2010-05-11

Visst har det spårat ur?

Lagom till Eurovision Song Contest och kungabröllopet klipper upphovsrättsorganisationen Copyswede till.

De vill ha betalt för att SVT:s program - som folk redan har betalt för en gång, via licensen - skall få distribueras via kabel-tv till hushållen.

Läs mer...

16 kommentarer:

  1. Tyvärr löser det sig väl ganska snabbt. Det vore mycket intressantare att se vad som hände om 3 miljoner svenskar får möjligheten att se all TV utom SVT, och om man kommer att insistera på att de betalar licens. Jag är rätt säker på att många skulle välja bort licensen och SVT om de bara kunde...

    SvaraRadera
  2. En tanke slår mig: Om man måste betala extrsa för kabeldistribution - är det då rimligt / lagligt att ta ut licens för innehav av tv-apparat? Jag menar, om det i defaultläget inte går att se SVT på den...

    SvaraRadera
  3. Det är även rätt svårt för kabeloperatörerna att förhandla med copyswede med tanke på att de är tvungna enligt lag att sända svt kanalerna, och copyswede har rätt enligt lag att ta ut avgift för kabelsändningarna (men ingen annan form av distribution)

    /AB

    SvaraRadera
  4. Upphovsrättsmaffian är en av få som lagligen kan ta betalt för samma sak två gånger.

    Jag kommer faktiskt inte på någon annan.

    Man kan ju visserligen tänka sig att en kabeloperatör som tjänar pengar på att vidaresända någon annans program faktiskt får betala lite för det.

    Anomalin här är ju att SVT är förbjudet att ta betalt. Så då gör de det via ombud istället.

    @AB

    Vidaresändningsplikten gäller endast om upphovsrättsliga regler är uppfyllda. Möjligen skulle Radio- och TV-verket kunna förelägga kabelägarna att sända till det pris Copyswede har krävt, om det skulle anses rimligt.

    Eller så kan de inte sända TV alls. Det är ju ett alternativ.

    SvaraRadera
  5. Jag hoppas verkligen att SVT-kanalerna stoppas. Jag kan inte komma på något bättre sätt att tydliggöra hur orimlig upphovsrätten är och samtidigt ifrågasätta TV-licensen.

    SvaraRadera
  6. hhmmmm.

    Svt har ju redan reklam också.

    Sponsring.

    Så varför ska vi betala alls?

    SvaraRadera
  7. Jo, det har spårat ur alldeles. Skrev själv ett mycket kritiskt inlägg här:

    http://blogg.aftonbladet.se/frekar06/2010/05/miljoner-kan-bli-av-med-svt

    Men det kanske kan få folk att vakna och se problemet med dagens upphovsrätt, i så fall har de ju i alla fall lyckats åstadkomma något gott, men något som Copyswede kanske inte ser som gott.

    MVH Frekar06

    SvaraRadera
  8. "Lagom till..." och "löser sig ganska snabbt"? Det här har ju pågått i år. Kabel-tv-bolagen har ju dragit ut på förhandlingarna länge för att slippa betala. Man kan förstå dem - det verkar ju fullständigt orimligt att de skulle ersätta folk för att de använder deras arbete kommersiellt. Varför skulle inte kabelbolagen få tjäna pengar på vad någon annan gjort? De har ju så stora kostnader i övrigt att man knappast kan lasta dem för att de vill slippa betala för just det innehåll som säljer deras programpaket.

    SvaraRadera
  9. Anonym: Kanske för att den som gjort dessa produkter redan fått betalt och för att dessa kanaler ingår i basutbudet och innehållet redan är betalt utav staten en gång redan? Att ha SVT är inget som kabelföretagen tjänar pengar på. Dom tjänar pengar -på dom andra kanalerna-.

    SVT får du gratis bara du har mottagning (eftersom du ändå är tvungen att ha licens...).


    Dags att ta bort lagarna som skyddar parasiterna i detta samhället!

    SvaraRadera
  10. Hela syftet med "must carry"-lagstiftningen är väl att se till att alla kan se SVT "gratis". Att sen varken SVT eller de som satt reglerna kring detta verkar tycka att det är ett problem att de som man tvingar att sända kanalen, operatörerna, också är de ända som man nu ska tvinga att betala för den är ju bara pinsamt. Gör som i England och Finland och lagstifta bort möjligheten för CopySwede att försöka sig på denna typ av lagvrängeri.

    SvaraRadera
  11. ring till operatorerna och sabo och fundraisa for piratpartiet.
    a golden opportunity!

    SvaraRadera
  12. Nu väntar jag med spänning på att Posten ska tvingas betala avgifter för de varor de distribuerar. De ska minsann inte få sko sig på andras arbete.

    Olaf

    SvaraRadera
  13. Glöm nu inte att licensen inte är till för SVT, utan för att du har en tv-mottagare... :P

    SvaraRadera
  14. Kanske det skulle gynna svenskarna om man släckte ned SVT, jag menar 3 miljoner färre att bombadera med vinklad feministisk propaganda kan väl inte vara helt fel.

    SvaraRadera
  15. Erkänn, Henrik. Piratpartiet har infiltrerat Copyswede för att belysa upphovsrättens absurditeter.

    För ingen kan väl vara så idiotisk som det beskrivs i tidningsartikeln?

    Om 3 000 000 svenskar blev utan TV skulle däremot Piratpartiets intåg i riksdagen vara säkrat.

    SvaraRadera
  16. Peter Jensen13 maj, 2010 10:23

    Vistas i Norge ibland (precis norr om Oslo) och här är SVT via kabel redan nedsläckt from. 12 maj. Svenska TV4 fungerar som vanligt.
    Kläm åt upphovsrättsmaffian!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.