2015-10-20
Miljöpartiets internetskatt är orimlig, orättvis och hotar kulturens frihet
Det var som jag misstänkte. Miljöpartiets idé om skatt på internet / bredband är tänkt som finansieringsform för kulturen. [Länk»] Vilket är en illa tänkt tanke på flera sätt.
Till att börja med handlar inte internet bara om kulturkonsumtion och fildelning. Vi använder nätet till exempel i vårt arbete, för samhällsdebatt, för att utföra bankärenden, i myndighetskontakter, för att dela våra egna bilder, för att handla, för att ta del av nyheter, för att navigera oss runt, för IP-telefoni, för forskning, för spel, för att hålla kontakt med nära och kära och för utbildning. Detta vill MP nu alltså beskatta.
Idén om en bredbandsskatt faller tillbaka på en gammal grön tanke om cultural flat rate. De har vid tidigare tillfällen (bland annat i EU, vilket PP då tillfälligt lyckades stoppa) föreslagit att i princip all kultur på nätet skall vara "gratis" – och istället finansieras genom att beskatta internet. Detta är inte bara en dålig idé som sådan, den skulle även få orimliga praktiska konsekvenser.
Hur skall denna skatt se ut? En klumpsumma per användare, vilket vore orättvist? Skatt på volym, vilket skulle strypa företagande, utveckling och fri information – och som skulle kräva att man granskar alla människors all nättrafik? Beskattning av nätoperatörerna, vilket skulle vara en relativt större börda för nya och små operatörer än branschjättarna?
Vem vill skapa vårt nästa Spotify om staten gör all kultur på nätet gratis för alla? Hur skall MP:s bredbandsskatt fungera i förhållande till producenter och konsumenter i utlandet?
Sedan är frågan hur dessa pengar är tänkta att fördelas. Tänker man ge dem i klump till Stim och liknande skråorganisationer, som ju bara göder stora artister som klarar sig bra ändå? Eller skall det sitta politiker och byråkrater och bestämma vilka artister och kreatörer som skall få pengar och i så fall hur mycket?
För att bli någorlunda rättvist måste ett sådant system utgå från hur mycket olika kreatörers verk visas. Vilket är ett system som är lätt att hacka och som inbjuder till omfattande fusk.
Dessutom öppnas här dörren för en ren smakdebatt. Hur gör man till exempel med porren, som står för en icke oansenlig del av trafiken på internet? Den måste naturligtvis få sin del av inkomsterna från Miljöpartiets internetskatt. Men jag har en känsla av att gröningarna inte är helt entusiastiska inför den tanken.
Vad är över huvud taget "kultur" i denna kontext? Foton på nätet? Bloggar? Youtube-filmer? Essäer? Recept? Vit maktmusik? Podcasts? Eller bara sådant som godkänns av Rättviseförmedlingen?
Att beskatta internet och ge (i vart fall delar av) dessa pengar till kultur blir med nödvändighet att politisera kulturen – att ge makten över vilka som skall få och inte få till staten och dess funktionärer. Vilket är så långt från en fri och levande kultur man kan komma.
Nu har jag inte RTFA, men åtminstone rubriken är fel. Förslaget är inte Miljöpartiets. Det är en arbetsgrupp med politiskt fristående kulturarbetare som lagt förslaget, och det är inte sannolikt att MP tar det vidare. Inte minst eftersom partiet tidigare tagit ställning MOT sådan politik.
SvaraRaderaJag läser... "Miljöpartiets kulturpolitiska arbetsgrupp". Låter, i mina ögon, inte särskilt politiskt fristående.
RaderaBeskattning görs inte för att vara en "finansieringsform för kulturen" inte alls.
SvaraRaderaBeskattning göra i ett enda syfte, med en enda agenda: "Ta pengar där det finns pengar."
Länge sedan specifika skatter gick till de områden man åberopar/åberopade . . .
Förfärligt!
Mp har inte föreslagit en bredbandsskatt. Du länkar till ett utkast från en arbetsgrupp, inte politik fastslagen av partiet. De inom mp som jobbar med it-politik har redan lovat att förslaget inte kommer komma längre än till papperskorgen.
SvaraRaderaHej. Det här är lyckligtvis bara ett förslag från en arbetsgrupp, inte miljöpartiets politik.
SvaraRaderaJag korspostar in det jag redan har skrivit på Karl Sigfrids och Amelias FB:
Jag vill understryka att det här är kreativa förslag från en oberoende arbetsgrupp där vi har inkluderat kulturarbetare som inte är medlemmar i partiet. De bra förslagen kommer vi att gå vidare med, och förslag som bredbandsskatt kommer vi knappast att gå vidare med.
När förslagen presenterades för partistyrelsen igår tog jag speciellt upp just förslaget om bredbandsskatt och jag konstaterade att det vore konstigt att införa en särskild skatt på något som nästan alla behöver, i princip varje dag, och där konsumtionen är mer eller mindre oberoende av inkomst och förmögenhet. På det sättet påminner bredband väldigt mycket om kranvatten. Och att finansiera kultursatsningar med skatt på bredband eller en skatt på kranvatten är helt enkelt ingen bra ide.
Berättar du det för t.ex. biståndsminister Lövin (MP)? Hon är en varm vän av cultural flat rate. ;-)
RaderaI skattetekniskt hänseende beskriver Max en bra skattebas, nämligen en där folk upplever att de får något för pengarna och det ska mycket till för att ska vilja avstå från tjänsten.
RaderaSå ur en rent fiskal synpunkt så är bredbandsskatt inte alls så tokigt. I bland är det klokt att koppla en skatt till en samhällstjänst, och ibland är det inte det.
Staten är ju en förnäm penningtvättmaskin. Man kan lika gärna hävda att det är momsen på toapapper som finansierar filmstödet som att punktskatten på tobak finansierar biblioteken. På samma sätt kan man ta ut en skatt på bredband och köpa JAS-plan för pengarna.
Det är i så fall mer intressant hur MP tänker sig spendera pengar på kultur. Somligt är intressant, somligt är förskräckande.
Enligt regeringens väckelsemöte häromveckan fick vi ju veta av en historiker att det inte finns någon svensk kultur. Behövs då verkligen denna skatt??
SvaraRaderaCrille.
RaderaHade du läst på lite o kanske tom tänkt efter lite hade du snabbt sett att det inte var det hon sa. Hon gick tom ut med ett förtydligande till dom, (dig), som har en drömvärld som tolkar allt till sitt eget drömtänkande.
Ha det
Jan
Nu tror jag inte det här verkligen blir ett konkret förslag från MP, tack och lov. Men bara det faktum att frågan dyker upp i ett sådant här program är skrämmande. Allvarligare är då andra delar av detta utkast till kulturpolitiskt program, där det bl.a. hävdas att kultur är ett "fjärde välfärdsområde", att kulturpolitik handlar om "maktdelning" och att "kulturen ska vara en betydelsefull del i en grundläggande omställning av samhället". Detta, om något, borde ge kalla kårar för varje sann frihetsvän.
SvaraRadera