagar. Se http://www.piratpartiet.se/eu för mer information.

    SvaraRadera
  9. Håller på och kollar upp med Anna Ibrisagic hur hennes ståndpunkt, som betecknas Amendment 111 ska komma upp i plena, eftersom jag fått för mig att detta förslag försvann vid IMCO:s behandling. Men jag kan ha fel och försöker nu ta reda på vem jag ska fråga för att få klart besked om vad som hände vid IMCO:s möte. Om det förhandlas med Ministerrådet då är det väl Åsa Torstensson som är berörd? Har försökt kommunicera med Olle Schmidt via kommentarsfältet på han blogg för ett besked. Har inte hört ett pip från S och undrar naturligtvis på vilket sätt de kan visa att Lambrinidis-rapportens vackra ord får genomslagskraft i detta sammanhang.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.