2013-02-05

EU vill styra valdebatten 2014

Bild: Slöseriombudsmannen

Inför Europavalet 2014 tänker EU satsa bortåt 20 miljoner kronor på att bekämpa euroskeptiker i tidningarnas kommentarsfält, i sociala media, på bloggar och på internet i allmänhet.

EU och dess myndigheter tänker alltså gå in i den allmänna debatten, inför ett allmänt val i vilket dess folkvalda representanter skall utses – och ta ställning. Detta är lika orimligt som om EU hade satsat pengar och personal på att aktivt, offentligt ta ställning mellan höger och vänster.

Bland EU:s makthavare och byråkrater är man dock oberörda av kritiken. I ett hemligstämplat dokument förklarar man... "In order to reverse the perception that 'Europe is the problem', we need to communicate that the answer to existing challenges... is 'more Europe' not 'less Europe'."

Ett annat citat... "Parliament's institutional communicators must have the ability to monitor public conversation and sentiment on the ground and in real time, to understand 'trending topics' and have the capacity to react quickly, in a targeted and relevant manner, to join in and influence the conversation, for example, by providing facts and figures to deconstructing myths."

Visst. Att bidra med korrekta fakta är en sak. Men vad är korrekta fakta? Gång efter annan har EU blivit påkommet med att tänja på sanningen, dribbla med fakta och dölja viktig information. Vill man ha exempel på EU:s hemlighetsmakeri räcker det med att se till det fallna Acta-avtalet. Och de regelbundna opinionsundersökningar som EU genomför under namnet Eurobarometern har ofta visat sig vara rena propagandaverktyg – för att tillhandahålla en förvriden bild av opinionen, med syfte att backa upp politikers och byråkraters tveksamma tilltag.

Och så erkänner man ju faktiskt rätt upp och ner att man har för avsikt att "påverka samtalet". Det råder ingen tvekan om vad detta handlar om.

Frågan är: Skall de verkligen få komma undan med det här?

Skall Europaparlamentet och EU verkligen få lov att motarbeta vissa aktörer som ställer upp i ett demokratiskt val? Skall överstaten verkligen få lägga sig i den fria opinionsbildningen?

Detta är odemokratiskt. Det är ojuste. Och det är oacceptabelt.

Det är rent av alldeles oerhört. EU tänker gå in och försöka styra valresultatet i EU-valet 2014!

De människor som ligger bakom denna idé har fulat ut sig ur det demokratiska umgänget. De står sida vid sida med de förtryckaregimer som ser fria val som problem.

Och det som skrämmer mig mest är att EU:s makthavare över huvud taget inte tycks begripa vad som är fel med detta tilltg.

Snälla! Sluta rösta på sådana människor! De är farliga. På riktigt.

Daily Telegraph: EU to set up euro-election 'troll patrol' to tackle Eurosceptic surge»

18 kommentarer:

 1. Kommer inte det här väldigt nära "Utlädsk inblandning i rikets inre angelägenheter"?

  SvaraRadera
 2. Ett ord far osökt i mitt huvud, med tanke på hur EU sköter sig i stort, ordet är: Backfire

  -steelneck

  SvaraRadera
 3. Dags att börja bränna EU-flaggor...

  SvaraRadera
 4. Problemet med de borgerliga är att de aldrig hade en vision om vad EU skulle göra. Det enda viktiga var att gå med.
  Då har man givit upp kritiken mot hela projektet utan står bara och hejar på vad som än händer.

  SvaraRadera
 5. "Snälla! Sluta rösta på sådana människor! De är farliga. På riktigt."

  Tyvärr är SD det enda parti som aktivt driver frågan om ett utträde ur EU...

  SvaraRadera
 6. Om det dokumentet läcker ut i sin helhet kommer det göra sig bra som affisch.

