2015-03-10

Vem granskar granskarna som granskar Researchgruppen?


Inget är så svenskt som en äkta metadebatt.

Denna gång handlar det om att tidskriften Fokus har stoppat en granskande artikel om Researchgruppen.

Researchgruppen är en kontroversiell aktör på den svenska mediescenen. De har hjälpt så väl Expressen som Aftonbladet att hänga ut rasister och nättroll. De påstår sig ha tillgång till Flashbacks databas med användare. De samarbetar med journalisten Robert Aschbergs företag Piscatus, som i allt väsentligt gör samma sak som hårt kritiserade Lexbase. Det finns kopplingar mellan gruppen och våldsvänstern i AFA. Och Researchgruppen har blivit belönade med Guldspaden för undersökande journalistik.

Naturligtvis vore en granskning av dessa självutnämnda granskare intressant och önskvärd.

Men det blir inget. I vart fall inte i Fokus. I vart fall inte just nu.

I en bloggpost med den kryptiska rubriken "Om Fokus arbete" skriver t.f. ansvarig utgivare Anna Körnung "I vårt pågående arbete med artikeln om Researchgruppen har vi efter en noggrann genomgång beslutat att inte publicera den."

Det finns misstankar om att Fokus inte vågar ta en konflikt med Researchgruppen. Så snart det blev känt att en granskning var på gång startade ett drev i sociala media för att stoppa den.

Dessutom har Fokus journalist, Ola Sandstig, fått kritik för att han sökt källmaterial hos bland annat den SD-anstrukna web-tidningen Fria Tider. En kritik som förefaller lite märklig. Skall man granska någon, då måste man ju även fråga deras fiender.

Till Dagens Media säger Sandstig...
"Jag fick ett drev från vänster, blev uthängd av högern och fick skit från min egen uppdragsgivare. Det är ganska ovanligt tror jag. Normalt sett har medier en enad front utåt men i det här fallet släppte de mig som en slags ebolasmittad."
Detta är en infekterad historia. Men hur man än vänder och vrider på saken – så landar det i att det inte blir någon granskning av Researchgruppen. Vilket är tråkigt. Även granskarna måste granskas. Speciellt när det finns en misstanke om att de har en mer eller mindre dold agenda.

Så långt metadebatten. Jag hoppas att Ola Sandstig får sin text publicerad. Det vore intressant att se vad han har att komma med i sak.

Diverse länkar med anknytning till denna historia:
• Om Fokus arbete »
• Fokus stoppar artikel om Researchgruppen »
• Ola Sandstig om granskningen av Researchgruppen: "Fokus släppte mig som en ebolasmittad" »
• Flashback Forum: Fokus granskar Researchgruppen, Fria Tider outar Fokus' reporter »
• "Våld är så jävla roligt" – möt männen bakom Researchgruppen »
• Vad Expressen glömde att berätta för oss idag »
• Researchgruppen »

21 kommentarer:

 1. Bristen på åsikts- och yttrandefrihet, den där andra människor kan ogilla det du tycker men ändå respektera förekomsten av en delad uppfattning, börjar bli allt mer märkbar inför Sveriges gränser. Hur långt och hur länge kommer detta att fortgå?

  SvaraRadera
 2. "..SD-anstrukna web-tidningen Fria Tider.."
  HAHAHA! Alltså, ärligt talat, när Hax är så här okunnig om ett ämne så borde han kanske inte uttala sig om det? Hax gör sig själv till åtlöje. Det finns massor med mer saker som bör anmärkas på men varför argumentera med en stolle?

  SvaraRadera
 3. Om man kikar in på RGs Mattias Wåg's twitter (@guldfiske) så hittar man överst en bild på en bokhylla fylld med böcker av den italienske marxisten Antonio Negri. Han ser uppenbarligen Negri som en inspiration.

  Här kan vi läsa om vem Toni Negri var för typ av person:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Negri

  Axplock: "The question of Negri's complicity with left-wing terrorism is a controversial subject. He was indicted on a number of charges, including "association and insurrection against the state" (a charge which was later dropped), and sentenced for involvement in two murders."

