2010-01-27

Det borde bli en valfråga



Nu kommer det brittiska förslaget om avstängning av till exempel fildelare från internet.

Och det verkar som om regeringen tänker trumma igenom de nya reglerna utan att blanda in parlamentet. Rent maktspråk, med andra ord.

Britterna kommer att ha parlamentsval i vår. Det är knappast troligt att Tories kommer att ta upp denna fråga. Så det kanske är dags för det brittiska Piratpartiets stora genombrott?

Uppdatering: Se även Micke Nilssons informativa bloggpost om de nya brittiska reglerna.

11 kommentarer:

  1. Lite detaljer.

    I korthet: en minister ges makten att
    1. Stänga av folk från nätet "av vilka skäl som helst" (!) utan att blanda in rättsväsendet.
    2. Skriva om upphovsrättslagen "om det behövs" för att komma åt upphovsrättsintrång över internet, utan att fråga parlamentet.

    Det är faktiskt inte värdigt en demokrati.

    SvaraRadera
  2. Utanförskapet blir den stora valfrågan och det klarar inte de stora partierna av.

    Tråkigt att piratpartiet inte har något att komma med i den frågan, många lär hamna på soffan.

    SvaraRadera
  3. Sett till det brittiska valsystemet, enmansvalkrestar, så kan jag inte riktigt se hur detta skulle bli ett genombrott för piratpartiet.

    De räcker att titta på sammansättningen. Förrutom de tre stora (Labour, Conservatives, Liberal Democrats), så finns det egentligen bara ledamöter från regionala partier (tex SNP och Plaid Cymru).

    De finns några medlemmar som antingen hoppat av eller blivit utkastade från sina partier (tex ökände Galloway)

    Finns faktiskt en kandidat från ett parti som inte kan ses regionalt på samma sätt som skottska och nordirländska partier, men det är ännu mer lokalt.
    En kandidat från "Independent Kidderminster Hospital and Health Concern" som faktiskt lyckades vinna en plats på platformen att få tillbaka akutenheten till det lokala sjukhuset.

    Piratpartisten skulle behöva få en flest röster i ett valdistrikt.
    Och då jag inte kan se ett distrikt där piratfrågan skulle anses vara regional så kommer det inte bli ett genombrott. Enmansvalkrestar är för trögt.

    SvaraRadera
  4. Vi kör den igen.
    It sad to say, but here in (byt mot valfritt land)our political class, regardless party, is internet illiterate.
    En global politiker-attack mot internet skulle man kunna kalla det utan att vara alltför konspiratorisk.
    Dags att byta ut dem allihop.

    SvaraRadera
  5. Glatt anonym "Piratpartisten skulle behöva få en flest röster i ett valdistrikt."

    För att komma in. Förvisso, ja. Men om man fokuserar på osäkra valkretsar kanske man kan få några Tories och LibDemare att lova saker...

    SvaraRadera
  6. Lova vad? Det är ju inte så att de kan förhandla med röster efter valet. Och "Om ni lovar det här så ställer vi inte upp", är ju inte en fungerande valplattform.

    Och om man faktiskt skulle lyckas få några att lova saker, så är ju löften en sak och vad som sen sker något helt annat. En invald piratpartist, skulle ja dessa frågor som sin hjärtefråga, en conservative eller labourmedlem som lovat saker skulle ha en massa andra saker som var viktigare för dem.

    Som piratpartistisk väljare så hade jag gärna sett en framgång för ett piratparti i Storbritannien. Men utifrån vad som faktiskt gäller så ser jag inte en chans för det.

    SvaraRadera
  7. Hur är det med pundet? Follow the money,
    är detta en förberedelse på ngt som komma skall?

    SvaraRadera
  8. Den brittiske piratpartisten blir den där som på valnatten står bakom de seriösa kandidaterna och hoppar runt med ögonbindel och skojig hatt. Lite som de gröna. Eller de som vill ha fler eller färre aliens.

    Om vi ändå hade enmansvalkretsar i Sverige.

    SvaraRadera
  9. Haha! detta är ju helt rubbat. De ska med andra ord införa en lag som innebär att ministern kan skita fullständigt i vad ett parlamentet har att säga i internetfrågorna. När de ändå är på gång så kan de väl göra detta för alla frågor, då har vi en person som bestämmer allt utan att han/hon får ifrågasättas. Vad kallas en sån person förresten?

    SvaraRadera
  10. Men lite, underförstått, kommer de inte jaga en generation uppvuxna med internet. De kommer bara tvinga andra att göra det

    SvaraRadera
  11. Anonym 23:29: "Haha! detta är ju helt rubbat. De ska med andra ord införa en lag som innebär att ministern kan skita fullständigt i vad ett parlamentet har att säga i internetfrågorna. När de ändå är på gång så kan de väl göra detta för alla frågor, då har vi en person som bestämmer allt utan att han/hon får ifrågasättas. Vad kallas en sån person förresten?"

    Ofcom är lite som Radiotjänst i Kiruna, kombinerat med Radionämnden. Har fungerat i något halvsekel i Sverige. För de där som betalar TV-licens.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.