2015-02-03

SVT på droger. Hur vet man det?


Det här med att Sveriges Television drogtestar vissa medarbetare...

OK, stats-tv är en del av landets krisberedskap, så det är nog bra om tjänstgörande sändningsledare inte är hög (eller full). Och det kan nog vara på sin plats att nyhetsuppläsarna är någorlunda sammanhållna när de är i tjänst.

Men det är ju inte det detta handlar om. Här jagar man medarbetare som kanske rökte på i helgen, eller så.

Frågan är om rekreationsbruk av droger på fritiden är något problem, om SVT:s medarbetare dyker upp på jobbet och sköter sina uppgifter. Man kan också undra om inte SVT:s policy leder till att den som kanske har ett problematiskt bruk känner sig stigmatiserad och undviker att söka hjälp eller vård.

Television är en kreativ bransch, man sysslar till stor del med underhållning. Men på SVT skall den skapande verksamheten alltså skötas av välkammade, prudentliga tråkmånsar. Det kan förklara en del...

Länk »

10 kommentarer:

 1. Så prudentliga välkammade tråkmånsar är inte skapande eller är det ett samlat omdöme över dem som inte fyllnar till eller tänder på?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Få folkpartister är roliga, ja.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker jag känner igen argumentationen från de under min gymnasietid som ägnade all vaken tid åt att antingen: 1.supa sig redlösa. 2. Återhämta sig från tidigare drängfylla. 3. Planera hur de vid nästa givna tillfälle kunde återupprepa/förvärra förra helgens livshotande alkoholorgie.
  De här individerna blev det sällan något av. De var sällan kreativa i annat än att supa sig redlösa och ett inte oförsvarligt antal har allvarligt skadat sin hälsa och intellekt eller rakt av gått och dött.
  Nu har tiderna förändrats och drogerna skiftat men argumenten är minst lika tröttsamma som då. Då var det MUF som stred med näbbar och klor för att 18-åringar skulle kunna köpa ut på Systemet. Detta var enligt dem den absolut viktigaste frihetsreformen Sverige kunde genomföra. Nu är det HAX som argumenterar för cannabis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här typen av argumentation är irriterande. Att legalisera cannabis är kanske inte den viktigaste frihetsreformen i Sverige rent utilitärt, men varför får man inte påpeka att cannabis självklart borde legaliseras för det?

   Kanske man ser det som en symbolfråga mot onödiga förmyndarlagar som bara plågar vissa i befolkningen, kanske man tycker om att röka cannabis ibland och det gnager i en att man begår ett brott varje gång. Bara för att det inte påverkar ditt liv, så kan det väl mycket väl vara den absolut viktigaste frågan för någon som odlar/säljer/röker mycket cannabis? Tycker att det finns en dold "om du tycker detta är viktigt, så är du bara en knarkare ändå"-anda i uttalandet.

   Radera
 4. Är det här en signal om en nära förestående övergång till Miljöpartiet?
  Maskrosvin och svamp-tugg finns ju tydligt på agendan där?
  Integritetsfrågorna däremot försvinner liksom i dimman (tillsammans med det mesta annat)

  SvaraRadera
 5. Helt absurt. Detta förklarar varför barnprogram bara blir sämre sedan Björnes Magasin.

  SvaraRadera
 6. Det är viktigt att fråga sig om detta kan vara en ny uppfostringsmetod - att hantera olydiga medarbetare. Rätt vanligt förekommande i DDR, även om det på den tiden var vanligare med lika förnedrande alkoholtester. Effektivt mot vederbörande, men även ett bra signalvärde för omgivningen. De svåruppfostrade brukade så småningom hamna på mentalsjukhus. Sådana drastiska metoder kommer man aldrig att behöva tillämpa i Sverige. Här räcker det med hot om uppsägning. Alla har ju lån att betala av.

  SvaraRadera
 7. Min två-åriga dotter sammanfattar SVT ganska bra med två ord:
  "Inte roligt!"
  Varje gång det visas något som producerats av SVT ropar hon detta oavsett om det är barnprogram eller inte...borde säga mer om SVT än om henne?!

  SvaraRadera
 8. Så....
  Drogfritt -> Drutten och Jena.
  Droger -> Doktor Snuggles?

  Det finns en del undantag, men de flesta knarkisar uträttar
  väldigt lite. Vad de tror om sig själva är ofta en annan sak...

  /Arne Lapsus

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.