  SvaraRadera
 4. Negri känner träskallen (och antisemiten vid retoriskt behov) Amenexis till endast därför att han själv tillhört den revolutionära vänstern innan han blev nazist. Tvära kast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast tvära kast.

   Utan att bedöma Amnexis och hans eventuella politiska tillhörighet så skulle jag nog säga att det är mer som förenar än skiljer åt när det gäller det bruna och det röda.

   Båda grupperna är starka anhängare av auktoritära system - om än av olika färg och karaktär - men upprymdheten inför ett auktoritärt system delar de. De är dessutom i allmänhet övertygade om att de personligen kommer att tillhöra den härskande klicken i respektive system, de är knappast inriktade på att lyda.

   Båda grupperna får nog betecknas som svagsinta.

   Radera
 5. Negri som var sionistisk marxist friades helt och hållet från anklagelserna om samröre med Röda brigarena. Något som inte gäller dom fascister (Amenix och hans skitpartis godaste vänner) som var skyldiga till sprängningen av stationen i Bologna då ett 80 tal människor dog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, så vi har alltså ett par jeppar (Wåg med anhang) i Sverige som ser upp till den för terror friade Negri, som av ett lustigt sammanträffade har dessa svenska jeppar också varit misstänkta för olika typer av politiska attentat och våldsdåd (även dömda för en del).

   Håhåjaja...

   Radera
  2. Nej, Researchgruppen "Våld är så jävla roligt":

   http://www.friatider.se/vald-ar-sa-javla-roligt-mot-mannen-bakom-researchgruppen

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Detta är en infekterad historia. Men hur man än vänder och vrider på saken – så landar det i att det inte blir någon granskning av Researchgruppen
  ------------------------------------
  Öhhh...såvitt jag kan se så har dom "granskats" sedan det blev känt att gruppen existerade. Samtidigt har dom som ägnat sig åt att ifrågasätta Researchgruppen aldrig haft några problem med att exakt samma sak gjorts på Flashback och Avpixlat i hundra gånger större skala med vidhängande kampanjer med underförstådda uppmaningar om utövande av olika former av våld mot utpekade under dessa siters hela existens. Då har det hetat att dessa siters aktiviteter faller under intressen som informations och yttrandefrihet. Varför gäller inte det i det här fallet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom Fria Tiders avslöjanden känner jag inte till att RG granskats i någon verklig mening, men du kanske har en länk Micke?

   Radera
 8. Dom har granskats av era folkdomstolar och ståndsrätter på nätet sedan dag 1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upprepar: Granskats i verklig mening?

   Radera
  2. Om ni vill ha egna nazitidningar och nazitv kanaler så är det bara att handla och sen kan ni granska i naziverklig mening.   Radera
  3. Trodde vi hade Public Service till att granska företeelser i samhället? Ja, just ja, de vågar ju inte granska vänsterns egna privat-stasi som aspirerar på att vara riktiga stasi (enligt dem själva). Risken finns ju att SVT/SR avslöjar sig själva och hur ofta de anlitar Wåg med sina fotsoldater...

   Radera
 9. Dessutom använde RG aluminiumrör (ofarligt som alla vet) och inget av det deras representanter sagt eller gjort har den betydelse som ni hävdar.

  Eller hur?

  Går det åt ena hållet så går det åt andra men frågan är om ni har begåvning nog att förstå det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alurör? Var då? Carl Tullgren använde en nyckelknippe som knogjärn...

   Radera
  2. "Går det åt ena hållet så går det åt andra men frågan är om ni har begåvning nog att förstå det."

   Det här här ju kruxet med dig Micke, du ser flisan i din broders öga, men missar redwood sequoia'n i ditt eget... Synd att du inte lever som du lär.

   Radera
 10. Du lever som du lär. Från revolutionär vänsterextremist till nazist. Steget är kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen vaknade Micke och kollade på Bolibompa med en stark grogg i handen.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.