  SvaraRadera
 7. En otäck nyhet då det visar vilka eländiga människor vi gett makt och otrevligt att se hur de slösar med våra skattepengar. Men samtidigt kan jag inte låta bli att småle och hålla med Steelneck.

  Det här kommer att slå tillbaka. Från och med nu kommer alla som torgför EU-vänliga åsikter på nätet att få höra att de är köpta EU-politruker. Hur lätt kommer det vara att få fram sitt budskap då?

  He!

  SvaraRadera
 8. Inte ens med borgerskapets definition på demokrati är EU demokratiskt.

  Den enda giltiga definitionen på demokrati måste vara en direktöversättning från grekiskan, alltså FOLKVÄLDE och något sådant kan aldrig existera i ett klassamhälle där den härskande klassen är en minoritet.

  Borgerskapet, bourgeoisien, definierar demokrati som ett system med allmänna val till ett parlament. En sådan definition passar dem perfekt eftersom det är de som har skapat dem teater med vilken de har pacificerat den klass på vilken de parasiterar.

  Med EU har de stärkt sin makt ytterligare och lyft ut den ur det borgerligt parlamentariska systemet. Att nu ta ytterligare ett odemokratiskt steg är förvisso inget att förvånas över.

  Det är oerhört viktigt att, som du gör, lyfta fram detta. Men tyvärr hjälper det inte.
  Men jag ska göra som du. Det blir ett inlägg, med länk till dig. Och jag delar givetvis på FB, där det redan är delat förut.


  /Skvitt

  SvaraRadera
 9. Det är väl inget nytt direkt (även om det är oerhört illa). Visst stöttade EU JA-kamapanjen på Irland inför folk(om)omröstningen...
  Känns inte som de ens försöker låtsas som att EU ska styras demokratiskt längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas på att nästa Breivikare tar sikte på EU-parlamentet, en dag när HAX o co är lediga såklart ;)

   /Trött skattebetalare

   Radera
  2. Det där var väl en oerhört korkad kommentar. EU ska reformeras med demokratiska och fredliga medel. Man får bara hoppas att det sker innan vi blir totalt överkörda av kineserna.

   Radera
  3. Kinesernas ekonomi är ett luftslott ... och därmed lika hotfull och farlig (klassiska gamla Gula Faran) som en tand- och klolös tiger. All ekonomi har ju numera avslöjats som varandes luftslott, så varför då inte kinesernas också. Googla och du skall bli upplyst.

   Radera
  4. @Trött Skattebetalare
   Farlig åsikt där, en Brevikare som går loss i EU-parlamentet kommer inte gynna demokratin för fem öre, tvärt om.

   Det är redan svårt att som journalist granska EU-parlamentets förehavanden och enskilda ledamöters arbetsmoral, journalister blir redan idag godtyckligt utslängda om de ställer "fel" frågor eller får nys om oegentligheter...

   Radera
  5. Farlig åsikt där, en Brevikare som går loss i EU-parlamentet kommer inte gynna demokratin för fem öre, tvärt om.
   ----------------------------
   Signaturen /tröttskattebetalare är facist och gillar Mussolini och är knappast inresserad av demokrati utan går i spåren på alla fascieter idag som ser Breivik som en hjälte.

   Radera
 10. Det här med att känna av stämningen på gräsrotsnivå och bidra till att påverka debatten - det är väl det man har parlamentariker till? Det är inte bara 17 miljoner vi betalar för det, utan ett helt EU-parlament faktiskt.

  Samtliga ledamöter bör känna sig rejält dissade av detta faktiskt.

  SvaraRadera
 11. Vi är redan där.

  Moron Europe instead of less Europe.

  SvaraRadera
 12. Centralmaktens Osynliga Järnnäve döljer sig bakom illusionen om Den Osynliga Handen.

  SvaraRadera
 13. Hur ska man få ut sådant här till allmänheten? Jag håller med HAX om att detta är alldeles oerhört. Och förstås inte ett knyst om det i någon av tidningarna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.